Κινητικότητα στους κόλπους των ανεξάρτητων βουλευτών

Κινητικότητα στους κόλπους των ανεξάρτητων βουλευτών

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η αριθμητικά οριακή μείωση της ισχύος της αντιπολίτευσης, όπως καταδείχθηκε στην ψηφοφορία επί του προϋπολογισμού (155 «ναι», 134 «όχι» και ένα «παρών») προσδίδει από τώρα ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον στην εντός Βουλής μάχη των συσχετισμών, τόσο ενόψει της προεδρικής εκλογής όσο και «καυτών» νομοθετημάτων.

Η θετική ψήφος της ανεξάρτητης Αικατερίνης Μάρκου και το «παρών» του Γρ. Ψαριανού είναι που έκαναν τη διαφορά στην τελική φάση μιας κοινοβουλευτικής διαδικασίας η οποία, πάντως, κατέδειξε την ύπαρξη και άλλων, πιθανών, «διαθεσίμων» για εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα σύνθεση της Βουλής. Χαρακτηριστικότερη είναι η περίπτωση του επίσης ανεξάρτητου Κ. Γιοβανόπουλου, ο οποίος, απευθυνόμενος το μεσημέρι της Κυριακής στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και ως απάντηση στην επιχειρηματολογία της αξιωματικής αντιπολίτευσης περί χρηματιζόμενων ή και εκβιαζόμενων βουλευτών, είπε: «Ακούω ότι θα είμαστε αφελείς εμείς οι πιθανοί ψηφοφόροι του Προέδρου της Δημοκρατίας. Επίσης άκουσα ότι θα είναι πολιτειακή εκτροπή να ψηφίσουμε Πρόεδρο αυτόν που μας προτείνουν. Αυτό είναι επιχείρημα για να μην ψηφίσω; Δηλαδή, θα με βρίσετε κι άλλο; Θα με πείτε προδότη αν τολμήσω να σκεφτώ να ψηφίσω Πρόεδρο»;

Το κλίμα ακραίας πόλωσης που ενισχύθηκε με τις ομιλίες των κ. Αντ. Σαμαρά και Αλ. Τσίπρα, ειδικά όσον αφορά την προεδρική εκλογή, η κινητικότητα που καταγράφεται στους κόλπους των ανεξάρτητων βουλευτών, αλλά και η φημολογία για ενδεχόμενες διαφοροποιήσεις μελών άλλων κοινοβουλευτικών ομάδων από την κεντρική κομματική γραμμή, όπως κατέδειξε η πενθήμερη συζήτηση επί του προϋπολογισμού τόσο εντός της Ολομέλειας όσο και στα «πηγαδάκια» πέριξ αυτής, θα κυριαρχήσουν το προσεχές διάστημα, μετατρέποντας τη Βουλή σε κέντρο σημαντικών εξελίξεων. Ως «μητέρα των μαχών», βεβαίως, θεωρείται η τριπλή διαδικασία για την εκλογή Προέδρου.

Ωστόσο, δεν είναι και η μοναδική: ιδιαιτέρως σημαντική και εξαιρετικά κρίσιμη εκτιμάται πως θα είναι και η κοινοβουλευτική διαδικασία έγκρισης των όποιων νέων μέτρων κριθούν αναγκαίο να ψηφιστούν, υπό την πίεση των εταίρων ως «προαπαιτούμενο» για να κλείσει η συμφωνία μαζί τους.

Εστίες, μικρές ή μεγάλες, εντάσεων θα υπάρξουν και άλλες, με χρονικά πρώτη εξ αυτών την αποψινή, καθώς έρχεται προς έγκριση στη Βουλή η τροπολογία για τη διαχείριση του ζητήματος με τον απεργό πείνας Ν. Ρωμανό. Η σύντομης διάρκειας αλλά έντονη αντιπαράθεση πρωθυπουργού – αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης και για τη συγκεκριμένη υπόθεση δίνει τον τόνο τού τι πιθανόν θα ακολουθήσει και στο πλαίσιο της νομοθετικής εργασίας. Υπάρχουν, ασφαλώς, και άλλες «καυτές» εκκρεμότητες, όπως είναι οι επικείμενες ρυθμίσεις του υπ. Εργασίας για τα συνταξιοδοτικά και τον συνδικαλιστικό νόμο, που κρατούν το πολιτικό θερμόμετρο στα ύψη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή