Μπουτάρης υπέρ της συνεννόησης

Μπουτάρης υπέρ της συνεννόησης

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την πρόβλεψή του ότι θα οδηγηθούμε σύντομα σε εκλογές και την πεποίθησή του ότι η συνεννόηση και συμφωνία των μεγάλων κομμάτων σε συγκεκριμένα θέματα θα αύξανε τη διαπραγματευτική δυνατότητα της χώρας έναντι των εταίρων της διατύπωσε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης σε ομιλία του στο London School of Economics. Παράλληλα, ωστόσο, εξέφρασε την απαισιοδοξία του στο κατά πόσον κάτι τέτοιο είναι δυνατό να επιτευχθεί από τις πολιτικές ηγεσίες.

«Φοβάμαι ότι η διαμόρφωση ενός κοινού μετώπου θα αποδειχθεί μονάχα ευσεβής πόθος. Δεν γνωρίζουμε πώς θα αντιδράσουν τα λαϊκίστικα τμήματα των δύο μεγάλων κομμάτων στη δημιουργία μιας σταθερής κυβέρνησης, η οποία θα μπορούσε να φέρει πιο γρήγορα την ευημερία στη χώρα. Τέτοιες –υποτίθεται ριζοσπαστικές– φωνές, οι οποίες διστάζουν να συμφωνήσουν στη δημιουργία μιας πολιτικά διευρυμένης συμμαχίας, είναι κατά τη γνώμη μου εξαιρετικά συντηρητικές», τόνισε ο κ. Μπουτάρης, χαρακτηρίζοντας «παράλογη» και λαϊκίστικη τη θεωρία ότι ένα μόνο κόμμα μπορεί να βγάλει τη χώρα από το αδιέξοδο.

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης μίλησε για εξαιρετικά επικίνδυνες απόψεις που διατυπώνονται από πολιτικούς όλων των πολιτικών αποχρώσεων για ανάπτυξη χωρίς μεταρρυθμίσεις. «Αυτό που χρειάζεται απεγνωσμένα η Ελλάδα είναι η ριζοσπαστική μεταρρύθμιση του κράτους, που θα επιφέρει αλλαγές στον πολιτική της κουλτούρα. Αν δεν κατανοήσουμε την αναγκαιότητα να εφαρμόσουμε καθολικές αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας μας, είμαστε καταδικασμένοι να υποφέρουμε ακόμα πιο πολύ απ’ ό,τι στο πρόσφατο παρελθόν».

Από το βήμα του Πανεπιστημίου κάλεσε όσους ασκούν από τη θέση τους επιρροή στην ελληνική κοινή γνώμη να δράσουν κατά τέτοιο τρόπο «ώστε να διαφυλαχθούν η σταθερότητα και η ευημερία. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο εντός της Ευρωζώνης και της Ε.Ε. Στην ατυχή περίπτωση που τα πράγματα παρεκτραπούν, θα πρέπει να ενωθούμε όλοι και να προστατέψουμε την κοινωνία μας από ανεύθυνους και ιδιοτελείς πολιτικούς χειρισμούς. Η Ελλάδα δεν αντέχει να χάσει κι άλλο χρόνο και να αναλωθεί σε ατέρμονες και παράλογες πολιτικές διαμάχες. Από πλευράς μου, θα κάνω ό,τι περνάει από το χέρι μου για να αποτραπεί κάτι τέτοιο», δεσμεύθηκε. «Αν καταφέρουμε να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες του άμεσου μέλλοντος, είμαι σίγουρος ότι η χώρα μας θα εισέλθει σε φάση δημιουργικών μεταρρυθμίσεων και βιώσιμης ανάπτυξης».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή