Καταψηφίζει Πρόεδρο η ΔΗΜΑΡ

Καταψηφίζει Πρόεδρο η ΔΗΜΑΡ

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κλίμα ενότητος επιχείρησε να εκπέμψει χθες το κόμμα του κ. Φώτη Κουβέλη, αν και τα στελέχη του αναγνώριζαν εκ των υστέρων ότι η επιλογή της ΔΗΜΑΡ να καταψηφίσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ενδέχεται να την οδηγήσει και στην πολιτική της αυτοκτονία. Το ενδεχόμενο αυτό άλλωστε ήταν που κατέστησε μαραθώνια τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και της Εκτελεστικής Επιτροπής από την οποία ανεδείχθη και πάλι ο πλήρης διχασμός του κόμματος μεταξύ όσων στελεχών περιέγραψαν ως μόνη λύση για τη ΔΗΜΑΡ ακόμη και την άνευ όρων προεκλογική της σύμπραξη με τον ΣΥΡΙΖΑ και όσων χαρακτήρισαν όχι μόνον καταστροφικό, αλλά και πολιτικά ατιμωτικό ένα τέτοιο σενάριο, δηλώνοντας ότι δεν προτίθενται να το νομιμοποιήσουν με την παρουσία τους.

Ετσι το μόνο πεδίο συμφωνίας που ανέκυψε χθες ήταν η επιβεβαίωση της πρόθεσης των βουλευτών της ΔΗΜΑΡ να καταψηφίσουν τον υποψήφιο Πρόεδρο της Δημοκρατίας (εν προκειμένω δηλαδή τον κ. Στ. Δήμα), ακολουθώντας τη σχετική απόφαση του πρόσφατου Συνεδρίου. Γεγονός που ενέχει βέβαια μείζονα πολιτική σημασία, διότι αν δεν προκύψουν διαρροές εκ μέρους των 9 βουλευτών της ΔΗΜΑΡ, η προσπάθεια συγκέντρωσης των 180 ψήφων τις οποίες αναζητεί η κυβέρνηση καθίσταται πλέον πάρα πολύ δύσκολη.

Την υπαρξιακή αγωνία που έχει καταβάλει πλέον το κόμμα του κ. Κουβέλη ανέδειξαν δηλώσεις που έκαναν χθες στελέχη του. Είναι ενδεικτικό ότι ο κ. Δημ. Αναγνωστάκης όταν ρωτήθηκε (9,84) αν υπάρχει περίπτωση προεκλογικής συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνον δεν το αρνήθηκε, αλλά περιέγραψε και τον τρόπο που θα μπορούσε να γίνει. «Μπορεί να υπάρχει, για παράδειγμα, η συμμετοχή μας σε ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά χωρίς να χάσει την αυτοτέλειά της η ΔΗΜΑΡ» τόνισε, προοπτική που σημειώνεται, ενώ ακούγεται ως πολιτικά καινοφανής, ήταν και μία από τις επικρατούσες εισηγήσεις που έκαναν ουκ ολίγα στελέχη στη χθεσινή συνεδρίαση. Το πραγματικό δίλημμα της ΔΗΜΑΡ περιέγραψε και ο κ. Γ. Κυρίτσης, ο οποίος ούτε λίγο ούτε πολύ είπε ότι αν δεν υπάρξει μια προεκλογική συνεργασία (είτε με τον ΣΥΡΙΖΑ είτε με το ΠΑΣΟΚ) ένα κόμμα που δεν ανιχνεύεται καν στις δημοσκοπήσεις είναι καταδικασμένο σε μετεκλογική εξαφάνιση και με αυτό το επιχείρημα ανέφερε ότι δεν έχει και κανένα νόημα η συζήτηση περί πολιτικής αυτονομίας.

Το πολιτικώς οξύμωρο βέβαια είναι ότι, ενώ όλοι πια περιγράφουν ως μοναδική σωτηρία της ΔΗΜΑΡ μια προγραμματική συμφωνία με κάποιο άλλο κόμμα (και οι περισσότεροι με τον ΣΥΡΙΖΑ), ο ίδιος ο κ. Φ. Κουβέλης εξακολουθεί να το αρνείται. Ερωτηθείς χθες από τον ΣΚΑΪ για το αν είναι «έστω στις σκέψεις του να ενταχθούν στελέχη του στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ» απάντησε «όχι, δεν υπάρχει κάτι τέτοιο» και απέδωσε τα σενάρια που υποστηρίζουν δημοσίως ακόμη και βουλευτές του «σε άσπονδους φίλους» που θέλουν «η ΔΗΜΑΡ να εμφανιστεί ως ένα υπό διάλυση κόμμα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή