Εύσημα από Κομισιόν στην υποψηφιότητα Δήμα

Εύσημα από Κομισιόν στην υποψηφιότητα Δήμα

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ-ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Σε μια σπάνια δήλωση στήριξης του υποψήφιου Προέδρου της Δημοκρατίας προέβη χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. «Η επιλογή του κ. Σταύρου Δήμα είναι ένα ισχυρό μήνυμα για την Ευρώπη καθώς είναι πρώην επίτροπος και πεπεισμένος ευρωπαϊστής», δήλωνε η εκπρόσωπος της Επιτροπής Ανίκα Μπράιτχαρντ. Η χθεσινή δήλωση φαίνεται να είναι κομμάτι μιας προσπάθειας που ξεκινάει τώρα από τους Ευρωπαίους εταίρους με σκοπό να χτιστεί το διακύβευμα των εκλογών πάνω στο δίλημμα Ελλάδα με την Ευρώπη ή χωρίς.

Μετά τη δήλωση, η εκπρόσωπος Ανίκα Μπράιτχαρντ δέχθηκε ερωτήσεις από Ιταλούς και Γάλλους δημοσιογράφους για το κατά πόσο αλλάζει η στάση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε θέματα εσωτερικών εκλογικών διαδικασιών, καθώς τέτοια ξεκάθαρη δήλωση υποστήριξης υποψηφίου σε ένα κράτος-μέλος δεν συνηθίζεται από την Επιτροπή.

Το γεγονός ότι αυτή η πολύ θετική πολιτική δήλωση για το πρόσωπο του υποψήφιου Προέδρου δεν έγινε από τον Ελληνα εκπρόσωπο Μαργαρίτη Σχοινά, αλλά από τη νέα Γερμανίδα εκπρόσωπο του Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, δεν είναι τυχαίο, σύμφωνα με υψηλόβαθμο κοινοτικό αξιωματούχο. Από την Τρίτη έχουν αρχίσει οι κινήσεις των Ευρωπαίων, ξεκινώντας με τις δηλώσεις του Γάλλου επιτρόπου υπεύθυνου για τις Νομισματικές Υποθέσεις Πιερ Μοσκοβισί, ο οποίος είπε ότι «πρόκειται για μια δημοκρατική απόφαση από τις ελληνικές αρχές», ενισχύοντας την απόφαση του Ελληνα πρωθυπουργού για εσπευσμένες προεδρικές εκλογές, και σημείωσε ότι «αν ο κ. Σαμαράς επέλεξε αυτόν τον τρόπο, είναι επειδή είναι σίγουρος για την ικανότητά του να έχουν μια επιτυχημένη εκλογή του Προέδρου τις επόμενες δύο εβδομάδες». Συγχρόνως, σύμφωνα με πηγές των Βρυξελλών, είναι σχεδόν βέβαιη η επίσκεψη του Π. Μοσκοβισί στην Αθήνα την άλλη εβδομάδα, γεγονός που θα ενισχύσει την εικόνα ότι οι Βρυξέλλες βρίσκονται κοντά στην κυβέρνηση Σαμαρά.

Ολα τα παραπάνω δείχνουν ότι η Ευρώπη δεν θα μείνει αδιάφορη στις εξελίξεις στην Ελλάδα και θα παίξει τον ρόλο της στην άρση της αβεβαιότητας που κυριαρχεί, καθώς, αμέσως μετά την ανακοίνωση για προεδρικές εκλογές, εμφανίζεται μια ιδιαίτερη κινητοποίηση. Για υψηλόβαθμο Ευρωπαίο αξιωματούχο, «σημαντικό ρόλο παίζουν και τα πρωτοσέλιδα των ευρωπαϊκών εφημερίδων των δύο τελευταίων ημερών για την πορεία των σπρεντ και των ελληνικών ομολόγων της Ευρωζώνης», που σίγουρα προκαλούν ανησυχία. Ενώ το χθεσινό άρθρο των Financial Times, που θύμιζε πάλι την κατάσταση του 2012, δεν περνάει σίγουρα απαρατήρητο, τόνισε ο ίδιος. «Η Ελλάδα δεν μπορεί να πάει λάθος», είπε χαρακτηριστικά.

«Δημοκρατική απόφαση»

Επίσης, η εκπρόσωπος της Επιτροπής χθες σημείωσε ότι η απόφαση για να ξεκινήσει η διαδικασία εκλογής Προέδρου την Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου είναι μια δημοκρατική απόφαση των ελληνικών αρχών και του Ελληνα πρωθυπουργού, ενώ «μπορεί να βοηθήσει στην άρση των αβεβαιοτήτων στις αγορές στέλνοντας ένα ισχυρό σήμα προς την Ευρώπη», δήλωσε η εκπρόσωπος. «Η επιλογή βρίσκεται τώρα στην ελληνική Βουλή και τον ελληνικό λαό», πρόσθεσε κλείνοντας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή