Απογοήτευση στη Λευκωσία από Νταβούτογλου

Απογοήτευση στη Λευκωσία από Νταβούτογλου

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεν έμεινε ικανοποιημένη η Λευκωσία από τα αποτελέσματα της επίσκεψης Νταβούτογλου στην Αθήνα, καθώς περίμενε μια πιο συγκεκριμένη δέσμευση σε ό,τι αφορά την αποχώρηση του «Μπαρμπαρός» από την κυπριακή ΑΟΖ. Η δήλωση του Τούρκου πρωθυπουργού ότι οι δύο πλευρές βρίσκονται πιο κοντά σε μια φόρμουλα για την αποκλιμάκωση της κρίσης έγινε δεκτή με δυσπιστία. Οπως έλεγαν κυπριακές πηγές, συμφωνία για την αποκλιμάκωση της κρίσης δεν υπήρξε γιατί σε διαφορετική περίπτωση, η Λευκωσία θα είχε ενημερωθεί πάραυτα από την Αθήνα.

Η αποκλιμάκωση της κρίσης και η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων ήταν ο στόχος εντατικών διαβουλεύσεων στη διάρκεια του Συμβουλίου Συνεργασίας και ο κ. Νταβούτογλου είχε δηλώσει, μετά το πέρας των εργασιών του, στα ελληνικά ΜΜΕ ότι «εργαζόμαστε σε μια φόρμουλα» και έκανε λόγο για πρόοδο, χωρίς ωστόσο να μπει σε λεπτομέρειες.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ν. Χριστοδουλίδης, δήλωσε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά θα επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό όταν η Τουρκία αποδείξει εμπράκτως ότι σέβεται τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου, δηλαδή «να μην επιστρέψει το Μπαρμπαρός στην κυπριακή ΑΟΖ ενόσω θα συνεχίζονται οι έρευνες από εταιρείες που έχουν αδειοδοτηθεί». Αναφερόμενος σε όσα είπε ο κ. Νταβούτογλου για την ενεργειακή συνεργασία στην περιοχή, ο κ. Χριστοδουλίδης παρατήρησε πως «όλες οι χώρες της περιοχής εμπλέκονται σε διάλογο για θέματα ενέργειας και από τον διάλογο αυτό απουσιάζει η Τουρκία για συγκεκριμένο λόγο». Κάλεσε την Τουρκία να προχωρήσει αμέσως σε λύση του Κυπριακού και να συμμετάσχει στις περιφερειακές συνεργασίες που οικοδομούνται για θέματα ενεργειακής πολιτικής, «αν όντως την ενδιαφέρει».

Η Κυπριακή Δημοκρατία ενημερώθηκε από την Αθήνα για τις συνομιλίες με τον κ. Νταβούτογλου χθες, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο κ. Ευ. Βενιζέλος με τον πρόεδρο της Κυπριακής Βουλής και προεδρεύοντα, Γ. Ομήρου. Ο κ. Βενιζέλος υπογράμμισε ότι ο πυρήνας του ζητήματος είναι πάντα η αναγνώριση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου και πρόσθεσε πως αυτό που προέχει είναι η διακοπή της παραβίασης της κυπριακής ΑΟΖ από το «Μπαρμπαρός».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή