Προειδοποίηση από Σόιμπλε

1' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. «Η Ελλάδα δεν έχει βγει ακόμα από τον κίνδυνο, όπως δείχνουν και οι αντιδράσεις (των αγορών)», δήλωσε χθες από τις Βρυξέλλες ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Για τον Γερμανό υπουργό «σίγουρα η εσωτερική πολιτική κατάσταση της Ελλάδας κυριαρχεί αυτή τη στιγμή, αλλά η κατάσταση δεν ήταν διαφορετική πριν από μερικά χρόνια». Ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, είπε ότι η απόφαση για τις προεδρικές εκλογές στην Ελλάδα έγινε γνωστή σε αυτόν, όπως και στους υπόλοιπους υπουργούς Οικονομικών χθες στις Βρυξέλλες. «Δεν μπορώ να εξηγήσω το στρες των αγορών, προφανώς έχει να κάνει με τις δημοσκοπήσεις στην Ελλάδα. Δεν άλλαξαν ξαφνικά χθες το βράδυ», είπε χαρακτηριστικά. Ο Γάλλος επίτροπος, υπεύθυνος για νομισματικές υποθέσεις, Πιερ Μοσκοβισί είπε ότι «πρόκειται για μια δημοκρατική απόφαση από τις ελληνικές αρχές» και τόνισε ότι οι αγορές είναι πάντα πολύ ευαίσθητες στην πολιτική αβεβαιότητα. Για τον Γάλλο επίτροπο «αν ο κ. Σαμαράς επέλεξε αυτόν τον τρόπο, είναι επειδή είναι σίγουρος για την ικανότητά του να έχουν μια επιτυχημένη εκλογή του προέδρου τις επόμενες δύο εβδομάδες».

Χθες παρέμεινε στις Βρυξέλλες ο υπουργός Οικονομικών Γκ. Χαρδούβελης για τη συνάντηση Εκοφίν, μαζί με τον στενό σύμβουλο του πρωθυπουργού Στ. Παπασταύρου που στο Εurogroup της Δευτέρας έπαιξε ρόλο-κλειδί στο να δοθεί η δίμηνη επέκταση του προγράμματος στην Ελλάδα και τον γ.γ. του ΥΠΟΙΚ κ. Τάσο Αναστασάτο. Οι τρεις έστειλαν την επιστολή στον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, ζητώντας επίσημα την τεχνική επέκταση δύο μηνών του προγράμματος –αλλά και την παροχή γραμμής πίστωσης ΕCCL– για να ψηφιστεί από τα Κοινοβούλια της Γερμανίας, της Ολλανδίας και της Φινλανδίας. Και τα τρία Κοινοβούλια πρέπει να έχουν ψηφίσει την παράταση του ελληνικού προγράμματος μέχρι την Παρασκευή 19 Δεκεμβρίου. Πρώτο της Φινλανδίας που θα ξεκινήσει τη διαδικασία σήμερα, ενώ Γερμανοί και Ολλανδοί αναμένονται την επόμενη εβδομάδα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή