Μετριοπαθής, «Eυρωπαίος» και πάντα παρών

Μετριοπαθής, «Eυρωπαίος» και πάντα παρών

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα αθόρυβο, διαρκές «παρών» είναι ίσως το κυριότερο χαρακτηριστικό του κ. Στ. Δήμα, υποψηφίου από χθες για το ύπατο πολιτειακό αξίωμα, τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας. Πρόκειται για ένα από τα πλέον έμπειρα κοινοβουλευτικά στελέχη της Ν.Δ., που συμμετέχει ανελλιπώς στα πολιτικά δρώμενα της χώρας σχεδόν καθ’ όλη τη διάρκεια της Μεταπολίτευσης με σταθερή και συνεπή παρουσία στη Βουλή, στα κομματικά όργανα και σε κυβερνητικές θέσεις. Από τις εκλογές του 2012 και μετά, στις οποίες αποφάσισε να μη συμμετάσχει, διατήρησε την ιδιότητα του αντιπροέδρου του κόμματος, που κατείχε από τον Ιούλιο του 2010, τηρώντας αποστάσεις από επιλογές στην κατεύθυνση της πόλωσης, κινούμενος με λογική συναίνεσης και διατυπώνοντας στους συνομιλητές του την άποψη πως θα πρέπει να αναζητηθεί μια περισσότερο «ελληνοκεντρική» φόρμουλα για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης.

Ο κ. Δήμας επέλεξε στην πρώτη δημόσια δήλωσή του μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του να προτάξει το στοιχείο της εθνικής ενότητας: «Καλώ όλους να υπερβούμε, με θάρρος και αίσθημα ευθύνης, ό,τι τυχόν μας χωρίζει. Γιατί αυτό που μας ενώνει είναι ανώτερο, ισχυρότερο και μονιμότερο, για το παρόν και το μέλλον. Είναι η Ελλάδα», τόνισε και ζήτησε ενότητα «στην κοινή προσπάθεια για το σήμερα και το αύριο της πατρίδας και του ελληνικού λαού».

Ο γεννηθείς το 1941 υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας, έπειτα από σπουδές Νομικής στην Αθήνα και Πολιτικών και Οικονομικών Επιστημών στο Λονδίνο και στη Νέα Υόρκη, άρχισε τη σταδιοδρομία του στον ιδιωτικό τομέα το 1969. Το 1975 επέστρεψε στην Ελλάδα, όπου εργάστηκε ως αναπληρωτής διευθυντής της ΕΤΒΑ και συμμετείχε στην κεντρική επιτροπή που διαπραγματευόταν την ένταξη της Ελλάδας στην ΕΟΚ. Ακολούθησε η είσοδός του στην πολιτική το 1977 και η εκλογή του για δέκα συνεχείς θητείες με τη Ν.Δ. Συμμετείχε σε όλες τις κυβερνήσεις της Ν.Δ. από το 1977 έως το 1990. Το 2004 ορίστηκε από τον Κώστα Καραμανλή επίτροπος της Ελλάδας στην Κομισιόν, αναλαμβάνοντας αρχικά το χαρτοφυλάκιο Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων και, ακολούθως, το χαρτοφυλάκιο Περιβάλλοντος, το οποίο διατήρησε έως το 2009. Η θητεία του στην Κομισιόν χαρακτηρίστηκε ιδιαίτερα επιτυχής, βραβεύθηκε ως Επίτροπος της Χρονιάς το 2008, ενώ του απονεμήθηκε το Δωδεκάστερο Βραβείο της Ομοσπονδίας Οικολογικών Οργανώσεων στις Βρυξέλλες. Τον Νοέμβριο του 2011, το όνομά του ακούστηκε ως εκ των πιθανών διαδόχων του κ. Γ. Παπανδρέου στην πρωθυπουργία. Τελικά, ανέλαβε υπουργός Εξωτερικών στην κυβέρνηση του Λ. Παπαδήμου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή