Σαμαράς: Ψήφος με ονοματεπώνυμο

Σαμαράς: Ψήφος με ονοματεπώνυμο

2' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Η τρίτη ψηφοφορία δεν θα είναι ψηφοφορία με το “παρών”, θα υπάρχει ονοματεπώνυμο. Και ο κάθε βουλευτής θα τεθεί ενώπιος ενωπίω με την αγωνία των Ελλήνων και με το συμφέρον της πατρίδας… θα αναλάβει την ευθύνη της ψήφου του, ως προς τις συνέπειες που θα έχει η ψήφος αυτή πάνω στη σταθερότητα, την ομαλότητα και το μέλλον της πατρίδας». Με τη φράση αυτή, αμέσως μετά το αποτέλεσμα της β΄ προεδρικής ψηφοφορίας, που βρήκε την υποψηφιότητα Δήμα να υποστηρίζεται από 168 βουλευτές, ο πρωθυπουργός έδωσε το στίγμα για τον τρόπο που θα πολιτευτεί εφεξής: ένταση του διακυβεύματος με «ακροατήριο» όχι μόνον τους 300 της Βουλής αλλά και τους πολίτες και πλήρης απόδοση των ευθυνών για τις πρόωρες κάλπες σε ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, που πλέον αντιμετωπίζονται, όχι τυχαία, ως «ενιαίο μέτωπο».

Νέα παρέμβαση

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», ο κ. Σαμαράς προγραμματίζεται να πραγματοποιήσει ακόμη μία δημόσια παρέμβαση, πιθανότατα την Κυριακή, παραμονή της ψηφοφορίας. Μέσω νέου διαγγέλματος, θα περιγράψει με σκληρό τρόπο τι συνεπάγεται για την Ελλάδα και την οικονομία πρόωρη προσφυγή στις κάλπες ενώ θα επαναλάβει και την πρότασή του για την επίτευξη συναίνεσης στο πρόσωπο του κ. Δήμα, με ανασύνθεση της κυβέρνησης, ολοκλήρωση της α΄ φάσης της συνταγματικής αναθεώρησης και διεξαγωγή εκλογών στα τέλη 2015.

Ο πρωθυπουργός προφανώς θα εξαντλήσει κάθε περιθώριο περαιτέρω ενίσχυσης της προεδρικής πλειοψηφίας και για λόγους πολιτικών εντυπώσεων αλλά και γιατί όσο θα αυξάνεται η δυναμική της υποψηφιότητας τόσο θα ενισχύεται και η «πίεση» προς αυτούς που δηλώνουν «παρών» να μεταβάλουν στάση. Ωστόσο, στα σχέδια του κ. Σαμαρά δεν περιλαμβάνεται ακόμη μία κίνηση μεγάλου πολιτικού βάρους, όπως αυτή της περασμένης Κυριακής. «Δεν υπάρχει περίπτωση να ορίσουμε ημερομηνία εκλογών», σημείωνε στη Βουλή συνεργάτης του κ. Σαμαρά, ενώ εξίσου απορριπτικός ήταν και για το σενάριο αλλαγής υποψηφίου. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», στο κυβερνητικό στρατόπεδο αλλά και μεταξύ των κ. Σαμαρά και Βενιζέλου συζητήθηκε και το ενδεχόμενο αλλαγής του εκλογικού νόμου επί το αναλογικότερον (όπως ζητεί το ΠΑΣΟΚ), ωστόσο πέραν της αφετηριακής  ένστασης  του πρωθυπουργού, κρίθηκε ότι δεν θα μπορούσε να μεταβάλει τη στάση ΔΗΜΑΡ και ΑΝΕΛ.

Ως προς τα μαθηματικά της εκλογής, παρά τη δυναμική που απέκτησε η υποψηφιότητα Δήμα, η ισχυρή άποψη στο κυβερνητικό επιτελείο είναι ότι ο στόχος των 180 είναι μάλλον δυσπρόσιτος. Αλλωστε, για να επιτευχθεί η προεδρική πλειοψηφία των 180, θα έπρεπε να εξασφαλιστεί -πέραν μιας σημαντικής ομάδας ανεξάρτητων βουλευτών (όριο που έχει σχεδόν εξαντληθεί αφού οι 13 εκ των 24 στήριξαν ήδη από χθες Δήμα)- και η ψήφος αρκετών βουλευτών από τους ΑΝΕΛ και τη ΔΗΜΑΡ. Οπως σημείωνε σχετικά παλαιός κοινοβουλευτικός, για την επίτευξη των «180» θα έπρεπε να «σπάσουν» τουλάχιστον 7 έως 10 βουλευτές από τα δύο μικρά κόμματα. Επί του παρόντος, η μόνη που έχει διαφοροποιηθεί είναι η κ. Φούντα, χωρίς αυτό να μεταφράζεται και σε υπερψήφιση του κ. Δήμα. Στους ΑΝΕΛ, στον απόηχο των αλληλοπαρακολουθήσεων Χαϊκάλη – Αποστολόπουλου, τα περιθώρια είναι μικρά και όποιοι το επιχειρήσουν (π.χ. ο κ. Μ. Ουζουνίδης δήλωσε δημοσίως ότι οι πολίτες δεν θέλουν εκλογές) θα πρέπει να «αντέξουν» τη βίαιη επικοινωνιακή επίθεση του κ. Π. Καμμένου.

Η πίεση θα ενταθεί προς τους βουλευτές της Κεντροδεξιάς (Β. Πολύδωρας, Β. Καπερνάρος) ενώ θα επιδιωχθεί και η απαξίωση «ηθικοπλαστικών» επιχειρημάτων, όπως τα χαρακτήριζε κυβερνητικό στέλεχος, από σειρά στελεχών που, αν και δημοσίως απεύχονται τις εκλογές, εντέλει δεν δίνουν ψήφο στον κ. Δήμα. Σε παράλληλο χρόνο, Μαξίμου και Συγγρού προετοιμάζονται διά παν εκλογικό ενδεχόμενο. Στα κομματικά γραφεία της Ν.Δ. συζητούνται ήδη ψηφοδέλτια και προεκλογική καμπάνια, ενώ πιθανότερη ημερομηνία εκλογών εμφανίζεται, εσχάτως, η 1η Φεβρουαρίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή