Αποστάσεις Βενιζέλου από την τακτική Ν.Δ.

Αποστάσεις Βενιζέλου από την τακτική Ν.Δ.

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τακτική αποστάσεων από τη Ν.Δ., αλλά πρωτίστως από τον ΣΥΡΙΖΑ, τηρεί ο κ. Ευ. Βενιζέλος, κινούμενος σε μια λογική ανάδειξης των συναινετικών επιχειρημάτων τα οποία προωθεί το κόμμα του, σε αντίθεση με τη ρητορική πόλωσης Μαξίμου και Κουμουνδούρου. Χθες, πάντως, μετά και την αντίδραση από την πλευρά του Μεγάρου Μαξίμου –αλλά και μια επικοινωνία σε βαρύ κλίμα με τον κ. Σαμαρά μετά την ψηφοφορία στη Βουλή– για την προχθεσινή ομιλία στην οποία ο κ. Βενιζέλος απηύθυνε πρόσκληση συναίνεσης και στον ΣΥΡΙΖΑ, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ετάχθη τελικώς υπέρ της τακτικής που χρησιμοποιεί το κόμμα του κ. Αντ. Σαμαρά έναντι εκείνης που χρησιμοποιεί η Κουμουνδούρου.

Συγκεκριμένα, ο κ. Βενιζέλος, απευθυνόμενος στα μέλη της Συντονιστικής Γραμματείας για το Συνέδριο της Δημοκρατικής Παράταξης, επισήμανε ότι το ΠΑΣΟΚ λέει «όχι στη στρατηγική του φόβου και του εκφοβισμού, αλλά ναι στη στρατηγική της αλήθειας». Και υπογράμμισε: «Οχι στη στρατηγική των ψευδαισθήσεων, όχι στη στρατηγική της αυταπάτης, όχι στη στρατηγική της δημαγωγίας και του ψέματος, γιατί αυτή η στρατηγική είναι δέκα φορές χειρότερη από οποιαδήποτε στρατηγική του φόβου και του εκφοβισμού». Η συγκεκριμένη αποστροφή του κ. Βενιζέλου αποτελούσε απάντηση στο ερώτημα το οποίο κατά τη ροή του λόγου του είχε θέσει ο ίδιος ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σχετικά με το αν η κυβέρνηση εφαρμόζει «μια στρατηγική εκφοβισμού».

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο κ. Βενιζέλος διέψευσε το σενάριο που είχε διακινήσει λίγη ώρα νωρίτερα ο στενός συνεργάτης του κ. Λ. Γρηγοράκος περί κυβέρνησης «ειδικού σκοπού». Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ διευκρίνισε ότι ζητεί τη δημιουργία εθνικής ομάδας διαπραγμάτευσης, η οποία «δεν είναι η λεγόμενη από ορισμένους κυβέρνηση ειδικού σκοπού. Δεν υπάρχουν στη δημοκρατία κυβερνήσεις ειδικού σκοπού. Οι κυβερνήσεις είναι πάντα εθνικού σκοπού και πλήρους συνταγματικής αρμοδιότητος».

Ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε και στον πρώτο γύρο της διαδικασίας εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας χαρακτηρίζοντάς τον «κυριολεκτικά άγονο» τόσο για τους θεσμούς όσο και για την πολιτική και οικονομική σταθερότητα. Επί τούτου, ο κ. Βενιζέλος επανέλαβε την πρόσκληση προς τα κόμματα της αντιπολίτευσης του λεγόμενου δημοκρατικού τόξου προκειμένου να επιλυθούν τα δύο βασικά θέματα που, όπως είπε, «απαιτούν εθνική συναίνεση και συνευθύνη», δηλαδή την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή και τη διαπραγμάτευση με τους εταίρους και πιστωτές της χώρας. Ο κ. Βενιζέλος υπερασπίστηκε και την κυβερνητική επιλογή να προωθήσει τη διαδικασία ανάδειξης Προέδρου εντός του Δεκεμβρίου, λέγοντας ότι εάν οι ψηφοφορίες δρομολογούνταν κατά το προηγούμενο χρονοδιάγραμμα (δηλαδή στις αρχές Φεβρουαρίου), τότε «η χώρα δεν θα προλάβαινε να αντιδράσει απέναντι στις ίδιες τις επιλογές», δηλαδή τη διαπραγμάτευση με τους εταίρους.

Συνάντηση με Τσούκαλη

Ο κ. Βενιζέλος επιδιώκει να επιτύχει την προώθηση συναινετικών διαδικασιών όχι μόνον δημοσίως. Προχθές το βράδυ, λίγο μετά τη λήξη της πρώτης ψηφοφορίας, δέχθηκε στο γραφείο του στη Βουλή τον βουλευτή και κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της ΔΗΜΑΡ Ν. Τσούκαλη. Αν και το περιεχόμενο της συνομιλίας δεν έχει γίνει γνωστό, πηγές αναφέρουν ότι η συνάντηση εκκρεμούσε για κάποιες ημέρες. Ο κ. Τσούκαλης αποτελεί έναν εκ των οκτώ βουλευτών (μαζί με τους κ. Σπ. Λυκούδη, Χρ. Αηδόνη, Νίκη Φούντα, Π. Τατσόπουλο, Θ. Ψύρρα, Γρ. Ψαριανό και Β. Οικονόμου) που είχαν ταχθεί υπέρ της συμφωνίας για ημερομηνία εκλογών και ανάδειξη Προέδρου υπό την προϋπόθεση συμφωνίας μεταξύ κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή