Το παρασκήνιο της επιλογής του κ. Στ. Δήμα

Το παρασκήνιο της επιλογής του κ. Στ. Δήμα

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο κ. Στ. Δήμας πέρασε την κεντρική πύλη του Μαξίμου χθες το πρωί, έπειτα από τηλεφώνημα που δέχθηκε από τον πρωθυπουργό. Ο ίδιος μπορεί, ευλόγως, να υπέθεσε τον λόγο της πρόσκλησης, ωστόσο μέχρι εκείνη την ώρα ουδεμία σχετική όχληση είχε. Στις 11.30 το πρωί, χθες, ο κ. Δήμας εξήλθε του πρωθυπουργικού μεγάρου έχοντας αποδεχθεί την πρόταση των Αντ. Σαμαρά και Ευ. Βενιζέλου να είναι υποψήφιος διάδοχος του κ. Κάρολου Παπούλια.

Ηδη, όμως, από το βράδυ της Δευτέρας η υποψηφιότητά του θεωρούνταν η επικρατέστερη. Σε αυτό συνέτειναν όχι μόνον οι πληροφορίες από το Μαξίμου αλλά και όσα είπε το βράδυ της Δευτέρας, σε τηλεοπτική του συνέντευξη, ο κ. Ευ. Βενιζέλος, που ουσιαστικά σκιαγράφησε, μεταξύ άλλων, τον πρώην κοινοτικό επίτροπο.

Αν και εκ των βασικών υποψηφίων, ο κ. Δήμας δεν ήταν ο πρώτος στον σχεδιασμό των κ. Σαμαρά και Βενιζέλου. Αυτός ήταν, προφανώς, ο κ. Φ. Κουβέλης, με τον οποίο μάλιστα είχαν υπάρξει και παρασκηνιακές επαφές, καθώς οι δίαυλοι επικοινωνίας διατηρήθηκαν και μετά την αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ από την κυβέρνηση. Η τελική άρνηση Κουβέλη και η τάση της ΔΗΜΑΡ να ταυτιστεί με τον ΣΥΡΙΖΑ έστρεψαν τους δύο αρχηγούς στην αναζήτηση άλλων υποψηφιοτήτων.

Σε αυτό το σημείο, πλέον, αρχές φθινοπώρου, άρχισε να συζητείται σοβαρά το σενάριο μιας κεντροδεξιάς υποψηφιότητας που θα μπορούσε να είναι ελκυστική για τους βουλευτές π.χ. των ΑΝΕΛ. Παράλληλα, συζητήθηκαν και πρόσωπα εκτός πολιτικής.

Από την Κεντροδεξιά, στο τραπέζι του κ. Σαμαρά τέθηκε, πλην του κ. Στ. Δήμα, και το όνομα του «Νέστορα» του καραμανλισμού κ. Π. Μολυβιάτη. Το ενδεχόμενο μιας υποψηφιότητας Αβραμόπουλου συζητήθηκε, ωστόσο μόνον για λίγο, καθώς ήταν πολύ πρόσφατη η πρότασή του για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενώ θεωρήθηκε ότι θα συνιστούσε δείγμα πολιτικής ένδειας η πρόταση του ίδιου προσώπου.

Από πλευράς Βενιζέλου, ετέθη το ενδεχόμενο να προταθεί η κ. Μαρία Δαμανάκη, με μακρά πορεία και στην Αριστερά, ωστόσο αναγνώρισε την προνομία του κ. Σαμαρά ως αρχηγού του μεγαλύτερου κυβερνητικού κόμματος. Η ίδια η κ. Δαμανάκη σε δήλωσή της, χθες, χαρακτήρισε τιμητική έστω και τη φήμη περί υποψηφιότητάς της, ωστόσο διευκρίνισε ότι δεν θα την ενδιέφερε. Στις συζητήσεις των δύο ανδρών ετέθη και το ενδεχόμενο υποψηφιότητας της κ. Ντόρας Μπακογιάννη, η οποία προφανώς δεν προχώρησε, ενώ κομματικά στελέχη και βουλευτές προέκριναν μια υποψηφιότητα της κ. Μαριάννας Βαρδινογιάννη.

Εκτός πολιτικής σκηνής

Οι δύο πολιτικοί αρχηγοί εξέτασαν και υποψηφιότητες εκτός πολιτικής σκηνής. Ο πρόεδρος του ΣτΕ ε.τ. και πρώην πρωθυπουργός Παν. Πικραμμένος, οι Νικ. Διαμαντούρος και Β. Σκουρής, με ισχυρή επιστημονική κατάρτιση και διεθνή παρουσία, και αρκετοί ακόμη προβλημάτισαν, περισσότερο ή λιγότερο, τους κ. Σαμαρά και Βενιζέλο. Είναι, δε, βέβαιο ότι εάν οι τρεις ψηφοφορίες στη Βουλή αποβούν άκαρπες, ένας νέος κύκλος ονοματολογίας και διερευνητικών επαφών θα αρχίσει. Αλλωστε, το πρώτο με το οποίο θα ασχοληθεί η νέα Βουλή θα είναι η εκλογή Προέδρου…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή