Αλ. Τσίπρας: Μονόδρομος οι πρόωρες εκλογές

Αλ. Τσίπρας: Μονόδρομος οι πρόωρες εκλογές

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στρατηγική αντιμετώπισης αυτού που περιγράφουν ως «τεχνική καταστροφολογίας» χαράσσουν στον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς θεωρούν, μετά και το αποτέλεσμα της χθεσινής, δεύτερης ψηφοφορίας για την προεδρική εκλογή, ότι η προσφυγή στις κάλπες είναι δεδομένη. Μάλιστα, πιστεύουν ότι και η κυβέρνηση έχει συνειδητοποιήσει πως δεν πρόκειται να συγκεντρωθούν οι 180 θετικές ψήφοι στην ψηφοφορία της προσεχούς Δευτέρας και, ως εκ τούτου, θα καταφύγει σε ένα νέο κύμα κινδυνολογίας, πάνω στην οποία θα στηρίξει και την προεκλογική εκστρατεία.

Τη βεβαιότητα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι οι πρόωρες εκλογές είναι μονόδρομος μετέδωσε ο κ. Αλέξης Τσίπρας αμέσως μετά την ολοκλήρωση της χθεσινής διαδικασίας στη Βουλή, καθώς δεν αναφέρθηκε καν στο αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, αλλά μίλησε σε απόλυτα προεκλογικό ύφος. «Ούτε η Βουλή ούτε ο λαός πρόκειται να δώσουν λευκή επιταγή στον κ. Σαμαρά να συνεχίσει τα Μνημόνια και να εφαρμόσει τα προαπαιτούμενα της λιτότητας, που κόβουν συντάξεις, ακριβαίνουν φάρμακα, λεηλατούν την κοινωνία. Με την καινούργια χρονιά η χώρα μας θα γυρίσει σελίδα, με δημοκρατία, με ισχυρή λαϊκή εντολή για πραγματική διαπραγμάτευση, με αισιοδοξία, θα τα καταφέρουμε», δήλωσε.

Κάνοντας αποτίμηση της ψηφοφορίας, στην Κουμουνδούρου πιστεύουν ότι χθες, προκειμένου να εμφανίσει την εικόνα ότι ανάμεσα στις ψηφοφορίες αναπτύσσεται δυναμική υπέρ της υποψηφιότητας του κ. Σταύρου Δήμα, η κυβέρνηση εξάντλησε τις όποιες «εφεδρείες» διέθετε. Υπό αυτό το πρίσμα ερμηνεύουν την θετική ψήφο των δύο προερχόμενων από τη Χρυσή Αυγή ανεξάρτητων βουλευτών Στάθη Μπούκουρα και Χρυσοβαλάντη Αλεξόπουλου. Ειδικότερα, κατά την ανάλυση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η συμφωνία με τους δύο βουλευτές να ψηφίσουν «ναι» προϋπήρχε, αλλά η θετική ψήφος τους θα εκφραζόταν στην τελευταία ψηφοφορία. «Το ότι ενεργοποιήθηκε στη δεύτερη ψηφοφορία αυτή η δικλίδα, δείχνει τον βαθμό πίεσης που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση», ανέφεραν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

«Δύο ναζιστικές ψήφοι»

Πάντως, η Κουμουνδούρου έσπευσε να στηλιτεύσει την ψήφο των συγκεκριμένων βουλευτών, κάνοντας αναφορά «σε 166 θετικές ψήφους και δύο ναζιστικές». Σχολιάζοντας, μάλιστα, τη φημολογία περί του ενδεχομένου να υπάρξει στην τρίτη και τελική ψηφοφορία μετατόπιση βουλευτών της Χρυσής Αυγής σε θετική ψήφο, στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έσπευδαν να αναφέρουν ότι «θα είναι αδιανόητο να αθροιστούν ψήφοι της Χρυσής Αυγής στην προεδρική εκλογή».

Ως προς τις εκτιμήσεις για την τελευταία ψηφοφορία της προσεχούς Δευτέρας, η ανάλυση της Κουμουνδούρου είναι ότι θα αθροιστούν μερικές ακόμη ψήφοι υπέρ της υποψηφιότητας Δήμα, που δεν θα ξεπερνούν, με τα υπάρχοντα δεδομένα, τις 3 – 4. Βεβαίως, στον ΣΥΡΙΖΑ τηρούν στάση αναμονής για να δουν τις εξελίξεις τις επόμενες ημέρες, καθώς πιστεύουν ότι θα εξαντληθεί κάθε διαθέσιμο μέσο για να ασκηθούν άμεσες ή έμμεσες πιέσεις προς τους βουλευτές, προκειμένου να αλλάξουν τη στάση τους. Θεωρούν ότι ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, με το διάγγελμα της περασμένης Κυριακής, εξάντλησε τα περιθώρια ελιγμών και ότι ο μοναδικός παράγοντας που θα μπορούσε να αλλάξει άρδην τα δεδομένα θα ήταν η ενεργοποίηση του σεναρίου κυβέρνησης ειδικού σκοπού, κάτι που ωστόσο δεν πιστεύουν ότι είναι πιθανό. Αλλωστε, ακόμη και σε αυτή την περίπτωση, θα πρέπει να προκληθούν μεγάλες ρηγματώσεις σε ΔΗΜΑΡ και ΑΝΕΛ για να επιτευχθεί ο στόχος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή