Τσίπρας: Θέλουν να σκηνοθετήσουν φυγή κεφαλαίων

Τσίπρας: Θέλουν να σκηνοθετήσουν φυγή κεφαλαίων

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η εκτίμηση που επικρατεί στον ΣΥΡΙΖΑ ότι η κυβέρνηση έχει επεξεργασθεί και έχει ήδη ενεργοποιήσει σχέδιο «πιστωτικού γεγονότος» οδήγησε χθες τον κ. Αλέξη Τσίπρα σε προσωπική, πολύ σκληρή επίθεση κατά του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, τον οποίο χαρακτήρισε «επικίνδυνο για τη χώρα». Η αναφορά του κ. Τσίπρα έγινε στο πλαίσιο έκτακτης συνεδρίασης μελών της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η οποία συνήλθε, από κοινού με το επικοινωνιακό επιτελείο του ΣΥΡΙΖΑ, αμέσως μετά τη δήλωση της κυβερνητικής εκπροσώπου Σοφίας Βούλτεψη (MEGA) περί προειδοποίησης από τους διεθνείς οίκους ότι με την προκήρυξη εκλογών θα θεωρηθεί η χώρα σε πιστωτικό γεγονός.

Στη διάρκεια της συνεδρίασης επικράτησε η άποψη ότι η κυβέρνηση μεθοδευμένα επιμένει να κινδυνολογεί σε σχέση με τις τράπεζες και ότι θα πρέπει ο ΣΥΡΙΖΑ να αντιδράσει αποφασιστικά, αποκαλύπτοντας αυτό το σχέδιο όσο είναι ακόμα καιρός. «Δεν το έχουμε δει ακόμα να ξεδιπλώνεται σε όλη του την έκταση. Θα ενταθεί η πίεση τις επόμενες ημέρες», ήταν η σχετική επισήμανση, ενώ έγινε λόγος για σχεδιασμούς που έχουν δρομολογηθεί εδώ και περίπου ενάμιση μήνα, όταν έγιναν οι πρώτες δημόσιες αναφορές για κίνδυνο απόσυρσης καταθέσεων, και σταδιακά κλιμακώθηκε. Στο πλαίσιο αυτού του σχεδιασμού ενέταξαν και την αναφορά του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα περί μείωσης της ρευστότητας στην αγορά, για την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε ότι «προφανώς ο κ. Στουρνάρας, όταν προβαίνει σε τέτοιου είδους δηλώσεις, έχει στον νου του τις κινήσεις και τους σχεδιασμούς του πρωθυπουργού».

Νωρίτερα, στη συνεδρίαση έγινε αναφορά σε πληροφόρηση σχετικά με κινήσεις αναλήψεων μεγάλων ποσών και μεταφοράς τους στο εξωτερικό τις προηγούμενες ημέρες, οι οποίες αφορούν κυρίως επιχειρηματίες. «Ο Σαμαράς είναι ικανός ακόμα και να σκηνοθετήσει bankrun με τεχνητή φυγή κεφαλαίων φίλα προσκείμενών του επιχειρηματιών, προκειμένου να κάνει πειστικό το επιχείρημα του φόβου», δήλωσε ακολούθως ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε ότι «έχουν γνώση οι φύλακες. Οσοι το επιχειρούν θα λογοδοτήσουν». Σύμφωνα με πληροφορίες, στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξετάζεται σοβαρά το ενδεχόμενο, εφόσον το κλίμα αυτό συνεχισθεί, να μιλήσουν ακόμη και με ονόματα, ενώ η αναφορά σε λογοδοσία, λένε συνεργάτες του κ. Τσίπρα, αφορά και τις διοικήσεις τραπεζών, στην περίπτωση που διαπιστωθεί ότι ενθαρρύνουν μεταφορές ρευστού και αναπαράγουν κινδυνολογικά σενάρια. Αν και το ενδεχόμενο διαμόρφωσης κλίματος φυγής κεφαλαίων από τις τράπεζες προβληματίζει την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, υπάρχει, ωστόσο, η εκτίμηση ότι η κατάσταση στον τραπεζικό τομέα είναι πολύ διαφορετική από το 2012, καθώς έχουν απομειωθεί σημαντικά έκτοτε οι τραπεζικοί λογαριασμοί των πολλών και, κατ’ επέκταση, είναι μειωμένη η ανησυχία τον πολιτών.

«Δήθεν λύσεις»

Στην Κουμουνδούρου έσπευσαν χθες, για άλλη μία φορά, να διαμηνύσουν ότι η πιθανότητα συγκρότησης κυβέρνησης ειδικού σκοπού δεν τους αφορά και ότι δεν πρόκειται ο ΣΥΡΙΖΑ να συναινέσει ή, πολύ περισσότερο, να συμμετάσχει σε ένα τέτοιο εγχείρημα. Ετσι, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης φρόντισε να τοποθετηθεί επί των σχετικών σεναρίων που έχουν δημοσιοποιηθεί στον εγχώριο και διεθνή Τύπο, κάνοντας λόγο για ενδεχόμενο που έχει ως μοναδικό σκοπό «τη διάσωση της μνημονιακής πολιτικής» με παράκαμψη της λαϊκής βούλησης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή