ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η ΔΗΜΑΡ επιμένει στο «όχι»

i-dimar-epimenei-sto-ochi-2060514

Την επιλογή της να καταψηφίσει τον κ. Στ. Δήμα και σήμερα αλλά και στην τρίτη ψηφοφορία της 29ης Δεκεμβρίου επιβεβαίωσε χθες βράδυ η ΔΗΜΑΡ σε νέα κοινή συνεδρίαση που είχαν η Κ.Ο. και η Εκτελεστική της Επιτροπή. Γεγονός που έχει προφανή αντίκτυπο στις πολιτικές εξελίξεις, καθώς άνευ της ψήφου κάποιων έστω βουλευτών της ΔΗΜΑΡ είναι μάλλον απίθανο να προκύψει διάδοχος του κ. Παπούλια.

Η εξέλιξη αυτή είχε διαφανεί από το πρωί καθώς οι δύο από τους τρεις βουλευτές της ΔΗΜΑΡ που είχαν διαφοροποιηθεί από τον κ. Κουβέλη (Ν. Τσούκαλης και Νίκη Φούντα) είχαν δημοσίως ξεκαθαρίσει ότι δεν τους αρκεί η συναινετική πρόταση του κ. Σαμαρά και ότι για να μεταβάλουν τη θέση τους στην προεδρική εκλογή πρέπει η πρόταση του πρωθυπουργού να γίνει αποδεκτή και από τον κ. Αλ. Τσίπρα. Ο δε κ. Θ. Ψύρρας, δηλαδή ο τρίτος βουλευτής της ΔΗΜΑΡ που είχε επίσης κρατήσει αποστάσεις από τη γραμμή της Αγ. Κωνσταντίνου, δεν παρέστη μεν στη χθεσινή συνεδρίαση, αλλά ούτως ή άλλως η δική του ψήφος από μόνη της δεν μπορεί να μεταβάλει τις διαφαινόμενες ισορροπίες στην προεδρική εκλογή.

Το αξιοσημείωτο κατόπιν τούτων είναι ότι ακόμη και μετά τη χθεσινή συνεδρίαση οι βουλευτές του κ. Κουβέλη δήλωναν αδυναμία να διευκρινίσουν με ποιον ακριβώς τρόπο θα διεκδικήσει η ΔΗΜΑΡ την ψήφο στις εκλογές που η ίδια επιχειρεί να προκαλέσει, παρά το γεγονός ότι οι περισσότεροι προεξοφλούσαν ως βέβαιη πλέον την προεκλογική σύμπραξη με τον ΣΥΡΙΖΑ. Τούτο άλλωστε αποτέλεσε και τον λόγο που και η χθεσινή συνεδρίαση εξελίχθηκε σε μαραθώνια, με τον κ. Φ. Κουβέλη να αποφεύγει να αποκαλύψει αν έχει έρθει ήδη σε κάποια συμφωνία με τον Αλ. Τσίπρα. Σε όλες τις σχετικές αποστροφές του, κατά πληροφορίες, επέμεινε να επαναλαμβάνει ότι η ΔΗΜΑΡ θα διατηρήσει την αυτονομία της ακόμη και αν επιτύχει την επιζητούμενη από τον ίδιο προγραμματική σύγκλιση με τον ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς ωστόσο να εξηγεί πώς τούτο θα συμβεί, δεδομένου ότι ο εκλογικός νόμος αποθαρρύνει τις προεκλογικές συμπράξεις (δίνει το μπόνους των 50 εδρών μόνο σε ενιαία κόμματα).

Με ανάλογο τρόπο άλλωστε είχε απαντήσει το πρωί στο ίδιο ερώτημα και ο εκπρόσωπος του κόμματος, κ. Χρ. Μαχαίρας (ΣΚΑΪ). Κληθείς να αποσαφηνίσει πώς θα μετάσχει η ΔΗΜΑΡ στις εκλογές, είπε ότι «είναι αδιαπραγμάτευτη η πολιτική και οργανωτική της αυτοτέλεια», πρόσθεσε ότι «δεν διαχεόμαστε σε κάποιο κόμμα, ούτε διαλυόμαστε, όπως κάποιοι προεξοφλούν», αλλά απέφυγε να εξηγήσει πώς θα συμβεί αυτό σε περίπτωση που ο κ. Κουβέλης αποφασίσει να κατέλθει ως επικεφαλής στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του κ. Αλ. Τσίπρα, όπως πολλάκις έχει γραφεί χωρίς να διαψευσθεί από τον ίδιο.

Ας σημειωθεί, τέλος, ότι σε μια τέτοια περίπτωση είναι εξαιρετικά αβέβαιο όχι μόνο ποια στελέχη της ΔΗΜΑΡ θα ακολουθήσουν τον Κουβέλη (ήδη το έχουν αρνηθεί οι Ν. Τσούκαλης, Νίκη Φούντα, Θ. Ψύρρας, Γ. Πανούσης), αλλά και ποιους βουλευτές της ΔΗΜΑΡ θα αποδεχθεί να φιλοξενήσει στα ψηφοδέλτιά του ο ΣΥΡΙΖΑ.