Επίσπευση της έρευνας ζητά η Επιτροπή Δεοντολογίας

Επίσπευση της έρευνας ζητά η Επιτροπή Δεοντολογίας

3' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ολοκληρώθηκε σχετικά σύντομα η έκτακτη συνεδρίαση της Επιτροπής Δεοντολογίας της Βουλής, που συγκλήθηκε στις 10 το πρωί του Σαββάτου, προκειμένου να αποφασιστεί τί θα μπορούσε να πράξει, ως θεσμικό όργανο του Κοινοβουλίου, σχετικά με το ηλεκτρονικό υλικό καταγραφής εικόνας και ήχου από την υπόθεση της καταγγελόμενης προσπάθειας δωροδοκίας του βουλευτή των Ανεξάρτητων Ελλήνων Π. Χαϊκάλη.

Τα μέλη της επιτροπής συμφώνησαν κατ’ αρχήν να μην δουν το επίμαχο υλικό, επειδή δεν στάλθηκε ολόκληρο, αλλά μονταρισμένο τμήμα του. Υπό αυτή την έννοια, δεν έχει νόημα να το δούμε, ελέχθη χαρακτηριστικά. Πέραν αυτού, εκφράστηκε η εκτίμηση –βάσει των πληροφοριών που είχαν ήδη από χθες δει το φως της δημοσιότητας- πως το περιεχόμενό του είναι «προσβλητικό για τον πολιτικό πολιτισμό» και ότι «ευτελίζει τους θεσμούς».

Παράλληλα, ελέχθη ότι η εν λόγω Επιτροπή δεν είναι «εξεταστική», αλλά επιτροπή Δεοντολογίας, και συνεπώς τα μέλη της δεν θα μπορούσαν να δρομολογήσουν «ερευνητικές» του περιεχομένου του διαδικασίες.

Κατόπιν αυτών, αποφασίστηκε να απευθυνθούν στην εισαγγελία –θα αναζητηθεί δυνατότητα συνάντησης ακόμα και εντός της ημέρας- προκειμένου να υποβληθεί το αίτημα για  επίσπευση της ερευνητικής της υπόθεσης διαδικασίας από πλευράς της δικαιοσύνης.

Τέλος, αποφασίστηκε να συγκληθεί εκτάκτως εκ νέου την Δευτέρα η Επιτροπή, με στόχο να κληθούν οι κ. Βουδούρης και Παραστατίδης, αναφορικά με το περιεχόμενο της χθεσινής δήλωσής τους, που προκάλεσε την οργή άλλων ανεξάρτητων βουλευτών.

«Η ειδική μόνιμη Επιτροπή Κοινοβουλευτικής Δεοντολογίας εκφράζει τη βαθιά ανησυχία της για όσα διαδραματίζονται αναφορικά με «απόπειρες δωροδοκίας» βουλευτών του ελληνικού Κοινοβουλίου. Τα φαινόμενα αυτά πλήττουν το κύρος του θεσμού και βάλλουν ευθέως κατά της Δημοκρατίας», σημειώνεται σε ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά το τέλος της συνεδρίασης, και προστίθεται: «Η Επιτροπή εκφράζει την πλήρη αποδοκιμασία της και καλεί τους Ελληνες βουλευτές να σεβαστούν το εληνικό Κοινοβούλιο και τους συναδέλφους τους, και να επιδείξουν τον αναγκαίο για την ιδιότητά τους αυτοσεβασμό».

Ανακαλούν οι δύο βουλευτές

Πάντως, σε έγγραφη ανάκληση της χθεσινοβραδινής δήλωσής τους, που είχε προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων κυρίως από το χώρο των ανεξαρτήτων βουλευτών, προέβησαν το απόγευμα του Σαββάτου οι Θ. Παραστατίδης και Οδ. Βουδούρης. «Δηλώνουμε ότι ανακαλούμε» σημειώνουν χαρακτηριστικά.

Υπενθυμίζεται ότι οι δύο βουλευτές, εν μέσω της θύελλας των καταγγελιών και φημών περί «χρηματισμού» μελών του Κοινοβουλίου, είχαν αφήσει «σκιές» για τους βουλευτές εκείνους οι οποίοι αν και καταψήφισαν τον προϋπολογισμό, ψήφισαν υπέρ της εκλογής του κ. Στ. Δήμα.

«Στις 19 Δεκεμβρίου δημοσιεύσαμε μια τοποθέτηση, πολιτικού περιεχομένου, σχετικά με το σοβαρό θέμα των αποκαλύψεων του κ. Χαϊκάλη. Αυτή η τοποθέτηση παραμορφώθηκε από ορισμένα ΜΜΕ, τα οποία  έδωσαν αδίκως ένα περιεχόμενο προσωπικής επίθεσης, που δεν έχει καμία σχέση με τις θέσεις μας. Μέριμνά μας ήταν να ξεπεράσουμε το βαρύ κλίμα που δημιουργήθηκε το τελευταίο διάστημα, σχετικά με το θέμα της εκλογής προέδρου Δημοκρατίας και όχι να αφήσουμε υπόνοια χρηματισμού κάποιων βουλευτών. Επαναλαμβάνουμε ότι ουδέποτε στοχεύσαμε να απαξιώσουμε κανένα συνάδελφο βουλευτή και ακόμα περισσότερο να «κατηγορήσουμε» οποιονδήποτε», σημειώνουν χαρακτηριστικά στην νέα δήλωσή τους υπό τον τίτλο «Δεν τροφοδοτούμε πολεμική προσωπικού χαρακτήρα. Και προσθέτουν:

«Συνεπώς, δεν επιθυμούμε να τροφοδοτήσουμε οποιαδήποτε πολεμική προσωπικού χαρακτήρα, η οποία συμβάλει στο να θολώσει το πολιτικό διακύβευμα των ημερών. Κατόπιν τούτου, δηλώνουμε ότι ανακαλούμε την δήλωσή μας της 19ης Δεκεμβρίου, διότι μόνο έτσι μπορεί να τερματιστεί η διαστρέβλωση των θέσεών μας. Και με αμείωτη ένταση συνεχίζουμε τον πολιτικό μας αγώνα για μια νέα πορεία με μια νέα πολιτική και κοινωνική πλειοψηφία».

Νωρίτερα, από του βήματος της Βουλής ο κ. Χρ. Αηδόνης, που είναι εκ των ανεξαρτήτων οι οποίοι δήλωσαν θιγμένοι από τη δήλωση των Βουδούρη-Παραστατίδη, δήλωσε εξοργισμένος. «Λυπάμαι για την κατάπτωση. Περίμενα τη συγνώμη των πολιτικών σκουλικιών από αυτό το βήμα! Δεν ανέχομαι να με στιγματίζει κανείς για τις απόψεις μου», είπε μεταξύ άλλων σε μια έντονα φορτισμένη παρέμβασή του. Αίσθηση, πάντως, προκάλεσε το γεγονός ότι κατερχόμενος του βήματος, ο κ. Αηδόνης αναφερόμενος στους δύο προαναφερόμενους βουλευτές, ακούστηκε να λέει –μακριά από τα μικρόφωνα, με απειλητική διάθεση και οργισμένη φωνή: «Να προσέχουν αυτοί να μην κυκλοφορούν πολύ αυτές τις ημέρες. Είμαι από χωριό εγώ και έχω φήμη πρωτόγονου».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή