Ακόμα τρεις αερομαχίες στο Αιγαίο

Ακόμα τρεις αερομαχίες στο Αιγαίο

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κλιμακώνει επικίνδυνα την ένταση στο Αιγαίο η Αγκυρα, με τρεις νέες «εμπλοκές» (εικονικές αερομαχίες) που σημειώθηκαν χθες βορειοανατολικά της Κρήτης. Το περιστατικό, το οποίο πηγές της Πολεμικής Αεροπορίας αξιολογούν ως ιδιαίτερα σοβαρό, ανεβάζει τον συνολικό αριθμό των συμβάντων με «εμπλοκή» μέσα στο 2014 στα τέσσερα, όταν ολόκληρη την προηγούμενη διετία είχε σημειωθεί μόλις μία. Διπλωματικές πηγές θεωρούν ότι η έξαρση της τουρκικής δραστηριότητας και συμπεριφοράς στο Αιγαίο συνδέεται τόσο με την κρίση στην κυπριακή ΑΟΖ, όσο και με το γεγονός ότι η Ελλάδα εμφανίζεται στα πρόθυρα πολιτικής αστάθειας.

Το πρώτο περιστατικό εμπλοκής το 2014, που καταγράφηκε τον Απρίλιο, δεν είχε αξιολογηθεί από στελέχη της Π.Α. ως ιδιαίτερα σημαντικό. Τότε κρίθηκε ότι ήταν επιλογή και πρωτοβουλία του πιλότου να μην απομακρυνθεί όταν εμφανίστηκαν τα ελληνικά μαχητικά και να εμπλακεί σε εικονική αερομαχία μαζί τους. Ομως το γεγονός ότι την τελευταία εβδομάδα έχουν καταγραφεί 3 περιστατικά με συνολικά έξι εμπλοκές ανάμεσα σε ελληνικά και τουρκικά μαχητικά προβληματίζει την Π.Α. και το ΓΕΕΘΑ. Η εκτίμηση είναι ότι ενδεχομένως οι Τούρκοι πιλότοι να έχουν λάβει νέες οδηγίες και να μην αποφεύγουν τις εμπλοκές όπως τα τελευταία χρόνια. Αν αυτό ισχύει, αυξάνεται κατακόρυφα το ενδεχόμενο ατυχήματος, καθώς στην εικονική αερομαχία τα αεροσκάφη έρχονται πολύ κοντά το ένα στο άλλο. Μια τέτοια είχε καταλήξει, άλλωστε, σε σύγκρουση των αεροσκαφών και στον θάνατο του σμηναγού Ηλιάκη το 2006. Στη συνέχεια, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, υπήρξε άτυπη συμφωνία ανάμεσα στα επιτελεία αεροπορίας των δύο χωρών να αποφεύγονται οι εμπλοκές.

Χθες, σχηματισμός έξι τουρκικών αεροσκαφών, εκ των οποίων τα τέσσερα ήταν τύπου F-16, επιχείρησε διείσδυση ανατολικά της Κρήτης, όπου αναχαιτίστηκε από ζεύγος ελληνικών F-16 που είχε απογειωθεί από την 115η ΠΜ. Τα δύο οπλισμένα αεροσκάφη του τουρκικού σχηματισμού ενεπλάκησαν σε τρεις εικονικές αερομαχίες με τα ελληνικά μαχητικά. Πέραν τούτου, χθες, σημειώθηκε και έξαρση της τουρκικής αεροπορικής δραστηριότητας εντός του FIR Αθηνών. Συνολικά, δύο σχηματισμοί 6 και 4 μαχητικών αεροσκαφών και 1 αεροσκάφος τύπου CN-235 πραγματοποίησαν 19 παραβιάσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή