Τα βρετανικά μέσα για την πρώτη ψηφοφορία στη Βουλή

Τα βρετανικά μέσα για την πρώτη ψηφοφορία στη Βουλή

4' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Αντώνης Σαμαράς φρόντισε να προετοιμάσει το έδαφος στην Ευρώπη πριν βάλει στοίχημα το μέλλον της χώρας ξεκινώντας πρόωρα τη διαδικασία για την προεδρική εκλογή. Αντίθετα με τον πρόσφατο προκάτοχό του, διασφάλισε πριν ρίξει τη βόμβα ότι το Βερολίνο και οι Βρυξέλλες δεν θα εναντιωθούν, αναφέρεται σε τηλεγράφημα του πρακτορείου Ρόιτερς. Αν και η απόφασή του της περασμένης εβδομάδας για την επίσπευση της διαδικασίας της προεδρικής εκλογής κατέλαβε εξ απήνης το ελληνικό κατεστημένο και τις αγορές, ένας στενός κύκλος εκλεκτών γνώριζε την κίνηση του Αντώνη Σαμαρά. Ανάμεσά τους, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, με τον οποίο ο πρωθυπουργός της Ελλάδας μίλησε επανειλημμένως στο τηλέφωνο τις ημέρες που προηγήθηκαν την ανακοίνωση της απόφασης για την επίσπευση της προεδρικής εκλογής, στις 8 Δεκεμβρίου, αναφέρει στο ρεπορτάζ του το πρακτορείο Ρόιτερς επικαλούμενο πηγή που γνωρίζει τις συνομιλίες.

Το Βερολίνο υποστήριξε εμμέσως την απόφαση για την επίσπευση της προεδρικής εκλογής. «Ο Σόιμπλε δεν ώθησε τον Σαμαρά προς αυτήν την κατεύθυνση. Τώρα που ανακοινώθηκε, ο Σόιμπλε πιστεύει ότι η επιλογή του Σαμαρά δεν ήταν κακή», δήλωσε στο Ρόιτερς ο αξιωματούχος που δεν κατονομάζεται.

Η τακτική κίνηση του Σαμαρά να στοιχηματίσει για να σώσει την κυβέρνηση και την καριέρα του, χωρίς να αποξενώσει τους εταίρους στην ευρωζώνη αντανακλά την επισφαλή θέση της χώρας εντός του ζώνης του ευρώ, σχολιάζει το Ρόιτερς. Η Ελλάδα βρίσκεται κοντά την ανάκτηση της χαμένης κυριαρχίας με το τέλος του μνημονίου που επέβαλε εξουθενωτικά μέτρα λιτότητας. Ωστόσο, έπειτα από την οικονομική κατάρρευση πριν από πέντε χρόνια, οι επενδυτές εξακολουθούν να μην πιστεύουν ότι η Ελλάδα είναι σε θέση να σταθεί μόνη στα πόδια της. Η υποστήριξη εκ μέρους των Βρυξελλών και του Βερολίνου, ακόμη και σιωπηρή, εξακολουθεί να αποτελεί σημαντική εγγύηση, προσθέτει το Ρόιτερς.

Το Ρόιτερς αναφέρει ότι η Ελλάδα έμαθε με τον σκληρό τρόπο το μάθημα, έπειτα από την επιλογή του Γιώργου Παπανδρέου το 2011 να ανακοινώσει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος με το ερώτημα αν η Ελλάδα θα δεχθεί ή όχι το μνημόνιο, κίνηση που έγινε χωρίς να έχει προηγηθεί ενημέρωση των ευρωπαίων εταίρων και προκάλεσε την κατάπληξη και την οργή τους.

Επιστρέφοντας στις διαπραγματεύσεις στο πλαίσιο της τελικής αξιολόγησης και στα σημεία τριβής που εμφανίσθηκαν εξαιτίας της ανάγκης για νέες δημοσιονομικές περικοπές, το πρακτορείο αναφέρει ότι ο Σαμαράς και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος συνειδητοποίησαν ότι η τελική αξιολόγηση δεν μπορεί να ολοκληρωθεί χωρίς την οριστική έκβαση της προεδρικής εκλογής, δήλωσαν στο Ρόιτερς καλά πληροφορημένες κυβερνητικές πηγές.

Ειδικά ο Βενιζέλος επεδίωκε την εγκατάλειψη του επίσημου χρονοδιαγράμματος, δήλωσε κυβερνητικός αξιωματούχος στην Αθήνα. Την εβδομάδα που προηγήθηκε της ανακοίνωσης της επίσπευσης της προεδρικής εκλογής, η ελληνική κυβέρνηση αισθανόταν ότι η αξιολόγηση ήταν «όμηρος» της πολιτικής αβεβαιότητας, οδηγώντας στη διατύπωση απαιτήσεων όπως η μείωση της κατώτερης σύνταξης, δήλωσε άλλος κυβερνητικός αξιωματούχος.

Αναφερόμενο επιπροσθέτως στις απαιτήσεις του ΔΝΤ και της ΕΕ για νέα δημοσιονομικά μέτρα, το να ζητήσει από τους βουλευτές να ψηφίσουν νέα μέτρα λιτότητας και στη συνέχεια να ψηφίσουν για την προεδρική εκλογή, τον Φεβρουάριο, θα αποτελούσε πολιτική αυτοκτονία για τον Σαμαρά, δήλωσαν κυβερνητικοί αξιωματούχοι στο Ρόιτερς. Έπειτα από τις επαφές με τον Σόιμπλε, ο Αντώνης Σαμαράς συζήτησε την επίσπευση της προεδρικής εκλογής και με άλλους ευρωπαίους ηγέτες, όπως ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, σύμφωνα με επίσημη πηγή.

Guardian: «Ανοιχτό το ενδεχόμενο εκλογών στην Ελλάδα»

«Πρόωρες εκλογές που πιθανώς να αποσταθεροποιήσουν την ευρωζώνη μπορεί να γίνουν στην Ελλάδα την επόμενη χρονιά, αφού οι 300 βουλευτές της χώρας απέτυχαν να εκλέξουν Πρόεδρο της Δημοκρατίας κατά την πρώτη ψηφοφορία» αναφέρει δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Guardian σχετικά με τη χθεσινή ψηφοφορία στην ελληνική Βουλή.

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι «οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι απογοητεύτηκαν» από το γεγονός ότι μόνον 160 βουλευτές στήριξαν την υποψηφιότητά Σταύρου Δήμα, ενώ ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς δήλωσε: «Υπάρχουν ακόμη δύο γύροι μπροστά μας».

Στο ρεπορτάζ του Guardian, φιλοξενούνται δηλώσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα: «Η κινδυνολογία των τελευταίων ημερών έπεσε στο κενό. Η στρατηγική του φόβου έχει καταρρεύσει. Αύριο θα είναι μια καινούργια μέρα. Η δημοκρατία δεν εκβιάζεται».

Επίσης, το δημοσίευμα αναφέρει ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται στις τελευταίες δημοσκοπήσεις» ενώ το ενδεχόμενο ανάληψης της εξουσίας στην Ελλάδα από τις «ριζοσπαστικές δυνάμεις έχει τρομάξει τις διεθνείς αγορές, αναβιώνοντας φόβους ότι η Αθήνα, που έχει διασωθεί ήδη δύο φορές, θα μπορούσε να αναζωπυρώσει την κρίση της ευρωζώνης».

Financial Times: «Ελπίδες για εκλογή Προέδρου στις 29 Δεκεμβρίου»

Η βρετανική εφημερίδα Financial Times σε σημερινό της δημοσίευμα αναφέρει ότι «οι Έλληνες βουλευτές απέτυχαν να εκλέξουν Πρόεδρο της Δημοκρατίας τον Σταύρο Δήμα κατά την πρώτη ψηφοφορία, αλλά το αποτέλεσμα αφήνει ελπίδες ότι μπορεί να εκλεγεί στην τελική ψηφοφορία της 29ης Δεκεμβρίου».

Το ρεπορτάζ της εφημερίδας προσθέτει ότι «ο Δήμας έλαβε 155 ψήφους από τον κυβερνητικό συνασπισμό» καθώς και «πέντε ανεξάρτητους βουλευτές». Οι Financial Times φιλοξενούν δηλώσεις αξιωματούχων της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ, χωρίς ωστόσο να αναφέρουν τα ονόματά τους.

«Λάβαμε αρκετές ψήφους ώστε να έχουμε ακόμη πιθανότητες αν και θα χρειαστεί να πείσουμε αρκετούς να μας ακολουθήσουν», δήλωσε αξιωματούχος της Νέας Δημοκρατίας. «Είναι δύσκολο έργο να αλλάξουμε άποψη σε 20 βουλευτές, ιδιαίτερα με το πολιτικό κλίμα να χαρακτηρίζεται από μεγάλη πόλωση. Ίσως πρέπει να ετοιμαζόμαστε για εκλογές σε ένα μήνα», τονίζει στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με τους Financial Times.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή