Τι εκτιμούν στη Χαρ. Τρικούπη

Τι εκτιμούν στη Χαρ. Τρικούπη

3' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας οι περισσότεροι από τους τακτικούς συνομιλητές του κ. Ευάγγελου Βενιζέλου, γνώριζαν ήδη για την προτίμηση που είχε εκφράσει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, στην επίσπευση της ανάδειξης Προέδρου της Δημοκρατίας. Το μεσημέρι της Τρίτης, το ενδεχόμενο συζητήθηκε ακόμη και στο συντονιστικό της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, τα περισσότερα μέλη της οποίας συμφώνησαν ότι αν η τρόικα δεν μειώσει τις πιέσεις της, η διαδικασία ανάδειξης Προέδρου, πρέπει να ξεκινήσει αμέσως μετά τις γιορτές. Ο ίδιος ο κ. Βενιζέλος δεν έφερε το σενάριο στο προσκήνιο παρά την Πέμπτη, λίγες ώρες προτού συναντηθεί εκ νέου με τον κ. Α. Σαμαρά, στον οποίο και παραχώρησε τη θεσμική προτεραιότητα αν και δεν τον είχε προειδοποιήσει για τη δημόσια τοποθέτησή του στη Βασιλεία της Ελβετίας, ούτε, βεβαίως και για τις διευκρινιστικές διαρροές της Χαρ. Τρικούπη. Ωστόσο, ανέφεραν πηγές του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Σαμαράς είχε συζητήσει για το συγκεκριμένο σενάριο με τον κ. Βενιζέλο, γι’ αυτό και ο πρωθυπουργός στην ομιλία του στο Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο επισήμανε ότι δεν θα δεχτεί «παράλογες πιέσεις».

Ο ίδιος ο κ. Βενιζέλος θεωρεί ότι η χρονική συγκυρία συμπλέκει εκ των πραγμάτων τη διαπραγμάτευση με τους δανειστές μας και την ανάδειξη Προέδρου της Δημοκρατίας, γι’ αυτό και εκτιμά πως η σύνδεση ανάμεσα σε αυτές τις παράλληλες διαδικασίες είναι εκ των πραγμάτων πολιτική. Ως εκ τούτου εκτιμά ότι η ανάδειξη Προέδρου με τις ψήφους 180 βουλευτών, θα έστελνε και ένα σαφές μήνυμα προς τους δανειστές μας, οι οποίοι δεν θα μπορούν σε αυτή την περίπτωση να επικαλούνται το επιχείρημα της πολιτικής αστάθειας. Στελέχη της Χαρ. Τρικούπη επισήμαιναν ότι οι τρέχουσες συνθήκες είναι ιδανικές για την κυβέρνηση, καθώς μπορεί να διευκολύνουν σε σημαντικό βαθμό τη συγκέντρωση των 180 βουλευτών που απαιτούνται για την ανάδειξη Προέδρου. Γι’ αυτό, άλλωστε, τον λόγο και οι συνεργάτες του κ. Βενιζέλου δεν σχολίασαν αρνητικά τις πληροφορίες που το βράδυ της Πέμπτης ενέπλεκαν βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ως ενδιαφερόμενους να υπογράψουν κείμενο ανεξαρτήτων και συναδέλφων τους από τη ΔΗΜΑΡ, υπέρ της δημιουργίας προϋποθέσεων για συναινετική εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Η κοινοβουλευτική διαδικασία για την ανάδειξη Προέδρου φαίνεται να επηρεάζει, με έμμεσο τρόπο και τη συζήτηση για την ενδοκομματική κατάσταση. Ο κ. Βενιζέλος εκτιμά ότι ο κ. Γ. Παπανδρέου θα πραγματοποιήσει την επόμενη κίνησή του αμέσως μετά την ανάδειξη Προέδρου. Και τούτο διότι ο πρώην πρωθυπουργός, με εκλεγμένο τον νέο Πρόεδρο από την παρούσα Βουλή και τον πολιτικό χρόνο της κυβέρνησης ανανεωμένο, θα έχει ελεύθερο το πεδίο να δρομολογήσει τις αμέσως επόμενες κινήσεις του. Ο ίδιος ο κ. Βενιζέλος φαίνεται ότι έχει αποφασίσει να επιταχύνει τις διεργασίες στο εσωτερικό της Δημοκρατικής Παράταξης με τη στενότερη (δηλαδή το ΠΑΣΟΚ), αλλά και την ευρύτερη (κινήσεις της Κεντροαριστεράς), έννοια. Στην κατεύθυνση της ενεργοποίησης προσώπων, θα κινηθεί και ο κ. Κ. Σημίτης, αν και κρίνεται εξίσου σημαντική η επανενεργοποίηση προσώπων που είχαν δραστηριοποιηθεί στον ευρύτερο χώρο ήδη από το 2012 και έπειτα. Οι συνεργάτες του κ. Βενιζέλου έχουν ξεκινήσει περιοδείες ανά την Ελλάδα, προκειμένου να υποστηρίξουν το εγχείρημα της Δημοκρατικής Παράταξης κυρίως, όμως, να διασκεδάσουν τους φόβους που έχουν εκφραστεί από πολλά περιφερειακά στελέχη του ΠΑΣΟΚ ότι το κόμμα τους θα διαλυθεί χάριν ενός νέου. Στο εσωτερικό της Κοινοβουλευτικής Ομάδας έχει γίνει σαφές από κάθε άποψη ότι η λήψη πρόσθετων μέτρων είναι απλά αδύνατη, κάτι το οποίο ο κ. Βενιζέλος και οι συνεργάτες του διαπιστώνουν σε κάθε κοινοβουλευτική διαδικασία.

Στο στρατόπεδο του κ. Παπανδρέου η κινητικότητα είναι μεγαλύτερη απ’ ό,τι οποιαδήποτε άλλη περίοδο στα τελευταία δυόμισι χρόνια. Στο Ιδρυμα «Ανδρέας Παπανδρέου» τις τελευταίες δύο εβδομάδες, ο πρώην πρωθυπουργός συναντάται διαρκώς με συνεργάτες, παλαιότερα στελέχη και πρώην βουλευτές που τον πλαισιώνουν. Βασικό ερώτημα για τον κ. Παπανδρέου παραμένει το πρόσωπο που θα εκφράσει τη νέα πρόταση, σε περίπτωση, βεβαίως, που προχωρήσει σε δημιουργία νέου κόμματος. Το επόμενο χρονικό διάστημα οι συνεργάτες του κ. Παπανδρέου θα πραγματοποιήσουν ομιλίες ανά την Ελλάδα για το διαφορετικό πολιτικό περιεχόμενο το οποίο εκτιμούν ότι πρέπει να έχει μια προοδευτική παράταξη. Οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν, με την ομιλία του κ. Παπανδρέου στην Κοζάνη, στις 17 Δεκεμβρίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή