«Χαμηλή πτήση» της κυβέρνησης αναμένει ο ΣΥΡΙΖΑ

«Χαμηλή πτήση» της κυβέρνησης αναμένει ο ΣΥΡΙΖΑ

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Δεν θα έχουμε εκπλήξεις, αυτό που θα καταγραφεί είναι αναμενόμενο και διατυπωμένο». Αυτή είναι η εκτίμηση του ΣΥΡΙΖΑ για τη σημερινή, δεύτερη ψηφοφορία της διαδικασίας προεδρικής εκλογής. Τα στελέχη της Κουμουνδούρου αποφεύγουν να μιλήσουν με αριθμούς, ωστόσο θεωρούν ότι στους 160 βουλευτές που ψήφισαν υπέρ του κ. Στ. Δήμα την περασμένη Τετάρτη, θα προστεθούν εκείνοι που άμεσα ή έμμεσα έχουν ήδη εκφράσει σχετική πρόθεση και δεν θα υπάρξει επιπλέον ρεύμα στην πλευρά του «ναι». Εκτιμούν, ως εκ τούτου, ότι η απήχηση της πολιτικής πρωτοβουλίας του πρωθυπουργού -για εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, προσφυγή στις κάλπες μέχρι το τέλος του 2015 και νέο κυβερνητικό σχήμα- δεν θα είναι τέτοια ώστε να διαμορφώσει όρους συγκέντρωσης των 180 απαραίτητων θετικών ψήφων στην τρίτη ψηφοφορία. Πάντως, μετά το αιφνιδιαστικό διάγγελμα του κ. Σαμαρά, τα στελέχη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν αποκλείουν κάποια άλλη πρωτοβουλία ανάμεσα στη δεύτερη και την τρίτη ψηφοφορία, αν και πιστεύουν ότι τα περιθώρια είναι εξαιρετικά περιορισμένα. Αλλωστε, θεωρούν ότι η κίνηση του πρωθυπουργού υπαγορεύθηκε από την πίεση που, όπως λένε, υφίσταται από στελέχη του κόμματός του, αλλά και από τα σενάρια για κυβέρνηση ειδικού σκοπού με άλλο πρόσωπο ως πρωθυπουργό.

Αν και στον ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν ότι η πρόσκληση Σαμαρά δεν απευθύνεται σε αυτούς, η Κουμουνδούρου έσπευσε να σχολιάσει ότι «ο πρωθυπουργός επιδιώκει την άμεση εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας για να εφαρμοσθούν όλα εκείνα τα μέτρα που έχει συμφωνήσει με την τρόικα».

Την ίδια στιγμή, στον απόηχο της εισαγγελικής απόφασης να τεθεί στο αρχείο η υπόθεση του βουλευτή των ΑΝΕΛ Π. Χαϊκάλη, από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ γίνεται λόγος για «ερωτήματα σε σχέση με την ορθότητα και τη σκοπιμότητα της απόφασης», καθώς, όπως επισημαίνεται, δεν διατάχθηκε καν άρση του τηλεφωνικού απορρήτου των συνδιαλέξεων των εμπλεκομένων, παρά την ομολογημένη απόπειρα χρηματισμού βουλευτή.

Χθες, ο κ. Αλ. Τσίπρας επισκέφθηκε μαζί με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο το Δημήτρειο Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης του φιλανθρωπικού οργανισμού «Αποστολή». Δεσμεύθηκε, μάλιστα, έναντι του Αρχιεπισκόπου ότι «από εδώ και στο εξής η προσπάθεια της Εκκλησίας να σταθεί δίπλα στους ανθρώπους που το έχουν ανάγκη θα έχει όχι μόνο την υποστήριξή μας, αλλά και την αγάπη και την εμπιστοσύνη μας», επιβεβαιώνοντας την προσέγγιση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης με την Εκκλησία. Μιλώντας για το «πραγματικό πρόβλημα της κρίσης», το εντόπισε στα «τέσσερα και πλέον χρόνια που μας ανάγκασαν να ακολουθήσουμε ένα αδιέξοδο οικονομικό πρόγραμμα για την έξοδο από την κρίση, κάτι που έχει διευρύνει τις οικονομικές ανισότητες, έχει διευρύνει την κοινωνική αδικία και έχει δημιουργήσει εκατοντάδες χιλιάδες θύματα».

Η Κουμουνδούρου διέψευσε πληροφορίες ότι ο Αρχιεπίσκοπος τοποθετήθηκε, κατά τη συνάντησή του με τον κ. Τσίπρα, επί της προεδρικής εκλογής. Πάντως, ο κ. Ιερώνυμος, σε άλλη εκδήλωση χθες το απόγευμα, στη Νέα Ιωνία, αναφέρθηκε γενικότερα στην ανάγκη να υπάρξει συναίνεση, ομόνοια και συνεργασία και έθεσε το ερώτημα «τι βάζουμε μπροστά, το κόμμα ή την πατρίδα;».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή