«Μήλον της Εριδος» οι ανεξάρτητοι βουλευτές

«Μήλον της Εριδος» οι ανεξάρτητοι βουλευτές

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με το αμείλικτο και, πλέον, χρονικά προσδιορισμένο ερώτημα περί του τι πρέπει να πράξουν στην ψηφοφορία για την ανάδειξη του Προέδρου της Δημοκρατίας έρχονται αντιμέτωποι οι βουλευτές που δεν περιλαμβάνονται στα κυβερνητικά κόμματα. Μετά τη γνωστοποίηση από την κυβέρνηση της ημερομηνίας της 17ης Δεκεμβρίου ως πρώτης στη διαδικασία των διαδοχικών τριών ψηφοφοριών για την ανάδειξη Προέδρου, οι ούτως ή άλλως διαρκείς διεργασίες για την εξασφάλιση των 180 βουλευτών υπέρ της κυβερνητικής εισήγησης αναμένεται να ενταθούν ακόμη περισσότερο. Τόσο στη Ν.Δ. όσο και στο ΠΑΣΟΚ υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία, αλλά σε καμία περίπτωση βεβαιότητα για τη συγκέντρωση του απαραίτητου αριθμού των 180. Μένει, βεβαίως, να αποδειχθεί αν αυτές οι αριθμητικές ασκήσεις επί χάρτου έχουν κάποια στέρεη βάση.

Ο πρώτος που απάντησε ταχέως και μάλιστα αρνητικά στο ενδεχόμενο να παράσχει την ψήφο του ήταν ο κ. Μίμης Ανδρουλάκης, ο οποίος μέσω των κοινωνικών δικτύων επισήμανε: «Πιστόλι στον κρόταφο; Τρία όχι». Εκ μέρους της ΔΗΜΑΡ, ο κ. Δ. Χατζησωκράτης υπογράμμισε χθες ότι το κόμμα του έχει αποφασίσει να μην ψηφίσει τον Πρόεδρο που θα προτείνει η κυβέρνηση. Η ΔΗΜΑΡ αριθμεί 10 βουλευτές, ωστόσο η Κ.Ο. δεν είναι συμπαγής. Ενδεικτικό παράδειγμα είναι η τελευταία επιστολή οκτώ βουλευτών που προτείνουν συναινετική εκλογή Προέδρου, υπό την προϋπόθεση συμφωνίας μεταξύ των κ. Αντ. Σαμαρά και Αλ. Τσίπρα για τον χρόνο των εκλογών. Η επιστολή αυτή συγγράφηκε με πρωτοβουλία των βουλευτών της ΔΗΜΑΡ κ.κ. Νίκης Φούντα, Ν. Τσούκαλη και Θ. Ψύρρα και την υπέγραψαν και οι κ. Σπ. Λυκούδης, Π. Τατσόπουλος, Γρ. Ψαριανός, Β. Οικονόμου και Χρ. Αηδόνης. Εξ αυτών, με την εξαίρεση του κ. Τατσόπουλου, ο οποίος έχει δηλώσει ότι θα ακολουθήσει τη γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ παρότι διαφωνεί, οι υπόλοιποι τάσσονται, εμμέσως ή ευθέως, υπέρ της ανάδειξης Προέδρου από την παρούσα Βουλή. Σημειώνεται ότι οι τρεις βουλευτές της ΔΗΜΑΡ τόνισαν έπειτα ότι για να προχωρήσει η πρότασή τους απαιτείται η συναίνεση του ΣΥΡΙΖΑ, κάτι που, βεβαίως, το κόμμα της Κουμουνδούρου δεν εμφανίζεται διατεθειμένο να παραχωρήσει.

Στην ψηφοφορία για τον προϋπολογισμό, προχθές το βράδυ, η θετική ψήφος της ανεξάρτητης βουλευτού Κατερίνας Μάρκου αθροίζεται, εκτός απροόπτου, σε όσους τελικώς εγκρίνουν τον νέο Πρόεδρο. Εκ των επίσης ανεξάρτητων -προερχομένων, ωστόσο, από τους ΑΝΕΛ- υπέρ της ανάδειξης νέου Προέδρου από την παρούσα Βουλή έχουν ταχθεί διαδοχικά οι κ. Β. Καπερνάρος, Γ. Γιοβανόπουλος και Π. Μελάς. Με ενδιαφέρον αναμένεται η στάση που θα τηρήσουν και βουλευτές όπως οι κ. Π. Μουτσινάς, Τ. Κουράκος και Γ. Κασαπίδης, οι οποίοι δεν προσμετρούνται εκ των πραγμάτων στους αρνητικά προδιατεθειμένους. Αντιθέτως, πρόσωπα όπως οι κ.κ. Θεοδώρα Τζάκρη και Γ. Παραστατίδης πρέπει να προσμετρούνται σε όσους θα καταψηφίσουν, ενώ δεδομένη θεωρείται και η αρνητική ψήφος του κ. Μ. Μπόλαρη. Τις επόμενες ημέρες απομένει, επίσης, να φανεί αν έχει αποδώσει η έντονη προσπάθεια των στενών συνεργατών του κ. Σαμαρά (Δ. Σταμάτης, Χρ. Λαζαρίδης και Μ. Βορίδης) για την προσέλκυση βουλευτών με στόχο την ανάδειξη Προέδρου από την παρούσα Βουλή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή