Το παρασκήνιο της πρότασης Γ. Παπανδρέου

Το παρασκήνιο της πρότασης Γ. Παπανδρέου

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Ο Γιώργος Παπανδρέου είναι εδώ και πλέον μπαίνει ενεργά στα πράγματα». Η αποστροφή ανήκει σε στενό συνεργάτη του πρώην πρωθυπουργού, μόλις λίγες ώρες μετά την επτασέλιδη επιστολή, με την οποία ο κ. Παπανδρέου ζήτησε τη δημιουργία κυβέρνησης εθνικής συνεννόησης από την παρούσα Βουλή και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο δημιουργίας νέου κόμματος. Τις προηγούμενες ημέρες, ο κ. Παπανδρέου είχε διαδοχικές συναντήσεις και συνομιλίες με σειρά συνεργατών του, αλλά και παλαιοτέρων στελεχών του ΠΑΣΟΚ, που αυτή τη στιγμή βρίσκονται ανενεργά.

Στους πιο τακτικούς συνομιλητές του κ. Παπανδρέου εντάσσονται οι κ. Φιλ. Σαχινίδης, Θ. Μωραΐτης, Γ. Πεταλωτής και, βεβαίως, καθημερινοί συνεργάτες του, όπως η κ. Ρεγγίνα Βάρτζελη και ο κ. Γ. Ελενόπουλος. Σαφή άποψη υπέρ του κ. Παπανδρέου έχουν επίσης λάβει ακόμη δύο βουλευτές, οι κ. Συμ. Κεδίκογλου και Κ. Τριαντάφυλλος, οι οποίοι, ωστόσο, δεν συμμετέχουν σε συσκέψεις. Ο κ. Παπανδρέου έχει έρθει σε επαφή και με παλαιότερα στελέχη του ΠΑΣΟΚ και συγκεκριμένα με τους κ. Μιλτ. Παπαϊωάννου και Χ. Καστανίδη. Οι συνεργάτες του κ. Παπανδρέου επισημαίνουν ότι πέριξ του πρώην πρωθυπουργού δεν υπάρχει συγκροτημένη ομάδα που να συνεδριάζει και να λαμβάνει αποφάσεις. Οι ίδιοι τόνιζαν ότι ο πυρήνας της πρότασης του κ. Παπανδρέου είναι απλός και εντοπίζεται στο τρίπτυχο: ανάδειξη Προέδρου Δημοκρατίας, δημιουργία κυβέρνησης από την παρούσα Βουλή με τη συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ και δρομολόγηση διαδικασιών βάσης για τη διευθέτηση των ενδοκομματικών εκκρεμοτήτων του ΠΑΣΟΚ.

Στο περιβάλλον του πρώην πρωθυπουργού τονίζουν ότι ειλημμένη απόφαση δημιουργίας νέου κόμματος δεν υφίσταται. Ωστόσο, στις τελευταίες συζητήσεις που είχε ο κ. Παπανδρέου με συνεργάτες και συνομιλητές του, το ενδεχόμενο μοιάζει αρκετά πιθανό. Αντικείμενο της συζήτησης έχει αποτελέσει ακόμη και η χρονική στιγμή στην οποία πιθανώς θα εκδηλωθεί μια τέτοια κίνηση. Πριν από την ανακοίνωση της ημερομηνίας προεδρικής εκλογής, στο περιβάλλον του κ. Παπανδρέου υπήρχε η αίσθηση ότι ο πρώην πρωθυπουργός θα μπορούσε να δρομολογήσει τις πρωτοβουλίες του με σχετική χρονική άνεση. Ηδη, προ τουλάχιστον δύο εβδομάδων, στο περιβάλλον του κ. Παπανδρέου είχε αρχίσει να εκφράζεται ο φόβος για την επίσπευση της προεδρικής εκλογής. Στο στρατόπεδο του κ. Παπανδρέου εκτιμούν ότι η συγκεκριμένη κίνηση είχε ως στόχο, μεταξύ άλλων, να πλήξει και τις πρωτοβουλίες του πρώην πρωθυπουργού. Από τα βασικά ερωτήματα που μένει να απαντηθούν είναι ποιος θα τεθεί επικεφαλής ενός νέου κόμματος. Αρκετοί θεωρούν ότι ο κεντρικός ρόλος πρέπει να ανήκει στον πρώην πρωθυπουργό και κρίνουν πως δεν είναι πολιτικά ενδεδειγμένο να ηγηθεί ενός νέου κόμματος ένα πρόσωπο με μεσαία ή χαμηλή αναγνωρισιμότητα.

Σε κάθε περίπτωση, η επίσπευση της προεδρικής εκλογής δημιουργεί στο παπανδρεϊκό στρατόπεδο χρονική πίεση. Και τούτο, διότι σε περίπτωση που δεν είναι έτοιμοι να δημιουργήσουν κόμμα έως τις ενδεχόμενες εκλογές (τέλη Ιανουαρίου ή αρχές Φεβρουαρίου), είναι πιθανόν να μείνουν εκτός Βουλής. Και τούτο, με βάση το δεδομένο ότι ο κ. Παπανδρέου έχει ήδη αποκλείσει τον εαυτό του από τα ψηφοδέλτια, ενώ οι υπόλοιποι νυν και πρώην βουλευτές, προεξοφλούν πως η Χαρ. Τρικούπη θα προσθέσει στις περιφέρειες που κατέρχονται (π.χ. στη Λάρισα όπου εκλέγεται ο κ. Σαχινίδης ή στην Αιτωλοακαρνανία όπου ψηφίζεται ο κ. Μωραΐτης), πρόσωπα που θα μπορούσαν να τους δημιουργήσουν πρόβλημα επανεκλογής. Με βάση τη συγκεκριμένη συλλογιστική, οι υποστηρικτές του κ. Παπανδρέου κατηγορούν τον κ. Βενιζέλο ότι στοχεύει στη δημιουργία ενός «μικρού και απόλυτα ελεγχόμενου κόμματος».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή