Φ. Κουβέλης: Ανοίγει ο δρόμος για τις εκλογές

Φ. Κουβέλης: Ανοίγει ο δρόμος για τις εκλογές

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Με βάση το σημερινό αποτέλεσμα, ανοίγει ο δρόμος για τις εκλογές», δήλωσε αμέσως μετά την πρώτη ψηφοφορία για την ανάδειξη Προέδρου της Δημοκρατίας ο κ. Φ. Κουβέλης. Λίγο νωρίτερα, ο κ. Κουβέλης χαρακτήριζε τις εκλογές «λύτρωση», χωρίς να κρύβει πλέον ότι η καταψήφιση του κ. Στ. Δήμα έχει καταστεί στρατηγικός του στόχος, προκειμένου, όπως είπε, «ο λαός να επιλέξει ποιες πολιτικές προτιμά».

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ΣΚΑΪ ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ εξετίμησε ότι οι εννέα βουλευτές του θα ακολουθήσουν την ίδια γραμμή και στις τρεις ψηφοφορίες και με αυτό το δεδομένο, εμφανίσθηκε βέβαιος ότι η εκλογή Δήμα δεν θα επιτευχθεί. Κληθείς δε να εξηγήσει την πρόσφατη δήλωσή του ότι δεν θα θεωρήσει αποστασία τυχόν θετική ψήφο βουλευτών της ΔΗΜΑΡ στην προεδρική εκλογή, υποστήριξε ότι «η εν λόγω αναφορά διαστρεβλώθηκε σκοπίμως» και ότι καθ’ οιονδήποτε τρόπο δεν είχε στόχο να απελευθερώσει τους βουλευτές του, όπως εγράφη στο σύνολο του Τύπου. «Κάποιοι φορούν ένα παραμορφωτικό φακό και κινούνται με βάση τις δικές τους στοχεύσεις», είπε.

Ενδιαφέρον είναι, επίσης, ότι ο κ. Κουβέλης προανήγγειλε πως στο πρώτο δεκαήμερο του Ιανουαρίου θα συνέλθει η Κεντρική Επιτροπή για να αποφασίσει την εκλογική τακτική του κόμματος, στοιχείο που προφανώς γνωστοποίησε για να καταδείξει πόσο σίγουρος είναι ότι και η τρίτη προεδρική ψηφοφορία θα αποδειχθεί ατελέσφορη. Και με το ίδιο σκεπτικό δεν έκρυψε ότι ο στόχος του είναι μια προγραμματική συνεργασία του με τον κ. Αλ. Τσίπρα, περιγράφοντας ένα σχήμα στο οποίο, όπως είπε, η ΔΗΜΑΡ δεν θα προσχωρήσει στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά θα συμπράξει μαζί του διατηρώντας την πολιτική αυτονομία της. Αυτό, ωστόσο, που δεν εξήγησε ο κ. Κουβέλης είναι πώς θα εφαρμοστεί στην πράξη η συγκεκριμένη ιδέα του, δεδομένου ότι το εκλογικό μας σύστημα δίνει το μπόνους των 50 εδρών μόνον σε ενιαία κόμματα και όχι σε κομματικές συμπράξεις. Και καθώς ο ίδιος διαβεβαίωσε χθες ότι θα είναι «σε κάθε περίπτωση» υποψήφιος στις επόμενες εκλογές (δηλαδή ακόμη κι αν η ΔΗΜΑΡ δεν κατέλθει αυτόνομα), επί της ουσίας δεν απέκλεισε να είναι υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ και συγκεκριμένα στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας, όπως φημολογείται.

Κρίσιμη η τρίτη ψηφοφορία

Πρέπει να σημειωθεί ότι ανεξαρτήτως των διαβεβαιώσεων του κ. Κουβέλη, αλλά και του χθεσινού αποτελέσματος, τουλάχιστον πέντε βουλευτές της ΔΗΜΑΡ εξακολουθούν και αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να μεταβάλουν την ψήφο τους στη γ΄ ψηφοφορία. Οι τρεις είναι οι κ. Ν. Τσούκαλης, Θ. Ψύρρας και Νίκη Φούντα, οι οποίοι κατ’ ιδίαν επισημαίνουν ότι παραμένει σε ισχύ η πρόταση που είχαν καταθέσει (με άλλους πέντε) να αναβληθούν για μερικούς μήνες οι εκλογές, να εκλεγεί συναινετικά Πρόεδρος και να μη χαθεί η ευκαιρία της συνταγματικής αναθεώρησης. Οι άλλοι δύο είναι οι κ. Γ. Πανούσης και Γ. Κυρίτσης, οι οποίοι κρατούν τα χαρτιά τους κλειστά, δίνοντας έτσι την αίσθηση ότι την ψήφο τους στην τρίτη ψηφοφορία προφανώς θα επηρεάσει και το κλίμα που θα διαμορφωθεί μέχρι τότε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή