Εκκλήσεις υπέρ της συνεννόησης

Εκκλήσεις υπέρ της συνεννόησης

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η επισήμανση πολλών βουλευτών, ακόμα και από την κυβερνώσα πλειοψηφία, πως είναι ανάγκη να διαμορφωθούν άμεσα συνθήκες επίτευξης εθνικής συνεννόησης και συναίνεσης, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα ανοιχτά ζητήματα της χώρας, χαρακτηρίζει τη συζήτηση επί του προϋπολογισμού για το 2015 η οποία συνεχίζεται στη Βουλή.

Βάση του προβληματισμού αποτελεί ο τρόπος με τον οποίο εξελίσσονται οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα. Υπό αυτό το πρίσμα, προβάλλει ως ιδιαιτέρως κρίσιμο το να αποφευχθούν πρόωρες εκλογές μέσω της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από τη σημερινή Βουλή και το να ολοκληρωθεί η διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος.

«Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε ούτε με μισές αλήθειες ούτε με όσα εξωπραγματικά υπόσχεται η αντιπολίτευση. Σωσίβιο και δύναμη για τη χώρα και την ασφαλή μετάβαση στη νέα φάση είναι η συνεννόηση», είπε με έμφαση η κ. Ντόρα Μπακογιάννη. Και απευθυνόμενη στους βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημείωσε πως πρέπει να υπάρξει συμφωνία «στα βασικά: στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, στους εθνικούς μας στόχους, σ’ ένα εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης της χώρας, στην αναθεώρηση του Συντάγματος, στον προσδιορισμό της ημερομηνίας των εκλογών». Η πρώην υπουργός κάνοντας ένα βήμα περισσότερο έκανε λόγο για την ανάγκη συγκρότησης ενός «εθνικού μετώπου», ως της μόνης λύσης για να αντιμετωπιστούν με τον καλύτερο και αποτελεσματικότερο τρόπο οι σημερινές προκλήσεις.

Σε αντίστοιχο μήκος κύματος, ο ανεξάρτητος Σπ. Λυκούδης σημείωσε ότι θα πρέπει να δημιουργηθεί μια εθνική επιτροπή διαπραγμάτευσης «ώστε σε συνεργασία με τους εταίρους και δανειστές μας να βρούμε την καλύτερη λύση διευθέτησης του δημόσιου χρέους, για να γίνει εξυπηρετήσιμο, χωρίς κανένα ρίσκο βεβαίως της ευρωπαϊκής προοπτικής της χώρας». Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Συμεών Κεδίκογλου σημείωσε: «Εδώ που φθάσαμε, υπάρχει ανάγκη για εθνική συνεννόηση και εθνική συναίνεση».

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η επιλογή των περισσοτέρων βουλευτών της Ν.Δ. να εξαπολύουν ολομέτωπη επίθεση στην τρόικα.

«Η στάση της τρόικας, που έχει χαρακτηριστικά επίδειξης ισχύος, είναι προσβλητική για τη χώρα και φανερώνει έλλειψη σεβασμού για τις θυσίες του λαού», σημείωσε η εκ των εισηγητών της Ν.Δ. Φεβρωνία Πατριανάκου. «Ο τρόπος που η τρόικα αμφισβητεί τον προϋπολογισμό έχει στοιχεία ωμού εκβιασμού», τόνισε ο «γαλάζιος» Ν. Παναγιωτόπουλος. «Είμαστε αντιμέτωποι με τις ακατανόητα υπερβολικές απαιτήσεις της τρόικας», σημείωσε ο Μάξ. Χαρακόπουλος. «Το ΔΝΤ εκφράζει αυθεντικά μια αδιέξοδη πολιτική λιτότητας της Γερμανίας», υποστήριξε ο Πρ. Παυλόπουλος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή