Βενιζέλος – Σόιμπλε συζήτησαν και τη γραμμή πίστωσης

Βενιζέλος – Σόιμπλε συζήτησαν και τη γραμμή πίστωσης

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με την επιτυχή ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος συνέδεσε ευθέως όλα τα επόμενα βήματα των εταίρων σε σχέση με την Ελλάδα ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, χθες από το Βερολίνο, όπου συναντήθηκε με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Εξωτερικών Ευ. Βενιζέλο. Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη διάρκεια της συνάντησης επιβεβαιώθηκε ότι είναι δεδομένη η ένταξη στην προληπτική πιστωτική γραμμή (ECCL) μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, ενώ η Αθήνα θα ζητήσει από το ΔΝΤ τη μετατροπή του ισχύοντος προγράμματος σε προληπτικό, με δυνατότητα αξιοποίησής του ή μη, ανάλογα με τα δεδομένα της αγοράς. Αλλωστε, στην πρόταση που θα κληθεί να ψηφίσει το γερμανικό Κοινοβούλιο για τη δίμηνη παράταση του ελληνικού προγράμματος περιλαμβάνεται και η προληπτική γραμμή στήριξης.

Για τον κ. Σόιμπλε, η επίσπευση της προεδρικής εκλογής στην Ελλάδα είναι μία δυνάμει καλή απόφαση. Δεν αιφνιδιάστηκαν όλοι μετά την ανακοίνωση του Ελληνα πρωθυπουργού, είπε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών στις Βρυξέλλες, μετά τις διαβουλεύσεις με Ευρωπαίους ομολόγους του. «Τώρα δημοσιοποιήθηκε και είναι πιθανό να πρόκειται για θετική απόφαση», πρόσθεσε. 

Ο κ. Σόιμπλε, στις δηλώσεις του με τον κ. Βενιζέλο, τόνισε ότι το Eurogroup εξέφρασε τη βούληση να διαθέσει προληπτική πιστωτική γραμμή, για να προσθέσει, ωστόσο, ότι «αυτό είναι ένα βήμα μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος. Η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει αυτόν τον δρόμο και οι μέχρι τώρα επιτυχίες είναι ενθαρρυντικές για όλους, ώστε να συνεχίσουμε σε αυτήν την οδό και η Ελλάδα μπορεί να συνεχίσει να βασίζεται στην αλληλεγγύη της Ευρώπης και της Γερμανίας».

Ενώ τη Δευτέρα αναμένεται στην Αθήνα ο επίτροπος Οικονομίας Πιερ Μοσκοβισί, το «πράσινο φως» για να προχωρήσουν οι διαδικασίες της έγκρισης της δίμηνης παράτασης έδωσε χθες το Euroworking Group (EWG), αφού πρώτα παρέλαβε το σχετικό ελληνικό αίτημα και την έκθεση πεπραγμένων της τρόικας. Πλέον, η παράταση θα πρέπει να εγκριθεί από τα Κοινοβούλια της Φινλανδίας, της Ολλανδίας και της Γερμανίας, ενώ δεν αποκλείεται να απαιτηθεί και η τυπική επικύρωσή της και από το ελληνικό. Επίσης, και ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης (ESM) θα προχωρήσει τις επόμενες ημέρες στην τυπική διαδικασία της αλλαγής της ημερομηνίας λήξης της σύμβασης με την Ελλάδα.

Με τον τρόπο αυτό, η Ελλάδα λαμβάνει τον απαραίτητο χρόνο για να προχωρήσουν οι πολιτικές εξελίξεις χωρίς να χαθούν τα 11,5 δισ. ευρώ που έχει ως απόθεμα το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και το 1,8 δισ. ευρώ της τελευταίας δόσης από την Ευρωζώνη προς την Ελλάδα. Επίσης, όσο διαρκεί η παράταση, οι ελληνικές τράπεζες θα συνεχίσουν να αντλούν φθηνή ρευστότητα από την ΕΚΤ.

Σε ό,τι αφορά την έκθεση της τρόικας, αρμόδια στελέχη του ΥΠΟΙΚ ανέφεραν ότι δεν περιέχει κάποια αξιολόγηση ή κριτική, καθώς κατ’ εντολήν του επικεφαλής του Eurogroup, Γ. Ντάισελμπλουμ, η τρόικα προχώρησε στην απλή καταγραφή τού πού βρίσκονται αυτή τη στιγμή οι διαπραγματεύσεις. Πάντως, τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας, που βρίσκονται στην Αθήνα, προχωρούν κανονικά στις επαφές με τις ελληνικές αρχές.

Ο κ. Βενιζέλος, σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνάντηση με τον κ. Σόιμπλε εμφανίσθηκε αισιόδοξος ότι η κυβέρνηση θα καταφέρει να συγκεντρώσει τις 180 ψήφους για την εκλογή του κ. Δήμα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή