Σαφείς αποστάσεις Ευ. Βενιζέλου από το κλίμα πόλωσης

Σαφείς αποστάσεις Ευ. Βενιζέλου από το κλίμα πόλωσης

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μήνυμα υπέρ της διατήρησης της πολιτικής σταθερότητας προς πολλαπλές κατευθύνσεις απέστειλε χθες ο κ. Ευ. Βενιζέλος από τις Βρυξέλλες. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επέκτεινε αυτή τη φορά την κριτική του, περιλαμβάνοντας όχι μόνο τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και τη Ν.Δ. Συγκεκριμένα επισήμανε ότι η «αβεβαιότητα σε σχέση με τον στρατηγικό προσανατολισμό της χώρας προκαλεί αρνητικές οικονομικές επιπτώσεις». Γενικά, τις τελευταίες ημέρες, στη Χαρ. Τρικούπη ανεβάζουν τους τόνους εναντίον της Ν.Δ. Η συγκεκριμένη τακτική αναμένεται να ενταθεί το επόμενο χρονικό διάστημα, καθώς, όπως είναι σαφές, υφίσταται πλέον ανοιχτό το ενδεχόμενο πρόωρων εθνικών εκλογών.

Ο κ. Βενιζέλος υπογράμμισε έπειτα: «Δεν θα αφήσουμε και δεν θα αφήσω –και μιλώ προσωπικά, ειδικότερα εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ, αλλά και ως αντιπρόεδρος της κυβέρνησης– να χαθούν τα επιτεύγματα της χώρας και οι θυσίες του ελληνικού λαού». Τόνισε, δε, ότι τα συγκεκριμένα επιτεύγματα πρέπει να προφυλαχθούν πριν από την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, αλλά και τις εθνικές εκλογές, εφόσον η κυβέρνηση αποτύχει. Μέχρι να πραγματοποιηθούν τυχόν εθνικές εκλογές, επισήμανε ο κ. Βενιζέλος, «εμείς πρέπει να διαφυλάξουμε αυτό που κάναμε με τεράστιο κόπο και με τεράστιο πόνο».

Μετά την επιστροφή του από τις Βρυξέλλες, ο κ. Βενιζέλος θα απευθυνθεί σήμερα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, λίγο πριν από την πρώτη ψηφοφορία για την ανάδειξη Προέδρου της Δημοκρατίας. Στη συνεδρίαση της Κ.Ο. θα είναι παρόντες και οι βουλευτές που έχουν ταχθεί ευθέως υπέρ της πρότασης του κ. Γ. Παπανδρέου. Ο ίδιος ο πρώην πρωθυπουργός δεν πρόκειται να παραστεί στη συνεδρίαση της Κ.Ο. και θα μεταβεί στη Βουλή μόνο για την ψηφοφορία. Υπενθυμίζεται πως τον τελευταίο χρόνο ο κ. Παπανδρέου αποφεύγει να εμφανίζεται στα κομματικά όργανα που συγκαλεί ο κ. Βενιζέλος.

Αν την ομιλία του κ. Βενιζέλου ακολουθήσουν και τοποθετήσεις στελεχών, είναι πιθανόν να διατυπωθούν εκ νέου διαφωνίες και κριτική από βουλευτές. Ηδη, χθες, ο κ. Μιχ. Χρυσοχοΐδης περιέγραψε το ΠΑΣΟΚ ως «ουρά και συμπληρωματική δύναμη», ενώ επισήμανε (Βήμα FM) ότι το κόμμα «το προηγούμενο χρονικό διάστημα, έχασε μια ευκαιρία να υπάρξει ως αυτόνομη πολιτική οντότητα». Ο υπουργός Υποδομών ετάχθη υπέρ της δημιουργίας ενός μεγάλου εκλογικού μετώπου «στον χώρο του κέντρου και της κεντροαριστεράς», μέσω του οποίου θα διαμορφωθεί μια «αυτοδύναμη», όπως είπε, «πρόταση εξουσίας», με σκοπό να διεμβολισθεί η σημερινή πόλωση μεταξύ Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ. Και τούτο πρέπει να πραγματοποιηθεί, όπως είπε, επειδή «δεν μπορούμε να δημιουργήσουμε κόμμα τώρα». Ο κ. Χρυσοχοΐδης επανέφερε, ακόμη, την πρότασή του για ανάδειξη Προέδρου της Δημοκρατίας με συμφωνημένη από πριν την ημερομηνία των εθνικών εκλογών, ενώ διαφώνησε με το ενδεχόμενο κυβέρνησης ειδικού σκοπού. Ο κ. Ν. Ανδρουλάκης ετάχθη χθες υπέρ της πρότασης άλλου προσώπου στην τρίτη ψηφοφορία λέγοντας (Real) ότι «λύση είναι η λύση που νικά. Δεν λέω ότι είναι το πιθανότερο σενάριο. Είναι το καλύτερο σενάριο».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή