Αισιοδοξία Ελλάδας – Κύπρου για τον East Med

Αισιοδοξία Ελλάδας – Κύπρου για τον East Med

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αισιοδοξία για τη στάση της Ε.Ε. απέναντι στον αγωγό East Med που θα συνδέει την Κύπρο με την Κρήτη και την ηπειρωτική Ελλάδα, αλλά και προβληματισμός απέναντι στο ενδεχόμενο η κατάρρευση των διεθνών τιμών ενέργειας να επηρεάσει τη βιωσιμότητα του έργου, διατυπώθηκε κατά τη χθεσινή συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών και Ενέργειας από την Ελλάδα και την Κύπρο. Στη συνάντηση, στην οποία έγινε αναλυτική εκατέρωθεν ενημέρωση για όλες τις εξελίξεις στα ενεργειακά, συμμετείχαν οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών, Ευ. Βενιζέλος και Ιω. Κασουλίδης καθώς και οι υπουργοί Ενέργειας Ιω. Μανιάτης και Γ. Λακκοτρύπης.

Το ζήτημα των επιπτώσεων της πτώσης των τιμών για τον αγωγό ανέδειξε ο κ. Βενιζέλος: «Η πιο σημαντική εξέλιξη των τελευταίων εβδομάδων είναι, βεβαίως, η ραγδαία πτώση της τιμής του πετρελαίου στην παγκόσμια αγορά, που επηρεάζει και την τιμή του φυσικού αερίου», είπε ο ΥΠΕΞ και πρόσθεσε: «Μας ενδιαφέρει πάρα πολύ από την άποψη αυτή να ελέγξουμε τη βιωσιμότητα διαφόρων σχεδίων προκειμένου να εντάξουμε σχέδια ειδικού ενδιαφέροντος, διμερούς, στα πανευρωπαϊκά δίκτυα, τα οποία μπορούν να χρηματοδοτηθούν από κοινοτικούς πόρους».

Σε σχέση με το έργο του East Med, πάντως, ο κ. Μανιάτης δήλωσε ότι «έχουμε τεκμηριώσει απολύτως σε επίπεδο προμελέτης την οικονομική βιωσιμότητα του East Med και ταυτόχρονα την τεχνική του εφικτότητα», ενώ «η Κομισιόν υποσχέθηκε πως θα σταθεί αρωγός σε αυτό το σημαντικό σχέδιο». Αυτό που επιδιώκουν Ελλάδα και Κύπρος είναι η κοινοτική χρηματοδότηση της μελέτης σκοπιμότητας.

Ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών Ιω. Κασουλίδης δήλωσε ότι στη συνάντηση συζητήθηκε εκ νέου το θέμα των παράνομων τουρκικών ενεργειών εντός της κυπριακής ΑΟΖ και έθεσε ως όρους για να επιστρέψει η Κύπρος στον διάλογο, «να αποσυρθεί το “Μπαρμπαρός” και να μην επαναλάβει η Τουρκία τέτοιες ενέργειες στο μέλλον, όπως και να αναγνωρίσει ότι τα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων έχουν διασφαλιστεί». Σε ό,τι αφορά τις διαβουλεύσεις για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι δεν έχει πραγματοποιηθεί οποιαδήποτε πρόοδος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή