Μέτρα για την ανάπτυξη στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο

Μέτρα για την ανάπτυξη στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο

1' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ: Δύο είναι τα θέματα που θα απασχολήσουν σήμερα τους 28 ηγέτες των ευρωπαϊκών κρατών στην τελευταία σύνοδο κορυφής για το 2014. Οι επενδύσεις στην Ευρώπη και πιο συγκεκριμένα το επενδυτικό σχέδιο της νέας Κομισιόν και η κατάσταση στην Ουκρανία. Η συζήτηση, όμως, θα ξεκινήσει με το πώς μπορεί να βοηθήσει στην ανάπτυξη η δημιουργία του Ευρωπαϊκού Ταμείου για Στρατηγικές Επενδύσεις (EFSI), που ξεκινάει αρχικά με 21 δισ. ευρώ στον «κουμπαρά» του και αναμένεται μέσα από μόχλευση να φτάσει στα επόμενα δύο χρόνια τα 315 δισ., που θα χρησιμοποιηθούν για επενδύσεις στην Ε.Ε.

Οι αρχηγοί των «28» αναμένεται να δώσουν το αρχικό «πράσινο φως» για το Ταμείο, καθώς στο προσχέδιο των συμπερασμάτων, που βρέθηκε στα χέρια της «Κ», δεν υπάρχουν λεπτομέρειες παρά μόνον γενικές κατευθύνσεις. Παρά το γενικό του κειμένου, είναι σημαντικό ότι για πρώτη φορά σε σύνοδο κορυφής υπάρχει στροφή προς την ανάπτυξη, «ούτε αναφορά στη δημοσιονομική προσαρμογή ούτε σε διαρθρωτικά μέτρα», λέει χαρακτηριστικά έμπειρη διπλωμάτης και αναφέρεται στο πολιτικό μήνυμα που θα βγει, καθώς θα αλλάξει η ρητορική της Ε.Ε. Από τον έλεγχο των κρατών-μελών και τα μέτρα λιτότητας η συζήτηση θα περάσει στην προσέλκυση επενδύσεων και στην επιστροφή της ανάπτυξης. Για την Ελλάδα θα ήταν σημαντικό στο κείμενο των συμπερασμάτων να υπάρχει αναφορά σε επενδύσεις σε χώρες της κρίσης, όπως και σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που είναι ο κορμός της οικονομίας της.

Οσον αφορά την Ουκρανία, η στάση που αναμένεται να κρατήσει το Συμβούλιο είναι μάλλον «χλιαρή», καλώντας και τις δύο πλευρές να σεβαστούν τη συμφωνία του Μινσκ που έχει υπογραφεί μεταξύ Μόσχας και Κιέβου για εκεχειρία στην Ανατολική Ουκρανία. Συγχρόνως αναμένεται στα συμπεράσματα να υπάρχει αναφορά στα περαιτέρω μέτρα που θα λάβει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αν το κρίνει αναγκαίο. Σημειώνεται ότι θα είναι η πρώτη σύνοδος κορυφής υπό την προεδρία του Πολωνού Ντόναλντ Τουσκ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή