Ελληνικό μανιφέστο για πολιτική ένωση της Ευρωζώνης

Ελληνικό μανιφέστο για πολιτική ένωση της Ευρωζώνης

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την επιτάχυνση της πολιτικής ένωσης της Ευρωζώνης προτάσσουν ως αναγκαία είκοσι γνωστοί Ελληνες επιστήμονες και διανοούμενοι, συνυπογράφοντας διακήρυξη με σκοπό να συνεισφέρουν στον διάλογο που έχουν ξεκινήσει Γάλλοι και Γερμανοί συνάδελφοί τους με τρία «Μανιφέστα για την πολιτική ένωση της Ευρωζώνης».

Η αρχή αυτού του διαλόγου έγινε τον προηγούμενο Απρίλιο, όταν οι είκοσι υπογράφοντες είχαν δηλώσει ότι στηρίζουν τη σχετική πρωτοβουλία που αναλήφθηκε από Γερμανούς και Γάλλους συναδέλφους τους, δεσμευόμενοι να καταθέσουν εν καιρώ τις απόψεις τους. Κι έτσι, ένα ελληνικό πλέον μανιφέστο δημοσιεύεται στην «Athens Review of Books», που κυκλοφορεί ως συνεισφορά στον γενικότερο προβληματισμό που αναπτύσσεται.

Στο ελληνικό μανιφέστο, αφού υπογραμμίζεται ότι «υπογράφουμε ως πολίτες μιας ευρωπαϊκής χώρας που υφίσταται τις σκληρότερες συνέπειες από την κρίση για την οποία η ίδια δεν είναι άμοιρη ευθυνών», επισημαίνεται πως «μόνον η πολιτική ενωση της Ευρωζώνης μπορεί να οδηγήσει στην πλήρη πολιτική ενοποίηση της Ευρώπης και να ενισχύσει τη νομιμοποίησή της απέναντι σε αναδυόμενες τάσεις εθνικισμού και προστατευτισμού». Παράλληλα, εκτιμάται ότι «και το κοινό νόμισμα θα αποκτήσει ένα ισχυρό κρατικό υπόβαθρο, ώστε να στηρίζει μια ευρεία οικονομική πολιτική που θα μπορεί πλέον να προστατεύσει τα δημόσια αγαθά, να καταπολεμήσει την ανεργία και τη φτώχεια, να διαχειριστεί ορθολογικά την εισροή και την ενσωμάτωση μεταναστών, να επιβάλει δημοσιονομική και φορολογική ενοποίηση, να διαχειριστεί το δημόσιο χρέος των χωρών-μελών, να θωρακίσει την Ευρώπη ενάντια στις χρηματοοικονομικές κρίσεις και να προωθήσει διευρωπαϊκές επενδύσεις υποδομής με βάση ένα νέο Σύμφωνο Οικονομικής Μεγέθυνσης και Σύγκλισης».

Σε κάθε ενότητα του μανιφέστου προτείνονται και συγκεκριμένα μέτρα για την επίτευξη των στόχων που ιεραρχούν οι είκοσι με έμφαση σε έναν κεντρικό: τη μεγέθυνση με παράλληλη σύγκλιση ιδίως των οικονομιών των βορείων χωρών με τις οικονομίες του ευρωπαϊκού Νότου.

Το κείμενο συνυπογράφουν οι Σπ. Αμούργης, Περ. Σ. Βαλλιάνος, Μαν. Βασιλάκης, Αγγ. Δεληβοριάς, Γ. Δερτιλής, Νικ. Διαμαντούρος, Στ. Ζουμπουλάκης, Στ. Θωμαδάκης, Ηλ. Κατσούλης, Π. Ιωακειμίδης. Γ. Ιωαννίδης, Πασ. Κιτρομηλίδης, Θ. Κουλουμπής, Παν. Πικραμμένος, Βασ. Ράπανος, Χρ. Ροζάκης, Βασ. Σκουρής, Π. Σούρλας, Καλλιόπη Σπανού και Μιχ. Σταθόπουλος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή