«Ναι», παρών και αποχή οι επιλογές

«Ναι», παρών και αποχή οι επιλογές

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ενδεχόμενο να κληθούν αύριο το απόγευμα οι βουλευτές να δηλώσουν την απόφασή τους κατά τη διαδικασία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας με ψηφοδέλτιο και όχι προφορικά –όπως έγινε σε προηγηθείσες ανάλογες περιπτώσεις– υπάρχει, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες ως σκέψη, η οποία, μάλιστα, εξεταζόταν έως τουλάχιστον αργά χθες το βράδυ.

Ως γνωστόν, η ψηφοφορία για την εκλογή του ανωτάτου πολιτειακού άρχοντα είναι ονομαστική και φανερή. Βάσει του Κανονισμού της Βουλής, έκαστος των βουλευτών θα καλείται αύριο το απόγευμα, κατά τη σημαντική διαδικασία που έχει προγραμματιστεί για τις 7 μ.μ., να «αναφέρει» την προτίμησή του. Δεδομένου πως υπάρχει μόνο μία υποψηφιότητα, οι επιλογές που θα έχουν οι παρόντες βουλευτές είναι είτε να πουν το όνομα του προτεινομένου είτε να δηλώσουν «παρών».

Αυτό, κατά την εκλογή του σημερινού Προέδρου, έγινε δι’ εγέρσεως του βουλευτή του οποίου το όνομα εκφωνούσαν από την έδρα οι εκφωνητές του καταλόγου. Στην παρούσα συγκυρία, ωστόσο, με τη συσσωρευμένη πολιτική ένταση, αλλά και δεδομένης της παρουσίας ακραίων στοιχείων εντός του Κοινοβουλίου, οι υποστηρικτές της ιδέας περί ψηφοφορίας διά ψηφοδελτίων υποστηρίζουν πως τόσο η κοινοβουλευτική διαδικασία όσο και οι θεσμοί θα πρέπει να διαφυλαχθούν έναντι του ενδεχομένου να υπάρξουν κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας υβριστικού χαρακτήρα αντιδράσεις προς όσους εκ της αντιπολιτεύσεως τυχόν επιλέξουν να ψηφίσουν υπέρ της υποψηφιότητας του κ. Στ. Δήμα.

Αν τελικώς ακολουθηθεί η συγκεκριμένη διαδικασία –που, πάντως, θεωρείται ότι μπορεί να συναντήσει αντιδράσεις από τον χώρο της αντιπολίτευσης– τα ψηφοδέλτια θα έχουν τυπωμένο το όνομα του κάθε βουλευτή, ώστε να είναι διακριτή κατά την καταμέτρηση η επιλογή του καθενός.

Σε κάθε περίπτωση, κορυφώνεται το ενδιαφέρον, εντός και εκτός Ελλάδος, ενόψει της αυριανής ψηφοφορίας. Μέσα Ενημέρωσης από το εξωτερικό έχουν υποβάλει αίτημα διαπίστευσης ώστε να καλύψουν τις εξελίξεις από τον χώρο του Κοινοβουλίου, ενώ υπάρχουν και πολλά αιτήματα από πρεσβείες προκειμένου υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι να παρακολουθήσουν τη διαδικασία από τα διπλωματικά θεωρεία της Βουλής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή