Επίσημος ο «γάμος» ΣΥΡΙΖΑ – ΔΗΜΑΡ

Επίσημος ο «γάμος» ΣΥΡΙΖΑ – ΔΗΜΑΡ

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Κλειδωμένη» φημολογείται ότι είναι από χθες η εκλογική σύμπραξη της ΔΗΜΑΡ με τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο τρόπος που θα γίνει η προγραμματική συμφωνία συζητήθηκε σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν προχθές οι κ. Αλ. Τσίπρας και Φ. Κουβέλης. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ έχει ήδη αποδεχθεί πρόταση να είναι επικεφαλής στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας της Κουμουνδούρου, ενώ ο κ. Τσίπρας δεν είναι αρνητικός στο αίτημα του κ. Κουβέλη να διατηρήσει η ΔΗΜΑΡ την πολιτική αυτονομία της λειτουργώντας, τρόπον τινά, ως συνιστώσα του ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, τον κ. Κουβέλη προτίθενται να ακολουθήσουν στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ πέντε βουλευτές της ΔΗΜΑΡ και συγκεκριμένα οι κ.κ. Μίνα Ξυροτύρη (Α΄ Θεσσαλονίκης), Μαρία Ρεπούση (Α΄ Πειραιά), Μαρία Γιαννακάκη (Β΄ Πειραιά), Δημ. Αναγνωστάκης (Εύβοια) και Γ. Κυρίτσης (Τρίκαλα). Οπως διεφάνη μάλιστα από την προχθεσινή συνεδρίαση της ΔΗΜΑΡ, υποψήφιοι βουλευτές με τον ΣΥΡΙΖΑ επιθυμούν να είναι και ο γραμματέας της Θαν. Θεοχαρόπουλος, όπως και ο πρώην διευθυντής της Κ.Ο. Γ. Αμοιρίδης, εν αντιθέσει με τους κ. Θ. Μαργαρίτη, Δημ. Χατζησωκράτη και Σ. Παπαθανασίου, που εικάζεται ότι δεν θα ακολουθήσουν τον κ. Κουβέλη.

Η εξέλιξη αυτή –την οποία χθες διέψευδαν για προφανείς λόγους τα επιτελεία των δύο κομμάτων– εξυπακούεται ότι επηρεάζει αρνητικά και την προεδρική εκλογή, καθώς οι εναπομείναντες βουλευτές της ΔΗΜΑΡ (Θ. Ψύρρας, Ν. Τσούκαλης, Γ. Πανούσης) καίτοι έχουν διαφωνήσει με τη σύμπραξη με τον ΣΥΡΙΖΑ δεν δείχνουν διατεθειμένοι να ψηφίσουν τον κ. Δήμα. Πολύ περισσότερο, όταν οι ψήφοι τους δεν επαρκούν για να ανατρέψουν τις ισορροπίες που ανέδειξε το χθεσινό αποτέλεσμα. Σημειώνεται ότι ακόμη και η κ. Νίκη Φούντα, η οποία χθες ανεξαρτητοποιήθηκε από την Κ.Ο. της ΔΗΜΑΡ, διεμήνυε ότι θα παραμείνει και στην τρίτη ψηφοφορία στο «παρών».

Το ερώτημα που παραμένει αναπάντητο είναι πώς θα υποδεχθούν τη σύμπραξη της ΔΗΜΑΡ και του ΣΥΡΙΖΑ τα θεσμικά τους όργανα. Στη ΔΗΜΑΡ η επιλογή «αφομοίωσής» της στον ΣΥΡΙΖΑ χρειάζεται απόφαση του διαρκούς συνεδρίου της. Ο κ. Τσίπρας, από την πλευρά του, έχει κινηθεί στο εν λόγω ζήτημα χωρίς να ενημερώσει τα κομματικά όργανα. Το θέμα συζητήθηκε χθες σε συνεδρίαση της Π.Γ. με αφορμή πληροφορίες που έχουν δημοσιοποιηθεί, αλλά και το γεγονός ότι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ «γυρίζουν στα καφενεία και λένε ότι έχουν ήδη κλείσει με τον ΣΥΡΙΖΑ», όπως ειπώθηκε.

Τα στελέχη της εσωκομματικής μειοψηφίας, που δηλώνουν άγνοια για τους χειρισμούς του προέδρου του κόμματος, επιμένουν ότι οι σχετικές αποφάσεις μπορούν να ληφθούν μόνο από την Κ.Ε., η οποία είναι πιθανό να συνεδριάσει στις 30/12 ή, το αργότερο, το διήμερο 3 – 4/1. Παρέπεμψαν, δε, χθες, στις πάγιες θέσεις ότι δεν έχουν θέση στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ όσοι έχουν υπηρετήσει μνημονιακές κυβερνήσεις και πολιτικές. Αντιδράσεις υπήρξαν και από στελέχη της Π.Γ., που ανήκουν στην πλειοψηφία και ανέφεραν ότι ενδεχόμενη συμφωνία με τη ΔΗΜΑΡ δεν πρόκειται να περάσει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή