Προβληματισμός στο ΔΝΤ για την απόφαση Μαξίμου

Προβληματισμός στο ΔΝΤ για την απόφαση Μαξίμου

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ως κίνηση υψηλού ρίσκου, που όμως «ξεκαθαρίζει το τοπίο», αποτιμούν στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο την απόφαση των κ. Σαμαρά και Βενιζέλου να επισπεύσουν την προεδρική εκλογή. Αρμόδιοι κύκλοι αποφεύγουν να σχολιάσουν το πολιτικό σκηνικό -«δεν μας ενδιαφέρουν κόμματα, αλλά χώρες»- ενώ σε ό,τι αφορά τη «μεταβλητότητα» που παρατηρείται στις αγορές, επιλέγουν να σημειώνουν ότι αποτελεί συχνό φαινόμενο πριν από εκλογικές διαδικασίες.

Μιλώντας με έμπειρα στελέχη του Ταμείου, που ύστερα από τεσσεράμισι χρόνια έχουν πλήρη εικόνα της «ελληνικής ιδιαιτερότητας», εισπράττει κανείς έναν διάχυτο εκνευρισμό για τη στάση της Αθήνας και τις συνεχείς παρατάσεις στη διάρκεια της αξιολόγησης. Είναι λιγότερο ανεκτικοί, ενώ από τη χροιά της φωνής, αλλά και την ουσία των λεγομένων, γίνεται αντιληπτό ότι έχουν υποχωρήσει οι αντοχές.

Εμφανίζονται απρόθυμοι να μιλήσουν για την ουσία των διαπραγματεύσεων που γίνονται στο πλαίσιο της τρέχουσας αξιολόγησης. Αναγνωρίζουν την πολιτικά δύσκολη θέση στην οποία έχει περιέλθει η συγκυβέρνηση τους τελευταίους μήνες, αλλά, παρά ταύτα, εκφράζουν δυσφορία για την απροθυμία (και αδυναμία) της Αθήνας να καταλήξει σε συμφωνία.

Αλλαγή δεδομένων

Αν και στο ΔΝΤ αυτοχαρακτηρίζονται οργανισμός που λειτουργεί με αυστηρά οικονομικά και όχι πολιτικά κριτήρια, παρακολουθούν με προσοχή τις πολιτικές εξελίξεις, καθώς γνωρίζουν πολύ καλά ότι σε περίπτωση μη εκλογής Προέδρου και διάλυση της Βουλής, τα δεδομένα αλλάζουν.

Σε ό,τι αφορά το πλαίσιο που θα υπάρχει τον Φεβρουάριο, στέλεχος με άριστη γνώση της ελληνικής οικονομίας περιέγραψε ως «θετικό για την Ελλάδα το γεγονός πως δεν αντιμετωπίζει άμεσα ανάγκες χρηματοδότησης», αλλά έχει περιθώριο μέχρι λίγο πριν από τα μέσα της επόμενης χρονιάς. Υπό αυτό το πρίσμα εκτιμάται ότι παρά την όντως ασφυκτική χρονική πίεση, μια νέα κυβέρνηση θα έχει ένα, έστω μικρό, οικονομικό περιθώριο να δράσει. «Το πώς θα επιλέξει να το αξιοποιήσει, θα κρίνει πολλά», λέει με νόημα έμπειρο πρώην στέλεχος που σημειώνει ότι το Ταμείο θα αναμένει ένα αξιόπιστο οικονομικό πρόγραμμα χωρίς καμία διάθεση να προβεί σε εκπτώσεις.

Σε ό,τι αφορά την ουσία της σχέσης του ΔΝΤ με την Ελλάδα μετά τον Φεβρουάριο, αρμόδιος αξιωματούχος τόνισε ότι, σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα, το πρόγραμμα του Ταμείου θα μετατραπεί «από όχημα άμεσης χρηματοδότησης σε όχημα που παρέχει εμπιστοσύνη» σε αγορές και επενδυτές. Στο νέο πλαίσιο που θα δημιουργηθεί, η Ελλάδα δεν θα χρειάζεται να χρησιμοποιεί τα κεφάλαια που έχουν δεσμευτεί για τις ανάγκες της, παρά μόνον αν προκύψει ανάγκη.

Σε κάθε περίπτωση, πρόθεση των επικεφαλής του Ταμείου, όπως και της υπόλοιπης τρόικας, είναι να επιστρέψουν στην Αθήνα γύρω στα μέσα Ιανουαρίου. «Εστιάζουμε στην επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης», με σκοπό την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων που προβλέπονται από το τρέχον πρόγραμμα, τόνισε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Γουίλιαμ Μέρεϊ, ο οποίος επιβεβαίωσε ότι «πρόθεση» της ελληνικής κυβέρνησης είναι να μετατρέψει το πρόγραμμα του Ταμείου (που σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό λήγει τον Μάρτιο του 2016) σε «προληπτικό» πρόγραμμα, το οποίο θα λειτουργεί συμπληρωματικά με την ευρωπαϊκή πιστωτική γραμμή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή