«Επικίνδυνος και υπόλογος ο ΣΥΡΙΖΑ»

«Επικίνδυνος και υπόλογος ο ΣΥΡΙΖΑ»

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε συνθήκες ακραίας πόλωσης, εν μέσω σεναρίων τρόμου για τις εξελίξεις αλλά και εντατικών πολιτικών ζυμώσεων, η Βουλή ετοιμάζεται για την πρώτη εκ των τριών ψηφοφοριών για την εκλογή του επόμενου Προέδρου της Δημοκρατίας. Κυβέρνηση και αντιπολίτευση ρίχνουν το βάρος τους στην αυριανή ψηφοφορία, την πρώτη δηλαδή καταμέτρηση επί της οποίας θα στηριχτεί, εφεξής, η πολιτική στρατηγική των δύο πλευρών.

Οι αναφορές του πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά για τους κινδύνους αποσταθεροποίησης της χώρας απαντήθηκαν με πρωτοφανή οξύτητα από τον κ. Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος και εμφανίστηκε να κατηγορεί τον πρωθυπουργό ως ικανό να σκηνοθετήσει bank run και, με τη σειρά τους, πυροδότησαν τη σκληρή αντίδραση του υπουργού Επικρατείας Δημ. Σταμάτη, ο οποίος, αφού υπενθύμισε τις δηλώσεις του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης για «ζουρνάδες και χορούς», σχολίασε ότι «επικίνδυνος και υπόλογος είναι ο ίδιος ο κ. Τσίπρας, που επιμένει να σύρει τη χώρα σε εκλογές, περιφρονώντας ακόμα και τη βούληση του ελληνικού λαού».

Η σκληρή αντιπαράθεση μεταξύ Μεγάρου Μαξίμου και ΣΥΡΙΖΑ διεξάγεται με το βλέμμα στους 24 ανεξάρτητους βουλευτές αλλά και στα 22 μέλη των κοινοβουλευτικών ομάδων ΑΝΕΛ και ΔΗΜΑΡ, η στάση των οποίων θα κρίνει εάν η Βουλή θα εκλέξει Πρόεδρο ή η χώρα θα συρθεί σε πρόωρες εκλογές, στις 25 Ιανουαρίου.

Η συμπολίτευση ξεκινάει με αφετηρία τους 155 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ, στους οποίους θα πρέπει να προστεθούν, βάσει και των δηλώσεών τους, οι κ. Χρ. Αηδόνης, Σπ. Λυκούδης, Γρ. Ψαριανός, Γ. Νταβρής και Παν. Μελάς. Από εκεί και πέρα, η «βάση» αυτή των 160 βουλευτών μπορεί να αυξηθεί ανάλογα με τη στάση που θα τηρήσουν οι τρεις κεντροδεξιοί ανεξάρτητοι (Γ. Κουράκος, Γ. Κασαπίδης, Κ. Γιοβανόπουλος, που μέχρι χθες βράδυ κινούνταν στη λογική του «παρών» στην πρώτη ψηφοφορία), οι επίσης ανεξάρτητοι Κατερίνα Μάρκου και Β. Οικονόμου, από χθες η κ. Μίκα Ιατρίδη, αλλά και οι δύο ανεξαρτητοποιηθέντες της Χρυσής Αυγής. Κυβερνητικές πηγές τοποθετούσαν, αργά χθες βράδυ, τον πήχυ για την κυβέρνηση περί τους 163 βουλευτές για την πρώτη ψηφοφορία.

Ο κ. Αντ. Σαμαράς, παρά το γεγονός ότι χθες επεδίωξε μέσω διαδοχικών συσκέψεων με τους κ. Γκ. Χαρδούβελη, Κυρ. Μητσοτάκη και Κ. Σκρέκα να στείλει μήνυμα πλήρους λειτουργίας της κυβέρνησης, εμπλέκεται πλέον ευθέως στην προσπάθεια εξασφάλισης της προεδρικής πλειοψηφίας. Μπαράζ τηλεφωνικών διαβουλεύσεων έχει και ο ίδιος ο υποψήφιος Πρόεδρος Στ. Δήμας, όχι πάντοτε με θετικά αποτελέσματα. Εκ των προερχομένων από τη Ν.Δ. στελεχών, ο κ. Β. Πολύδωρας εμφανίζεται να τηρεί σκληρή στάση, ενώ προς το «όχι» κλίνει και ο συνεργαζόμενος με τον Τάκη Μπαλτάκο, Β. Καπερνάρος. Παράγοντα ανατροπής των μέχρι σήμερα συσχετισμών μπορεί να αποτελέσει η ΔΗΜΑΡ.

Ωστόσο, θα είναι το αυριανό αποτέλεσμα που θα πυροδοτήσει τις εξελίξεις. Στο παρασκήνιο συζητούνται και λέγονται περισσότερα, από την επαναφορά της πρότασης των ανεξάρτητων για εκλογή Προέδρου και εκλογές εντός του 2015 μέχρι και σενάρια κυβερνητικής ανασύνθεσης. Ο γραμματέας της Ν.Δ. Ανδ. Παπαμιμίκος (99,5) κάθε άλλο παρά έκλεισε την πόρτα στο ενδεχόμενο νέας συνεργασίας με τη ΔΗΜΑΡ, εξέλιξη μου μοιάζουν να επιθυμούν και κάποιοι βουλευτές του κόμματος της Ανανεωτικής Αριστεράς. Στον αντίποδα, διακινούμενα σενάρια περί κυβέρνησης «ειδικού σκοπού», με αλλαγή πρωθυπουργού, (σ.σ. όπως μεταξύ άλλων πρότεινε, χθες, ο Περιφερειάρχης Απ. Τζιτζικώστας) αντιμετωπίζονται, αυτονοήτως, με έντονη ενόχληση από το Μαξίμου που επ’ ουδενί αποδέχεται την επανάληψη μιας «κυβέρνησης Παπαδήμου».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή