Απαρχή μιας νέας, χρονικά συμπυκνωμένης, περιόδου στην πολιτική σκηνή θεωρείται η χθεσινή, πρώτη άκαρπη, ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας, καθώς στον απόηχο του αποτελέσματος όλοι προεξοφλούσαν ότι η αλλαγή των χθεσινών συσχετισμών προϋποθέτει μεταβολή του πολιτικού πλαισίου της δημόσιας πολιτικής συζήτησης. «Εχουμε μπροστά μας άλλες δύο ψηφοφορίες, ευελπιστώ ότι θα εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας, οι συνθήκες είναι δύσκολες για τη χώρα και είμαι βέβαιος ότι οι βουλευτές αντιλαμβάνονται ότι η χώρα δεν πρέπει να μπει σε περιπέτειες» επεσήμανε ο πρωθυπουργός, σπεύδοντας να συγχαρεί «τους βουλευτές, οι οποίοι ξεπέρασαν τους προβληματισμούς τους και από την πρώτη ψηφοφορία ψήφισαν τον κ. Δήμα».
Στους διαδρόμους της Βουλής, μετά το αποτέλεσμα που αποτέλεσε δυσάρεστη έκπληξη καθώς οι περισσότεροι ανέμεναν ότι οι ψήφοι υπέρ του κ. Στ. Δήμα θα υπερέβαιναν τις 160, ενώ αντίστοιχες διαρροές υπήρχαν και από μερίδα συνεργατών του Μαξίμου, η συζήτηση αφορούσε την ανάγκη ανάληψης πρωτοβουλιών από την κυβέρνηση. «Εχουμε υποχρέωση να δώσουμε τη μάχη, ώστε να αποφευχθούν οι εκλογές», ήταν η χαρακτηριστική αναφορά της κ. Ντόρας Μπακογιάννη που εκτίμησε ότι δεν αρκεί, προφανώς, η επαφή με έναν προς έναν τους βουλευτές. «Χρειάζεται να δημιουργήσουμε τη δυναμική ώστε πολλοί βουλευτές να ψηφίσουν υπέρ του κ. Δήμα και να αποτραπούν οι εκλογές… πιστεύω πως ο κ. Σαμαράς και ο κ. Βενιζέλος θα αναλάβουν πολιτικές πρωτοβουλίες που θα πάνε μπροστά την Ελλάδα».
Στο πλαίσιο αυτό, αναβίωσαν ήδη από την επομένη της ψηφοφορίας σενάρια για τη συγκρότηση κυβέρνησης «εθνικού σκοπού» ως επανάληψη του πειράματος Παπαδήμου. Τα οποία, ευλόγως, απορρίπτει το Μαξίμου, ενώ είναι εξαιρετικά αμφίβολο ότι θα αποδεχόταν ο κ. Βενιζέλος. «Μία τέτοια εξέλιξη θα αποτελούσε παράβαση του Συντάγματος και της δεδηλωμένης» σημείωνε χθες στενός συνεργάτης του κ. Σαμαρά, επιβεβαιώνοντας ότι σε ενδεχόμενη «πρόκληση» έναντι του πρωθυπουργού οι πρωτοβουλίες του Μαξίμου θα ήταν να αναζητηθούν «καθαρές λύσεις».
Τι απορρίπτει το Μαξίμου
Αντιστοίχως, το πρωθυπουργικό επιτελείο, ουσιαστικά, αποκλείει να εμφανιστεί ο κ. Σαμαράς ως επισπεύδων μιας συμβιβαστικής λύσης. «Ακόμη κι αν αποδεχόμασταν εκλογές σε ορίζοντα κάποιων μηνών, θα ερχόταν κάποιος να ζητήσει αυτές να γίνουν νωρίτερα και ένας τρίτος να διεκδικήσει και ένα γεφύρι έξω από το σπίτι του…» ήταν η χαρακτηριστική αναφορά κορυφαίου κυβερνητικού παράγοντα. Ωστόσο, ουδείς μπορεί να αποκλείσει ότι στο «παράθυρο ευκαιρίας» που θα ανοίξει μεταξύ δεύτερης και τρίτης εκλογής, το Μαξίμου να εμφανιστεί θετικό σε μία πρωτοβουλία ανεξάρτητων ή άλλων βουλευτών, που όμως θα πρέπει να έχει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά: Αφενός, να μην περιορίζει τον βίο της κυβέρνησης στο πλαίσιο μερικών μηνών, που όπως είπε και ο ίδιος ο κ. Σαμαράς θα συνιστούσε, επί της ουσίας, διεύρυνση της προεκλογικής περιόδου. Αφετέρου, δε, να εξασφαλίζει στην κυβέρνηση, ενδεχομένως μέσω μιας ήπιας ανασύνθεσης που θα περιλαμβάνει και στελέχη των, εκτός Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ, «φιλευρωπαϊκών» δυνάμεων, δίνοντας νέα δυναμική στο σχήμα.
Καλά γνωρίζοντες τις πολιτικές ισορροπίες, υποτιμούσαν πάντως τα χθεσινά «πείσματα» μερίδας βουλευτών, οι οποίοι αν και φέρονται πρόθυμοι να στηρίξουν, επέλεξαν χθες το «παρών». Παλαιός κυβερνητικός παράγοντας σχολίαζε, χθες, στον διάδρομο της Βουλής ότι «ουσιαστικά λένε στον Σαμαρά να τους καλέσει στο τηλέφωνο, μόλις το πράξει θα αλλάξουν θέση».