Βουλή: Διαπραγματεύσεις με φόντο την εκλογή ΠτΔ

Βουλή: Διαπραγματεύσεις με φόντο την εκλογή ΠτΔ

3' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

 Οι προβληματικές, όπως εξελίσσονται, διαπραγματεύσεις με την τρόικα, το έντονο παρασκήνιο με φόντο την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, καθώς και οι ανησυχητικές εξελίξεις στην υπόθεση Νίκου Ρωμανού, ρίχνουν βαριά τη σκιά τους στη συνεχιζόμενη για τέταρτη μέρα  -σήμερα Σάββατο- κοινοβουλευτική συζήτηση επί του Προϋπολογισμού 2015.

Εκείνο το οποίο ξεχώρισε σήμερα, δεδομένου ότι όλοι οι βουλευτές της ΝΔ που έλαβαν το λόγο προσέδωσαν στις παρεμβάσεις τους έντονα αντιμνημονιακό χαρακτήρα, ήταν η τοποθέτηση του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης: Πρώτος, ουσιαστικά, από την πλευρά του μεγαλύτερου εταίρου εκ των δύο συγκυβερνώντων κομμάτων, ο κ. Κυρ. Μητσοτάκης  έκανε λόγο όχι για παράλογες απαιτήσεις εκ μέρους των τροϊκανών, αλλά για υποχρεώσεις στις οποίες η χώρα πρέπει να ανταποκριθεί: «Η Ελλάδα έχει θεσμικές υποχρεώσεις απέναντι στους πιστωτές της, τις οποίες πρέπει να τηρήσει. Η εφαρμογή των συμφωνηθέντων είναι προϋπόθεση για να μπορέσει η χώρα να δανειστεί τελικά με λογικά επιτόκια και να ξεφύγει από το σφικτό εναγκαλισμό της μνημονιακής πολιτικής. Προφανώς δεν συζητάμε για νέες παράλογες απαιτήσεις, αλλά για την τήρηση μόνο όσων έχουμε συμφωνήσει», είπε χαρακτηριστικά, για να προσθέσει: «Υπάρχουν όρια στο πόσες παρεκκλίσεις από τους ευρωπαϊκούς κανόνες μπορεί να διαπραγματευτεί η χώρα μας». Πριν δε κατέλθει του βήματος, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε: «Η απεμπλοκή της χώρας μας από το ασφυκτικό πλαίσιο της μνημονιακής επιτήρησης αποδεικνύεται επώδυνη».

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Λ. Γρηγοράκος μεταξύ άλλων ανέφερε: «Οι μέρες είναι δύσκολες για την Ελλάδα και έχει αποδειχθεί ότι η έξοδος από το μνημόνιο δεν είναι περίπατος».

Την ίδια στιγμή, πάντως, και ενώ οι γαλάζιοι διαδέχονταν ο ένας τον άλλο με αντιμνημονιακή ρητορία («Αφού αυτό τον προϋπολογισμό δεν τον γουστάρουν οι τροϊκανοί, τον γουστάρω εγώ και θα τον ψηφίσω», είπε ο κ. Νικ. Κακλαμάνης), ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Π. Ρήγας, μιλούσε εκ νέου για τις πολυσυζητημένες κόκκινες γραμμές των διαπραγματεύεων: «Η χώρα, η Κυβέρνηση δεν θα κλείσει πάση θυσία τη συμφωνία. Πρόθεσή μας είναι να διατηρήσουμε τη χώρα ασφαλή, όχι όμως έναντι παντός τιμήματος» είπε και εμμέσως επανέφερε στο επίκεντρο το ενδεχόμενο εκλογών πριν τη σύναψη της όποιας συμφωνίας: «Θα κλείσει η συμφωνία όταν είναι για το συμφέρον του ελληνικού λαού. Και αν δεν μπορεί να κλείσει η συμφωνία, θα κληθούν όλες οι πολιτικές δυνάμεις να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Όλες οι πολιτικές δυνάμεις και όλοι οι πολίτες! Δεν υπάρχει κανένας ανεύθυνος».

Οι περί το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών ομιλίες, έχουν στο σύνολό τους, όπως είναι φυσικό, ευθεία αναφορά στην επικείμενη διαδικασία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας. Οι βουλευτές της κυβερνώσας πλειοψηφίας και ορισμένοι ανεξάρτητοι, επικαλούμενοι την ανάγκη διασφάλισης της σταθερότητας εν μέσω κρίσιμων διαπραγματεύσεων με τους δανειστές, ζητούν συναίνεση. Η αντιπολίτευση, στον αντίποδα, και κυρίως η αξιωματική ζητεί άμεση προσφυγή στις κάλπες, υποστηρίζοντας ότι η συνέχιση της σημερινής κατάστασης είναι καταστροφική για την οικονομία και την κοινωνία. Στο πλαίσιο αυτών των συζητήσεων, αξιοσημείωτο είναι ότι ακούστηκαν έως και ονόματα πιθανών επόμενων Προέδρων της Δημοκρατίας. Τον κ. Ν. Κωνσταντόπουλο ανέφερε ο κ. Ν. Σηφουνάκης, τον κ. Παρ. Αυγερινό και την κα Μαριέττα Γιαννάκου η κα Κατερίνα Μάρκου.

Το απόγευμα, οι τόνοι ανέβηκαν με επίκεντρο το ζήτημα του Ν. Ρωμανού: «Κάποια σκοτεινά κέντρα ψάχνουν την ανωμαλία. Κάποιοι δεν βολεύονται από τις προοδευτικές εξελίξεις που έρχονται και θέλουν να τις ανακόψουν. Θέλουν έναν νέο άνθρωπο νεκρό», υπογράμμισε σε παρέμβασή του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Π. Λαφαζάνης. «Αν το παιδί πάθει κάτι, και εύχομαι να μην πάθει, υπεύθυνοι είναι αυτοί που του φουσκώνουν τα μυαλά και όχι το κράτος», απάντησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Αδ. Γεωργιάδης. «Αν σώσετε τη ζωή του Ν.Ρωμανού, ίσως θα μπορέσετε να σώσετε και την ψυχή σας», είπε από την πλευρά της η κα Ζωή Κωνσταντοπούλου. «Ρίχνετε λάδι στη φωτιά», σχολίασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ κ. Κων. Τριαντάφυλλος απευθυνόμενος στους βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Η συζήτηση, που θα ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα της Κυριακής με την διεξαγωγή ψηφοφορίας επί του Προϋπολογισμού, συνεχίζεται με τις ομιλίες βουλευτών της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης να υπογραμμίζουν στην κάθε ευκαιρία και σε όλους τους τόνους πως ανάμεσα στους δύο πολιτικούς χώρους που εκφράζουν υπάρχει μεγάλο χάσμα. Χαρακτηριστικός είναι ο σύντομος διάλογος της κας Ηρούς Διώτη (ΣΥΡΙΖΑ) και του Μάξιμου Σενετάκη (ΝΔ):

Διώτη: «Δεν υπάρχει κάτι άλλο να συζητήσουμε στον προϋπολογισμό, υπάρχουν μόνο δύο σχέδια: Το δικό σας με τον πλούτο, τις επιχειρήσεις, τη διαφθορά και το δικό μας με την κοινωνία και τους εργαζόμενους. Ή εσείς ή εμείς. Και νομίζω ότι η απάντηση στο δίλημμα είναι πολύ προφανής».

Σενετάκης:  «Ή εσείς ή εμείς, λοιπόν. Αυτό είναι το πνεύμα συναίνεσης, το οποίο προσπαθούμε να δημιουργήσουμε. Ή εσείς ή εμείς. Τέλος πάντων. Τι να πούμε»!

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή