Τι περιμένει η ελληνική πλευρά από το Eurogroup

Τι περιμένει η ελληνική πλευρά από το Eurogroup

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Mία δήλωση ότι έχει διαπιστωθεί σημαντική πρόοδος στις διαπραγματεύσεις και ότι Αθήνα και Τρόικα βρίσκονται κοντά στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης, στοχεύει να αποσπάσει η ελληνική πλευρά από το σημερινό Eurogroup, την ώρα που η  αξιολόγηση παραμένει ανοιχτή και η Τρόικα ακόμα δεν έχει ορίσει ημερομηνία επιστροφής στην Ελλάδα.  Συγχρόνως, ο Έλληνας υπουργός οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης αυτό που αναμένεται να ζητήσει από τους ευρωπαίους εταίρους είναι την παροχή της πιστοληπτικής γραμμής ECCL και μία πολιτική συμφωνία για κάτι τέτοιο στο επίπεδο Eurogroup. Για να πετύχει το ECCL θα χρειαστεί μια παράταση περισσότερο τεχνικής φύσεως, για ένα χρονικό διάστημα που θα ικανοποιεί και την ελληνική πλευρά, αλλά θα είναι συγχρόνως και αρκετό ώστε να επιτρέπει συμφωνία για το ECCL (πιθανότερο σενάριο, παράταση τριών μηνών) κάτι που θα πρέπει επίσης να ζητήσει  σήμερα.

Η Ελλάδα είναι η μόνη που θα μπορούσε να ζητήσει την παροχή της πιστοληπτικής γραμμής αλλά και την τεχνική επέκταση του προγράμματος, καθώς κάτι τέτοιο μπορεί να συζητηθεί και να αποφασιστεί  στο Eurogroup μόνο ύστερα από αίτημα της  ενδιαφερόμενης χώρας.  Και ο Γκίκας Χαρδούβελης θα πρέπει να ζητήσει κάτι τέτοιο στο σημερινό Εurogroup και όχι αργότερα καθώς θα πρέπει να εγκριθεί από μια σειρά ευρωπαϊκών κοινοβουλίων κρατών- μελών. Η πρώτη προθεσμία που πιέζει για κάτι τέτοιο είναι του Φινλανδικού Κοινοβουλίου που για να προλάβει να κάνει την ψηφοφορία πριν το τέλος του χρόνου χρειάζεται αίτημα από την Ελλάδα το αργότερο την Τετάρτη 10 Δεκεμβρίου.

Το πρόβλημα θα προκύψει αν η Ελλάδα σήμερα δεν αποσπάσει την θετική δήλωση ότι οι διαπραγματεύσεις με την Τρόικα προχωράνε ικανοποιητικά και ότι έχει συντελεστεί σημαντική πρόοδος. Τότε και με την σειρά τους τα ευρωπαϊκά κοινοβούλια δύσκολα θα ψηφίσουν παράταση του προγράμματος τεχνικής φύσεως.

Σε περίπτωση που τα ευρωπαϊκά κοινοβούλια δεν εγκρίνουν την αίτηση για επέκταση του υφιστάμενου προγράμματος, τότε το ευρωπαϊκό σκέλος του προγράμματος θα λήξει χωρίς να έχει αποφασιστεί κάτι και τότε η Ελλάδα από την 1η Ιανουαρίου του 2015 θα βρεθεί χωρίς ευρωπαϊκό δίχτυ προστασίας. Το ενδεχόμενο να μείνει μόνο του το ΔΝΤ στο πρόγραμμα, που λήγει τον Φεβρουάριο του 2016, δεν έχει συζητηθεί, αλλά εκτιμάται ότι θα είναι δύσκολο να μείνει μόνο του. Το σενάριο αυτό είναι το λιγότερο επιθυμητό απ’ όλες τις πλευρές παρόλο που αναφέρθηκε στο τελευταίο euroworking  group την περασμένη Πέμπτη σαν μία από τις επιλογές που έχει στη διάθεσή της η Ελλάδα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή