Νέοι συσχετισμοί στην εκλογή Προέδρου μετά το διάγγελμα Σαμαρά

Νέοι συσχετισμοί στην εκλογή Προέδρου μετά το διάγγελμα Σαμαρά

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέα δυναμική στην υποψηφιότητα του κ. Σταύρου Δήμα για την Προεδρία, χωρίς πάντως αυτή να μοιάζει ικανή –στις παρούσες συνθήκες– να εξασφαλίσει και την εκλογή, έδωσε το προχθεσινό διάγγελμα του κ. Αντ. Σαμαρά. Αλλωστε, το πλαίσιο που παρουσίασε ως βάση συμφωνίας ο πρωθυπουργός απηχεί, σε σημαντικό βαθμό, την πρόταση που είχαν καταθέσει οι 8 βουλευτές της Κεντροαριστεράς και ζητούσαν, μεταξύ άλλων, και αρκετοί εκ των κεντροδεξιών ανεξαρτήτων.

Στον απόηχο της πρωθυπουργικής πρότασης, ο κ. Βασ. Οικονόμου δήλωσε ότι θα ψηφίσει τον κ. Δήμα, καθώς η πρόταση Σαμαρά υπερκαλύπτει το κείμενο των «8». Στο ίδιο μήκος κύματος και ο κ. Γ. Κουράκος, ο οποίος και σημείωσε ότι «θα ψηφίσω τον Στ. Δήμα με τον οποίο, εκτός των άλλων, με συνδέει πολύχρονη φιλία».

Xθες, εξάλλου, η κ. Μίκα Ιατρίδη, σε δήλωσή της, υπογράμμισε ότι η πρωτοβουλία του κ. Σαμαρά «προφανώς και αλλάζει τις συνθήκες με τις οποίες έγινε η πρώτη ψηφοφορία», καθώς «η πρόταση για την ψήφιση του Προέδρου της Δημοκρατίας από τη Βουλή, η αναθεώρηση του Συντάγματος και οι εκλογές προς στο τέλος του 2015 είναι η καλύτερη λύση στην παρούσα περίοδο», ενώ τη θετική του ψήφο έχει προαναγγείλει (σ.σ. πριν από το διάγγελμα Σαμαρά) και ο κ. Π. Μελάς.

Στους βουλευτές που, πιθανώς, θα μεταβάλουν το αρχικό «παρών» σε «ναι» στον κ. Δήμα περιλαμβάνονται οι κ. Γ. Κασαπίδης και Κ. Γιοβανόπουλος, αν και ο τελευταίος δήλωσε ότι τελεί ακόμη «σε βαθιά περίσκεψη» για το τι θα πράξει. Στον αντίποδα, ο, συνεργαζόμενος με τον Τ. Μπαλτάκο, κ. Β. Καπερνάρος επέμεινε στο «παρών», αν και αρχικώς είχε εμφανιστεί θετικός έναντι της πρωτοβουλίας Σαμαρά. «Από τη στιγμή που και τα δύο μεγάλα κόμματα θέλουν εκλογές, ας αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες του. Εγώ θα ψηφίσω παρών», υπογράμμισε ο κ. Καπερνάρος.

Τα προεδρικά μαθηματικά

Με αυτά ως δεδομένα, το κατώφλι της σημερινής, δεύτερης ψηφοφορίας, κατά την οποία απαιτούνται επίσης 200 ψήφοι για την εκλογή Προέδρου, βρίσκεται στους 164 βουλευτές, δηλαδή οι 160 της πρώτης εκλογής συν οι Ιατρίδη, Οικονόμου, Κουράκος, Μελάς.

Για να προκύψει μεγαλύτερο άθροισμα, θα πρέπει να ψηφίσουν θετικά οι κ. Κασαπίδης και Γιοβανόπουλος ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό στους 166 βουλευτές. Ως προς τους δύο ανεξάρτητους, αποχωρήσαντες από τη Χ.Α., αν και εικάζεται ότι θα μπορούσαν να υπερψηφίσουν, παραμένει αμφίβολο εάν θα το πράξουν κατά τη σημερινή δεύτερη εκλογή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή