Οι «180» και οι υπολογισμοί του ΣΥΡΙΖΑ

Οι «180» και οι υπολογισμοί του ΣΥΡΙΖΑ

3' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η παραίνεση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Ευάγγελου Βενιζέλου προς τον κ. Αλέξη Τσίπρα να χαμηλώσει τους αντιμνημονιακούς και αντιπολιτευτικούς τόνους, διότι σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας δεν θα μπορέσει να βρει εταίρους για τον σχηματισμό κυβέρνησης, ήταν η μία επισήμανση για τις εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις, στη συνάντηση που είχαν στις αρχές της εβδομάδας, επισήμως με αντικείμενο την εξωτερική πολιτική. Η έτερη επισήμανση ήρθε από την πλευρά του κ. Τσίπρα και αφορούσε τη στάση του ΠΑΣΟΚ στην προεδρική εκλογή, με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να αναφέρει ότι τον κ. Βενιζέλο ενδεχομένως δεν εξυπηρετεί η εκλογή Προέδρου τώρα και η διενέργεια εκλογών έπειτα από μερικούς μήνες, διότι στο μεσοδιάστημα θα μπορούσαν να κινηθούν οι εσωκομματικές δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ εναντίον του, απαλλαγμένες από τον κίνδυνο να κατηγορηθούν ότι, ενόψει προεδρικής εκλογής, υπονομεύουν την πορεία της κυβέρνησης. Το εάν οι εκατέρωθεν επισημάνσεις έγιναν αποδεκτές θα φανεί από το πώς θα κινηθούν και οι δύο το αμέσως επόμενο διάστημα.

Για την οικονομία και τη διαπραγμάτευση με τους εταίρους, ο κ. Τσίπρας εμφανίσθηκε βέβαιος ότι μπορεί να εξασφαλίσει καλύτερη συμφωνία, να πάρει περισσότερα, διότι η κυβέρνηση έχει «καεί». Ο κ. Βενιζέλος του επισήμανε ότι την ίδια αισιοδοξία, που τελικά δεν ευοδώθηκε, είχε και ο κ. Σαμαράς πριν γίνει πρωθυπουργός.

Στον ΣΥΡΙΖΑ εστιάζουν την προσοχή τους στην προσπάθεια της κυβέρνησης να συγκεντρώσει τους απαραίτητους για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας 180 βουλευτές. Ο κ. Τσίπρας, προσδίδοντας στις αρχές της εβδομάδας τον χαρακτηρισμό του «αποστάτη» στους βουλευτές εκείνους που θα κινηθούν εκτός κομματικής γραμμής και θα ταχθούν υπέρ της προεδρικής εκλογής, προσπάθησε προκαταβολικά να στιγματίσει αυτό το ενδεχόμενο. Κατέδειξε, επίσης, τη μεγάλη αγωνία της Κουμουνδούρου να παρουσιαστούν διαφοροποιήσεις στο εσωτερικό της ΔΗΜΑΡ και των ΑΝΕΛ, καθώς θεωρούν ότι τα «μαθηματικά» της προεδρικής εκλογής δεν βγαίνουν για την κυβέρνηση εάν απευθυνθεί μόνο στους ανεξάρτητους βουλευτές. Η ανεξαρτητοποίηση του κ. Π. Μελά από τους ΑΝΕΛ και η δήλωσή του ότι άλλοι τέσσερις βουλευτές του κόμματος έχουν εκδηλώσει την επιθυμία να ψηφίσουν «ναι» στην προεδρική εκλογή κάνουν τα στελέχη της Κουμουνδούρου να βλέπουν ρωγμές που βαθαίνουν στη συνεδριακή απόφαση των ΑΝΕΛ να καταψηφίσουν για Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Σε ένα παράλληλο μέτωπο, τη στιγμή που η ΔΗΜΑΡ με την επίσημη συνεδριακή θέση της περί καταψήφισης του Προέδρου προσήλθε στο τραπέζι του διαλόγου με τον ΣΥΡΙΖΑ την Πέμπτη, βουλευτές της ενεργοποιούνται στην παράλληλη διαδικασία συλλογής υπογραφών στην πρόταση για εκλογή Προέδρου από την παρούσα Βουλή. Ο ΣΥΡΙΖΑ μιλάει για καιροσκοπισμό και για κινήσεις που γίνονται σε ευθεία συνεννόηση με την κυβέρνηση.

Την ίδια στιγμή, η Κουμουνδούρου κινείται για να ενισχύσει το μπλοκ των βουλευτών που δεσμεύονται ότι θα ψηφίσουν αρνητικά. Οι κυρίες Θ. Τζάκρη και Χρ. Γιαταγάνα και οι κ. Θ. Παραστατίδης και Οδ. Βουδούρης συναντήθηκαν ήδη με τον κ. Τσίπρα και συναίνεσαν στη μη εκλογή Προέδρου, ενώ στην Κουμουνδούρου θεωρούν ότι την ίδια στάση θα κρατήσουν και οι Μ. Μπόλαρης και Π. Τατσόπουλος.

Οι εταίροι

Ανεξαρτήτως του χρόνου προσφυγής στις κάλπες, είναι πλέον σαφές ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αναπροσαρμόζει τη στρατηγική του και κινείται με επιχειρηματολογία διεκδίκησης αυτοδυναμίας. Δεν είναι τυχαία σε αυτό το πλαίσιο η κατηγορηματική αναφορά του κ. Αλέξη Τσίπρα ότι δεν υπάρχουν περιθώρια συνεργασίας με το «Ποτάμι», όπως και η δήλωση μέσα στην εβδομάδα του διευθυντή του πολιτικού γραφείου του, Νίκου Παππά, ότι δεν υπάρχουν περιθώρια συνεργασίας μετεκλογικά ούτε με το ΠΑΣΟΚ, ανεξαρτήτως του προσώπου που θα βρίσκεται στην ηγεσία.

Η Κουμουνδούρου επιλέγει να καλλιεργήσει την εικόνα ότι δεν υπάρχουν εταίροι με τους οποίους θα μπορούσε να συνεργασθεί για τον σχηματισμό κυβέρνησης, προκειμένου να συσπειρώσει αναποφάσιστους ψηφοφόρους. Οι αναφορές του κ. Τσίπρα σε αναζήτηση συνεργασιών σε ΔΗΜΑΡ και ΚΚΕ ενισχύουν αυτήν την εικόνα, καθώς το ΚΚΕ αρνείται επίμονα ακόμη και την παροχή ψήφου ανοχής σε μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ενώ η είσοδος της ΔΗΜΑΡ στην επόμενη Βουλή θεωρείται εξαιρετικά δύσκολη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή