Τα δύο σενάρια και η επόμενη μέρα στο ΠΑΣΟΚ

Τα δύο σενάρια και η επόμενη μέρα στο ΠΑΣΟΚ

3' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με βάση τα δύο κύρια σενάρια που προκύπτουν αλλά και συνδέονται άμεσα με την επιτυχή ή όχι ανάδειξη Προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή κινείται η Χαρ. Τρικούπη. Στην περίπτωση που δεν εκλεγεί Πρόεδρος και η χώρα οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές, ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος θα δρομολογήσει τη διενέργεια Συνδιάσκεψης και όχι Συνεδρίου της Δημοκρατικής Παράταξης, προκειμένου αφενός να επιταχύνει τις προπαρασκευαστικές εκλογικές διαδικασίες, αφετέρου να δείξει ότι παραμένει σταθερός στον αρχικό σχεδιασμό του. Στην περίπτωση που εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας, στη Χαρ. Τρικούπη προετοιμάζονται για μια μακρά περίοδο αναζωπύρωσης της ενδοκομματικής κρίσης που έχει ως επίκεντρο τον κ. Γ. Παπανδρέου.

Στην περίπτωση αποτυχίας εκλογής Προέδρου, η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες και η προαναγγελθείσα αποχώρηση του κ. Παπανδρέου, πιθανώς και άλλων βουλευτών, από τα ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ, θα δημιουργήσει μια πιο διαχειρίσιμη για τον κ. Βενιζέλο κατάσταση. Ο ίδιος ο κ. Βενιζέλος αλλά και στενοί συνεργάτες του εκτιμούν ότι τόσο ο κ. Παπανδρέου όσο και η ομάδα βουλευτών που τον περιβάλλουν δεν θα πραγματοποιήσουν τελικά το βήμα προς τη δημιουργία νέου κόμματος, διότι ο πρώην πρωθυπουργός στη πραγματικότητα επιθυμεί να διαδραματίσει ρόλο εντός του ΠΑΣΟΚ, ενώ πιθανή εκλογική αποτυχία ενός νεότευκτου φορέα θα μπορούσε να τον αφήσει εκτός κεντρικής πολιτικής σκηνής.

Στο σενάριο της ανάδειξης Προέδρου της Δημοκρατίας, στη Χαρ. Τρικούπη προετοιμάζονται για μια μακρά περίοδο ενδοκομματικής σύγκρουσης, όπου μερίδα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ θα λειτουργεί ως συντεταγμένη ενδοκομματική αντιπολίτευση, με σκοπό την εκ των έσω αποδυνάμωση του κ. Βενιζέλου. Πρόκειται για το σενάριο μιας παρατεταμένης διαδικασίας διάσπασης του ΠΑΣΟΚ, για το οποίο έχουν γίνει ήδη αρκετές συζητήσεις στη Χαρ. Τρικούπη.

Στο περιβάλλον του κ. Βενιζέλου εκτιμούν, επίσης, ότι πέρα από τους βουλευτές και τα πρόσωπα τα οποία ώς αυτή τη στιγμή έχουν συνταχθεί ανοιχτά με τον κ. Παπανδρέου, τα λεγόμενα πρωτοκλασάτα στελέχη θα τηρήσουν γραμμή ουδετερότητας. Βέβαια, ο κ. Βενιζέλος και κάποια εκ των πρωτοκλασάτων στελεχών του ΠΑΣΟΚ εξακολουθούν να διανύουν περίοδο κακών σχέσεων, ωστόσο στη Χαρ. Τρικούπη εκτιμούν ότι ουδείς εξ αυτών έχει λόγο να συνταχθεί με τον κ. Παπανδρέου και μάλιστα στην παρούσα χρονική συγκυρία. Εκ των προβεβλημένων, ο κ. Μιχ. Χρυσοχοΐδης έχει ώς αυτή τη στιγμή παρουσιαστεί ενωτικός, μιλώντας για την ανάγκη σύμπηξης ενός ευρέος μετώπου «χωρίς αρχηγισμούς», αποφεύγοντας να πάρει θέση υπέρ κάποιου εκ των κ. Βενιζέλου ή Παπανδρέου. Αναλόγως πράττουν και πρόσωπα όπως η κ. Φώφη Γεννηματά ή ο κ. Κ. Σκανδαλίδης, που είτε δεν τοποθετούνται είτε απλώς μιλούν με γενικούς πολιτικούς όρους, αποφεύγοντας να κάνουν δηλώσεις με προσωπικές αιχμές.

Πέρα από το πολύ σαφές και ορατό ενδοκομματικό «μέτωπο Παπανδρέου», ο κ. Βενιζέλος φαίνεται ότι έχει καταλήξει και στη γραμμή που θα τηρήσει το επόμενο οιονεί προεκλογικό χρονικό διάστημα. Οπως ανέφεραν ενδεικτικά συνεργάτες του, ο κ. Βενιζέλος θα επιμείνει στη γραμμή της συναίνεσης και της εθνικής συνεννόησης, καθώς εκτιμά ότι μπορεί να αποτελέσει αντίβαρο στην αναμενόμενη αύξηση του κλίματος πόλωσης μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ. Υπενθύμιζαν ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ομιλεί σταθερά για εθνική συνεννόηση ήδη από τον περασμένο Οκτώβριο, όταν είχε ήδη πια αποκομίσει από τις επαφές του στην Ευρώπη ότι το κλίμα για τη χώρα στο εξωτερικό είχε γίνει εξαιρετικά αρνητικό. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι προφανώς ο κ. Βενιζέλος δεν προσφέρει στον ΣΥΡΙΖΑ την «κολυμβήθρα του Σιλωάμ», ωστόσο τόνιζαν πως θα διατηρήσει τη συγκεκριμένη στρατηγική μέχρι και την ημέρα των εθνικών εκλογών εφόσον, βεβαίως, αυτές προκύψουν.

Για τον κ. Βενιζέλο η συγκεκριμένη στρατηγική συνδέεται με την επίτευξη του στόχου της τρίτης θέσης στις επόμενες εκλογές. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στοχεύει στην καταγραφή του κόμματος ως του εναλλακτικού «τρίτου πόλου», χωρίς να έχει οριστεί κάποιος αριθμητικός στόχος. Οπως είναι σαφές, στη Χαρ. Τρικούπη επικρατεί ήδη εκλογικός συναγερμός, κάτι που είναι σαφές από τον σχεδιασμό περιοδειών ανά τη χώρα, τόσο για τον κ. Βενιζέλο όσο και για τα υπόλοιπα στελέχη του ΠΑΣΟΚ και των συνεργαζόμενων μέσω της Δημοκρατικής Παράταξης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή