Μοσκοβισί: «Το ευρώ χρειάζεται την Ελλάδα και η Ελλάδα το ευρώ»

Μοσκοβισί: «Το ευρώ χρειάζεται την Ελλάδα και η Ελλάδα το ευρώ»

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το μήνυμα ότι η Ελλάδα θα πρέπει να δώσει έμφαση στην προώθηση των μεταρρυθμίσεων και στη δημοσιονομική εξυγίανση επέλεξε να στείλει χθες ο κοινοτικός επίτροπος για θέματα Οικονομίας Π. Μοσκοβισί. Ταυτόχρονα, όμως, υπογράμμισε, προκαλώντας νέες αντιδράσεις, ότι «μιλάμε με όλες τις κυβερνήσεις, αλλά βέβαια έχουμε και τις προτιμήσεις μας».

Διευκρίνισε πως «σεβόμαστε τις δημοκρατικές επιλογές κάθε λαού» και οι «προτιμήσεις» έχουν να κάνουν με εκείνους που επιδιώκουν τη «διατήρηση της ακεραιότητας της Ευρωζώνης και τις μεταρρυθμίσεις» και πρόσθεσε πως «στα εσωτερικά της Ελλάδας δεν μπορώ να παρέμβω». Ανέφερε επίσης πως αν ο κ. Αλ. Τσίπρας θα ήθελε να συναντηθεί μαζί του, είναι ευπρόσδεκτος τις επόμενες εβδομάδες ή μήνες στις Βρυξέλλες.

Η δήλωση περί «προτιμήσεων» προκάλεσε αντιδράσεις και συνδυάστηκε με την πρόσφατη τοποθέτηση του προέδρου της Κομισιόν Ζαν – Κλοντ Γιουνκέρ ότι δεν θα ήθελε να δει «ακραίες δυνάμεις» στην ηγεσία της Ελλάδας, αλλά θα προτιμούσε «οικεία πρόσωπα». Ο κ. Γιουνκέρ –απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλη– δήλωσε χθες: «Δεν ξέρω τι έγραψαν οι ελληνικές εφημερίδες, αλλά όταν μίλησα για εξτρεμισμό εννοούσα την άκρα Δεξιά. Δεν καταλαβαίνω γιατί η Αριστερά υποστηρίζει την άκρα Δεξιά που εγώ σιχαίνομαι. Είμαι πρόεδρος της Κομισιόν, έχω πεποιθήσεις, μπορώ να πω πράγματα και λέω συχνά πράγματα που δεν αρέσουν ούτε στην εξουσία ούτε στην αντιπολίτευση».

Στη συνέντευξη που παρέθεσε ο κ. Μοσκοβισί χθες, δήλωσε πως δεν τίθεται πλέον εν αμφιβόλω η θέση της Ελλάδας στην Ε.Ε. όπως συνέβαινε παλαιότερα. Ανέφερε, δε, πως «η θέση της Ελλάδας είναι μέσα στην Ευρωζώνη. Η Ελλάδα χρειάζεται το ευρώ και το ευρώ χρειάζεται την Ελλάδα». Ο κ. Μοσκοβισί υποστήριξε ότι στόχος είναι να ολοκληρωθεί το τρέχον πρόγραμμα και ο μόνος τρόπος για να συμβεί αυτό είναι να υλοποιηθεί μία δέσμη μεταρρυθμίσεων και δημοσιονομικών μέτρων. Αλλωστε, όπως είπε, έχει υπάρξει πρόοδος, αλλά εξακολουθεί να υπάρχει και δημοσιονομικό κενό που πρέπει να καλυφθεί.

Πάντως, κατά τον ίδιο, αν όλα κυλήσουν ομαλά, τότε στο τέλος Φεβρουαρίου 2015 θα φύγει η τρόικα από την Ελλάδα και η χώρα θα εισέλθει σε μία «νέα φάση» σχέσης με τους εταίρους της, ενώ δήλωσε ότι «απεχθάνομαι τα Plan B. Ας επικεντρωθούμε στο Plan A, που είναι ολοκλήρωση της αξιολόγησης και κλείσιμο του προγράμματος». Μάλιστα, σημείωσε ότι οι αγορές όντως δεν αγαπούν την πολιτική αβεβαιότητα. Πρόσθεσε, όμως, ότι οι αγορές δεν είναι ηγέτες, αλλά μια παράμετρος της οικονομίας.

Σε ό,τι έχει να κάνει με το θέμα του ελληνικού χρέους υποστήριξε πως «δεν είναι εύλογο να λέει κάποιος ότι ένα μεγάλο χρέος δεν μπορεί να αποπληρωθεί. Αυτό είναι χρεοκοπία». Να σημειωθεί πως ο κ. Μοσκοβισί συναντήθηκε χθες με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γ. Στουρνάρα και τους υπουργούς Εργασίας Γ. Βρούτση και Ανάπτυξης Κ. Σκρέκα, ενώ συνοδευόταν από τον επικεφαλής της Κομισιόν στην τρόικα, Ντ. Κοστέλο και τον υπεύθυνο της Ομάδας Δράσης για την Ελλάδα, Χ. Ράιχενμπαχ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή