Το Μαξίμου απορρίπτει τα σενάρια

Το Μαξίμου απορρίπτει τα σενάρια

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υπό αυξανόμενη πίεση προκειμένου να αναλάβει πρωτοβουλίες, παρά το γεγονός ότι ενδεχόμενη αδυναμία εκλογής Προέδρου βαρύνει κυρίως την αντιπολίτευση, βρίσκεται η δικομματική κυβέρνηση ενόψει των δύο επόμενων ψηφοφοριών που θα κρίνουν την εκλογή Προέδρου ή την προσφυγή στις κάλπες.

Ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς από τις Βρυξέλλες, όπου μετέβη χθες για το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ανέδειξε τα δημοσιονομικά και οικονομικά επιτεύγματα της χώρας, τα οποία χαρακτήρισε «μία μοναδική επιστροφή χάρη στις θυσίες των πολιτών» και υπογράμμισε: «Δεν θα επιτρέψω, ούτε εγώ ούτε το πολιτικό σύστημα της Ελλάδας, σε κανένα να παίξει στα ζάρια αυτές τις θυσίες, να παίξει στα ζάρια αυτά τα επιτεύγματα… πιστεύω ότι η πολιτική αβεβαιότητα στην Ελλάδα σύντομα θα λάβει τέλος».

Ως προς τον τρόπο λήξης της εκκρεμότητας, στο πρωθυπουργικό επιτελείο παρατηρείται επί του παρόντος αμφιθυμία, καθώς σε αυτό που συμφωνούν άπαντες είναι ότι η αυξανόμενη πίεση για πρωτοβουλίες προκειμένου να λυθεί ο «γόρδιος δεσμός» της προεδρικής εκλογή τείνει να περιορίσει τα περιθώρια χειρισμών του κ. Σαμαρά. Στελέχη κοντά στον πρωθυπουργό, όπως μεταξύ άλλων ο κ. Μ. Βορίδης, επαναλαμβάνουν την κυρίαρχη, μέχρι στιγμής, θέση περί «καθαρών λύσεων», δηλαδή εκλογή Προέδρου, χωρίς υποχωρήσεις εκ μέρους της κυβέρνησης, ή εκλογές. Αλλοι διατυπώνουν πιο μετριοπαθείς εκτιμήσεις, ενώ τα στελέχη της Ν.Δ. προεξοφλούν πρόωρες εκλογές.

Το πρωθυπουργικό γραφείο απορρίπτει οποιοδήποτε σενάριο κυβέρνησης εθνικού σκοπού, με αλλαγή πρωθυπουργού, ενώ εμφανίζεται αρνητικό και σε μία συμφωνία για εκλογές σε διάστημα ολίγων μηνών καθώς, όπως λένε, αυτό θα οδηγούσε σε μία επιβλαβή για τη χώρα μακρά προεκλογική περίοδο και σε μία κυβέρνηση υπό ομηρία, τη στιγμή που θα πρέπει να διαχειριστεί κρίσιμα κεφάλαια της μεταμνημονιακής περιόδου.

Υπέρ της ανάληψης πρωτοβουλιών από την κυβέρνηση, με στόχο την επίτευξη συμφωνίας επί της πρότασης των «8» για εκλογή Προέδρου, συνταγματική αναθεώρηση και εκλογές εντός του 2015, κινείται σημαντικός αριθμός στελεχών, ενώ ακόμη και στον κύκλο συνεργατών του υποψηφίου Προέδρου κ. Στ. Δήμα, μία τέτοια εξέλιξη θεωρείται, πλέον, μονόδρομος εάν είναι να ενισχυθεί η προεδρική πλειοψηφία στη Βουλή.

Το Μαξίμου, πάντως, ανέγνωσε θετικά τη χθεσινή πρωτοβουλία του επιτίμου προέδρου της Ν.Δ. να συναντηθεί με τον κ. Π. Καμμένο, σημειώνοντας ότι οι αναφορές Μητσοτάκη για τους κινδύνους μιας εκλογικής περιπέτειας συμπίπτουν με όσα υπογραμμίζει, όλο το τελευταίο διάστημα, και ο ίδιος ο πρωθυπουργός.

Εκνευρισμός

Το αποτέλεσμα της προχθεσινής ψηφοφορίας προκάλεσε εκνευρισμό στα επιτελεία Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ, αλλά και μεταξύ Μεγάρου Μαξίμου και Χαρ. Τρικούπη. Η ένταση αναζωπυρώθηκε χθες το πρωί, με αφορμή αναφορές του κ. Λ. Γρηγοράκου σε κυβέρνηση «εθνικού σκοπού». Κατά πληροφορίες, τα όσα είπε ο «πράσινος» βουλευτής αποτέλεσαν την αιτία για μία ακόμη τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ των κ. Σαμαρά και Βενιζέλου, με τον δεύτερο να σπεύδει στη συνέχεια να «μαζέψει» το στέλεχός του. Εν μέσω αυτών, τα στελέχη της Ν.Δ. κινούνται εμφανώς σε τροχιά εκλογών. Η προετοιμασία των ψηφοδελτίων στο κόμμα έχει, διά παν ενδεχόμενον, ξεκινήσει, βουλευτές επιλέγουν περιφέρειες (σ.σ. όπως η κ. Αννα Ασημακοπούλου που μετακομίζει από τα «δύσκολα» Ιωάννινα στην «ανθρωποφάγο» Β΄ Αθήνας), ενώ κυβερνητικά στελέχη κινούνται, ορατά πλέον, με λογική επόμενης ημέρας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή