Αποδεσμεύει τους βουλευτές ο κ. Φ. Κουβέλης

Αποδεσμεύει τους βουλευτές ο κ. Φ. Κουβέλης

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Είναι προφανές ότι εάν βουλευτής της ΔΗΜΑΡ ψηφίσει για Πρόεδρο, δεν θα τον θεωρήσω αποστάτη, αργυρώνητο και τα σχετικά». Η φράση αυτή που είπε χθες σε συνέντευξή του ο κ. Φ. Κουβέλης (Vima fm) έβαλε φωτιά στην πολιτική επικαιρότητα, καθώς ερμηνεύθηκε ως κίνηση που επιτρέπει πλέον στους βουλευτές του να ψηφίσουν κατά συνείδηση στην προεδρική εκλογή.

Λόγω των εντυπώσεων που δημιουργήθηκαν αμέσως στα ιντερνετικά μέσα, η Αγ. Κωνσταντίνου αναγκάστηκε να εκδώσει ανακοίνωση μιλώντας «για κάποιους που απομονώνουν και ερμηνεύουν κατά το δοκούν τις δηλώσεις του προέδρου της ΔΗΜΑΡ» και επισύναψε άλλα αποσπάσματα της συνέντευξης στα οποία υπογραμμίζεται ως «ομόφωνη» η απόφαση των βουλευτών «να ψηφίσουν αρνητικά από την πρώτη ψηφοφορία μέχρι την τρίτη».

Η επίμαχη φράση του κ. Κουβέλη, ωστόσο, (που σημειωτέον δεν διαψεύσθηκε στην ανακοίνωση της ΔΗΜΑΡ) μόνο τυχαία δεν θεωρήθηκε. Πολύ περισσότερο όταν τις τελευταίες μέρες ουκ ολίγοι βουλευτές της Αγ. Κωνσταντίνου αποφεύγουν (ακόμη και κατ’ ιδίαν) να κοινοποιήσουν την τελική τους απόφαση αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι δεν έχουν οριστικοποιήσει μέσα τους αν θα καταψηφίσουν τον κ. Στ. Δήμα σε περίπτωση που δουν ότι μια τέτοια επιλογή θα μπορούσε να αποδειχθεί ακόμη και καταστροφική για τη χώρα.

Αυτός ήταν και ο λόγος, άλλωστε, που η χθεσινή παρέμβαση Κουβέλη δεν εξελήφθη με τον ίδιο τρόπο ούτε από τους ίδιους τους βουλευτές του. Αλλοι εκτιμούσαν ότι η επίμαχη φράση ελέχθη γιατί ο κ. Κουβέλης προβλέπει ότι αρκετά στελέχη του δεν θα υπακούσουν τελικώς στην κεντρική απόφαση της ΔΗΜΑΡ και επιδιώκει να αμβλύνει τις εντυπώσεις διάλυσής της που θα δημιουργηθούν κι άλλοι γιατί απλώς θέλει να διαφοροποιηθεί από την ακραία ρητορική του κ. Τσίπρα, παρά το γεγονός ότι χθες άφησε για πρώτη φορά ανοιχτό ακόμη και το ενδεχόμενο της προεκλογικής συνεργασίας της ΔΗΜΑΡ με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Σε κάθε περίπτωση η Κ.Ο. της ΔΗΜΑΡ φαίνεται για μια ακόμη φορά διχασμένη. Διότι πλην του κ. Κουβέλη μόνον τέσσερις βουλευτές του (Δημ. Αναγνωστάκης, Μίνα Ξυροτύρη, Μαρία Ρεπούση και Μαρία Γιαννακάκη) δηλώνουν ξεκάθαρα ότι δεν προτίθενται να επηρεασθούν από οιεσδήποτε εξωτερικές συνθήκες και ότι θα ψηφίσουν βάσει των συλλογικών αποφάσεων των θεσμικών οργάνων του κόμματος. Ολοι οι υπόλοιποι (Ν. Τσούκαλης, Γ. Πανούσης, Νίκη Φούντα, Θωμάς Ψύρρας, Γ. Κυρίτσης) είτε επιφυλάσσονται να αποκαλύψουν στους δημοσιογράφους την τελική τους επιλογή είτε αποφεύγουν να σηκώσουν τα τηλέφωνα.

Σημειώνεται, τέλος, ότι χθες για την κυβέρνηση «κλείδωσαν» δύο ακόμη «ναι» στον κ. Στ. Δήμα από την πάλαι ποτέ Κ.Ο. της ΔΗΜΑΡ. Οι ανεξάρτητοι πλέον Σπ. Λυκούδης και Γρ. Ψαριανός δήλωσαν δημοσίως ότι θα ψηφίσουν υπέρ του Στ. Δήμα και στις τρεις ψηφοφορίες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή