Ολοι οι σύμβουλοι του προέδρου Τσίπρα

Ολοι οι σύμβουλοι του προέδρου Τσίπρα

3' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Καθένας μπορεί να λέει ό,τι θέλει, αλλά μόνο μια στενή ομάδα γύρω από τον Αλέξη Τσίπρα χειρίζεται στην πραγματικότητα όσα έχουν σχέση με τη χάραξη οικονομικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ και έχουν αναλάβει να “βγάλουν το κάρο από τη λάσπη”, όπως λέγεται». Η διαπίστωση στελέχους του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που έχει εικόνα όσων διαδραματίζονται στα άδυτα της Κουμουνδούρου, έρχεται στον απόηχο του «ξεσαλώματος» αντιφατικών δηλώσεων από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, που ακολούθησαν της επίσπευσης της διαδικασίας προεδρικής εκλογής, η οποία συνδέθηκε με υψηλή πιθανότητα πρόωρης προσφυγής στις κάλπες.

Οι πιο ψύχραιμοι παρατηρητές αναγνωρίζουν ότι σταδιακά ο κ. Τσίπρας απομακρύνθηκε από ακραίες θέσεις, αφαίρεσε σχετικές αναφορές από τον δημόσιο λόγο του, έκανε στροφή στον ρεαλισμό και κινήθηκε περισσότερο θεσμικά σε σχέση με διεθνείς παράγοντες, θεσμούς και κέντρα εξουσίας. Ολα αυτά σε συνεργασία και συνεννόηση με την ομάδα των συνεκδοχικά αναφερόμενων ως «οικονομολόγων» του ΣΥΡΙΖΑ, που επηρεάζουν καθοριστικά τις αποφάσεις του.

Κεντρικό ρόλο σε αυτή την ομάδα διαδραματίζει ο κ. Γιάννης Δραγασάκης, στον οποίο αναγνωρίζουν οι υπόλοιποι μια άτυπη πρωτοκαθεδρία. Ο κ. Δραγασάκης, που έχει δημιουργήσει και μια ομάδα που αποτελείται από νεαρούς κυρίως οικονομολόγους που «δουλεύουν» πάνω στις θέσεις του κόμματος και την εκπόνηση του προγράμματος, έχει επηρεάσει τον κ. Τσίπρα στη θεώρησή του έναντι της λειτουργίας των αγορών, καθώς επαναλαμβάνει διαρκώς ότι θα πρέπει κανείς να βλέπει τη μεγάλη εικόνα -ότι κινούνται με πρωταρχικό κίνητρο τα κέρδη- και ότι, σε σημαντικό βαθμό, οι αποφάσεις τους για επενδύσεις εξαρτώνται από τον όγκο των διαθεσίμων κεφαλαίων. Η ομάδα που δουλεύει υπό την επίβλεψή του επεξεργάζεται, μεταξύ άλλων, το σχέδιο για εφαρμογή του περιουσιολογίου αλλά και μεταφοράς του «μοντέλου Ολάντ», όσον αφορά τη φορολόγηση μεγάλης περιουσίας, στα ελληνικά δεδομένα.

Αν και γεωγραφικά μακριά, καθώς τον περισσότερο καιρό βρίσκεται πέραν του Ατλαντικού, πολύ κοντά στον κ. Τσίπρα βρίσκεται ο κ. Γιάννης Βαρουφάκης. Οι γνωρίζοντες τη σχέση τους, μιλούν για στενή φιλία και για μεγάλη εκτίμηση που έχει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στον καθηγητή. Ατύπως, ο κ. Βαρουφάκης ανιχνεύει το τοπίο και τις διαθέσεις διεθνών συνομιλητών, ενώ επηρεάζει τον κ. Τσίπρα στην τοποθέτησή του έναντι οικονομικών θεσμών, όπως η ΕΚΤ και το ΔΝΤ. Η υιοθέτηση από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ορισμένων θέσεων του ΔΝΤ σχετικά με το ελληνικό χρέος και διαπιστώσεων για λανθασμένους χειρισμούς, αποδίδεται στον κ. Βαρουφάκη, ο οποίος, επίσης, είναι θερμός υποστηρικτής της άποψης ότι μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να κινηθεί αξιοποιώντας και νομικά εργαλεία, εντοπίζοντας παραβάσεις, με βάση την καταστατική νομιμότητά τους, στον τρόπο με τον οποίο έχουν λειτουργήσει οι θεσμοί αυτοί για να χειρισθούν την οικονομική κρίση όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε άλλες χώρες. Συνομιλητές του κ. Τσίπρα επισημαίνουν ότι η επιχειρηματολογία που οικοδομείται και με βάση την οποία θα προσέλθει σε μια διαπραγμάτευση με τους εταίρους, βασίζεται σε σημαντικό βαθμό σε μια τέτοια στρατηγική. Προσθέτουν, δε, ότι η συνεργασία του και η συνολική σχέση του με τον κ. Βαρουφάκη είναι τόσο στενή, ώστε θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη η συμμετοχή του τελευταίου σε μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Γιώργος Σταθάκης έχει αναλάβει να επικοινωνήσει τις βασικές προτεραιότητες μιας κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ στους ξένους επενδυτές, να καθησυχάσει τις όποιες αγωνίες τους, να αποτρέψει μια φυγή επενδύσεων από τη χώρα και να προσελκύσει νέες. Η επικοινωνία με τα ξένα funds δεν είναι εύκολη, όπως απέδειξε η πρόσφατη εμπειρία του Λονδίνου. Στον ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο, κρατούν από τις επαφές αυτές ότι σταδιακά δείχνει να υποχωρεί το πολύ αρνητικό κλίμα που αντιμετώπιζαν στις πρώτες επαφές, χωρίς ωστόσο να εκλείπει ο σκεπτικισμός.

Ο κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος, από τους ένθερμους υποστηρικτές της θέσης ότι με την ενίσχυση της ενεργούς ζήτησης θα σπάσει ο φαύλος κύκλος της ύφεσης, κινείται αθόρυβα αλλά πολύ ουσιαστικά, καθώς, όπως αναφέρουν πηγές της Κουμουνδούρου, είναι αυτός που έχει κάνει από την πλευρά του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης τις επαφές με την τρόικα κατά τις επισκέψεις των στελεχών της στη χώρα μας.

Τέλος, τον κύκλο των οικονομολόγων συμπληρώνει ο κ. Γιάννης Μηλιός, που θεωρείται η πιο ριζοσπαστική φωνή ανάμεσά τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή