Κρίσιμη η εισήγηση της τρόικας στο σημερινό Eurogroup

Κρίσιμη η εισήγηση της τρόικας στο σημερινό Eurogroup

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ένα Eurogroup από τα παλιά θα είναι το σημερινό για την Ελλάδα, καθώς αναμένεται να υπάρξει ένταση στη συζήτηση για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η τρόικα δεν απέστειλε μέχρι χθες το βράδυ κάποια απάντηση στην ελληνική κυβέρνηση. Μία καλή εικόνα της στάσης που θα τηρήσει η τρόικα έναντι των ελληνικών θέσεων, αναμένεται να λάβει ο υπουργός Οικονομικών, κ. Γκ. Χαρδούβελης, στο σημερινό Eurogroup. «Μέσα στο Σαββατοκύριακο πραγματοποιήθηκαν συσκέψεις σε υψηλό επίπεδο μεταξύ των μερών της τρόικας και πιθανότατα η απάντηση στην κυβέρνηση να δοθεί στο Eurogroup» ανέφεραν παράγοντες που έχουν γνώση των διεργασιών στο εσωτερικό της τρόικας. Πάντως, στελέχη της σημείωναν ότι το κλίμα είναι ελαφρώς πιο θετικό σε σχέση με λίγες ημέρες πριν.

Από την άλλη πλευρά, ο υπουργός Οικονομικών μεταβαίνει στις Βρυξέλλες με στόχο να υποστηρίξει τις ελληνικές θέσεις και να επιδιώξει την άμεση ολοκλήρωση της αξιολόγησης της τρόικας που θα αποτρέψει την πολύμηνη παράταση του υφιστάμενου προγράμματος. «Θέλω να πιστεύω ότι όλες οι πλευρές έχουμε επίγνωση ότι σε μια διαπραγμάτευση, μετά τη θέση και την αντίθεση, έπεται η σύνθεση», δήλωσε χθες ο κ. Χαρδούβελης από το βήμα της Βουλής στέλνοντας το μήνυμα προς την τρόικα ότι θα πρέπει να κλείσει πλέον ο έλεγχος και να υποχωρήσουν οι πιστωτές της χώρας από τις απαιτήσεις τους. Μάλιστα, υποστήριξε πως είναι «πεπεισμένος ότι αυτή η διαδικασία της τελικής αξιολόγησης σύντομα θα οδηγηθεί σε ένα θετικό αποτέλεσμα».

Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται αυτή τη στιγμή στην εισήγηση της τρόικας στο Eurogroup για την πορεία του ελέγχου και για το εάν υπάρχει ανάγκη παράτασης του τρέχοντος προγράμματος. Από την εισήγηση για την πορεία των διαπραγματεύσεων θα εξαρτηθεί και το εάν θα δοθεί παράταση στο υφιστάμενο πρόγραμμα και τι διάρκεια θα έχει.

Η τρόικα – και ιδίως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο – συνεχίζει να εντοπίζει δημοσιονομικό κενό για το 2015 και περιμένει μέτρα κάλυψής του. Γεγονός που δείχνει ότι ο έλεγχός της δύσκολα θα ολοκληρωθεί άμεσα, δεδομένου ότι η κυβέρνηση δεν προτίθεται να πάρει νέα μέτρα. Κατ΄ επέκταση πολλές χώρες της Ευρωζώνης υποστηρίζουν ότι θα πρέπει να δοθεί μία παράταση τουλάχιστον 6 μηνών στο υφιστάμενο πρόγραμμα, ώστε να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις και να καλυφθεί χρονικά η οποιαδήποτε πολιτική αλλαγή που ενδεχομένως να υπάρξει τους επόμενους μήνες.

Ωστόσο, η κυβέρνηση δεν δέχεται αυτή την πρόταση. Παράταση του προγράμματος θα υπάρξει μόνο για κάποιες εβδομάδες και εφόσον έχει επέλθει συμφωνία με την τρόικα για την ολοκλήρωση του ελέγχου που διεξάγεται τώρα. Δηλαδή, η παράταση θα είναι τεχνικού χαρακτήρα και θα αφορά μόνο στην παροχή του απαραίτητου χρόνου στα εθνικά κοινοβούλια της Ευρωζώνης, ώστε να εγκρίνουν τη συμφωνία μεταξύ τρόικας και κυβέρνησης.

Είναι ξεκάθαρο ότι με φόντο την προθεσμία της 14ης Δεκεμβρίου για την ολοκλήρωση της συμφωνίας, στο σημερινό Eurogroup θα εκτυλιχθεί ένα σκληρό «μπρα ντε φερ» μεταξύ του Ελληνα υπουργού, των ομολόγων του στην Ευρωζώνη και των εκπροσώπων της τρόικας, που θα θυμίσει σε μεγάλο βαθμό παλαιότερες κρίσιμες συνεδριάσεις του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή