Βενιζέλος, συναίνεση και στο βάθος Παπανδρέου

Βενιζέλος, συναίνεση και στο βάθος Παπανδρέου

2' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Νιλ Κίνοκ, πρόεδρος των Εργατικών κατά το μεγαλύτερο μέρος (1983-1992) της 15ετούς περιόδου που η ιστορική παράταξη έμεινε μακριά από την εξουσία στο Ηνωμένο Βασίλειο, είχε πει κάποια στιγμή ότι μετά κάθε εκλογική ήττα ένα κόμμα χάνει δύο γενιές στελεχών.

Αρκετοί θεωρούν ότι αυτό έχει συμβεί ήδη και στο ΠΑΣΟΚ, το οποίο μετά τις επόμενες εθνικές εκλογές, αν ισχύει το «αξίωμα» Κίνοκ, θα έχει χάσει πολύ περισσότερες γενιές στελεχών. Τα πολιτικά πρόσωπα που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ και έχουν μείνει εκτός κεντρικής σκηνής είναι πολύ περισσότερα απ’ όσα παραμένουν σε αυτό και η συγκεκριμένη εικόνα σε συνδυασμό με τα μειωμένα ποσοστά, συνιστούν και τον βασικό λόγο για τον οποίο αυτός ο χώρος παρουσιάζει τόσο μεγάλη κινητικότητα το τελευταίο χρονικό διάστημα.

Εντός του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος έχει ήδη εντοπίσει τη γραμμή την οποία θα ακολουθήσει έως και την τρίτη ψηφοφορία αλλά και στην προεκλογική περίοδο που θα ακολουθήσει εάν δεν εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Θα επιμείνει στη γραμμή της συναίνεσης και της συνεννόησης, τηρώντας έτσι ένα διακριτό στίγμα όχι μόνο από τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και από τη Ν.Δ. Αν και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ προτιμά να αναδειχθεί Πρόεδρος από την παρούσα Βουλή, η Χαρ. Τρικούπη βρίσκεται σε κανονική προεκλογική προετοιμασία. Ηδη είναι έτοιμα σχεδόν τα 2/3 των ψηφοδελτίων, ενώ εστίες προβλημάτων εντοπίζονται μόνο στις εκλογικές περιφέρειες όπου ήδη υπάρχουν βουλευτές οι οποίοι δεν επιθυμούν ανταγωνιστικές υποψηφιότητες.

Τα ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ θα έχουν αρκετούς υποψηφίους νεότερης ηλικίας. Eπίσης σκοπός του κ. Βενιζέλου είναι, μεταξύ άλλων, να ψηφίσουν όσο περισσότεροι βουλευτές προέρχονται από την Κεντροαριστερά, υπέρ του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας, προκειμένου να ενισχυθεί και το επιχείρημα της υπεύθυνης συναίνεσης. Γι’ αυτό και δεν έχει σταματήσει να έχει επαφές τις τελευταίες ημέρες με ανεξάρτητους αλλά και βουλευτές της ΔΗΜΑΡ (την ημέρα της ψηφοφορίας συνάντησε τον κ. Ν. Τσούκαλη), σε μια προσπάθεια διεύρυνσης εκείνου που ονομάζει «μέτωπο της ευθύνης».

Αντιθέτως, στο ΠΑΣΟΚ είναι σιωπηλοί έναντι του κ. Γ. Παπανδρέου. Φαίνεται ότι ορισμένοι εκ των νυν βουλευτών είναι αδύνατον να είναι εκ νέου υποψήφιοι με το ΠΑΣΟΚ, ακόμη και αν ο κ. Παπανδρέου δεν δημιουργήσει κόμμα. Ο ίδιος ο κ. Παπανδρέου στην τελευταία ομιλία του στην Κοζάνη εμφανίστηκε αποφασισμένος να προχωρήσει ένα ακόμη βήμα προς την κατεύθυνση δημιουργίας κόμματος. Μίλησε για «αυτοοργάνωση», ενώ εμφανίστηκε υπέρ της ταχείας προώθησης των εξελίξεων. Στην πλευρά του κ. Παπανδρέου φαίνεται ότι έχει ήδη γίνει μια προσομοίωση κατάρτισης ψηφοδελτίων και εκτιμούν ότι σε περίπτωση εθνικών εκλογών, αυτά θα συμπληρωθούν ταχέως. Οι συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού θεωρούν ότι το κλίμα είναι θετικό για την προσπάθειά τους και σημειώνουν τη διακριτή διαφορά που υπάρχει στη συμπεριφορά των πολιτών έναντι του κ. Παπανδρέου, σε σχέση με το αρνητικό κλίμα που επικρατούσε παλαιότερα. Αν και στο πιθανολογούμενο κόμμα του κ. Παπανδρέου φαίνεται να υπάρχει απροθυμία προσχώρησης από στελέχη της «παλαιάς φρουράς», οι συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού εκτιμούν πως η δεξαμενή των νεότερων θα καλύψει επαρκώς το όποιο κενό.

Την εβδομάδα που πέρασε εμφανίστηκε κινητικότητα και στο πάλαι ποτέ «εκσυγχρονιστικό στρατόπεδο», καθώς ο κ. Γ. Φλωρίδης και η κ. Αννα Διαμαντοπούλου απηύθυναν πρόσκληση για τη δημιουργία ενός Δημοκρατικού Μεταρρυθμιστικού Πόλου, τασσόμενοι ευθέως υπέρ της δημιουργίας νέου κόμματος. Από το εγχείρημα απέχει ο κ. Αλ. Παπαδόπουλος, ο οποίος διαφωνεί ριζικά με τους δύο πρώην υπουργούς.

Ωστόσο, τόσο ο κ. Φλωρίδης όσο και η κ. Διαμαντοπούλου διατηρούν επαφές με αρκετά πρόσωπα από το ευρύτερο μεταρρυθμιστικό τόξο, τόσο εντός όσο και εκτός Βουλής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή