Χαμηλοί τόνοι από Χαρ. Τρικούπη έναντι Παπανδρέου

Χαμηλοί τόνοι από Χαρ. Τρικούπη έναντι Παπανδρέου

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τις επαφές του προς δύο κατευθύνσεις αναμένεται να εντείνει ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος τις αμέσως επόμενες ημέρες: Προς όσους βουλευτές προέρχονται από την Κεντροαριστερά και εξακολουθούν να μην απορρίπτουν το ενδεχόμενο υπερψήφισης του κ. Στ. Δήμα στην ψηφοφορία της Δευτέρας, αλλά και προς το εσωτερικό και τον ευρύτερο χώρο του ΠΑΣΟΚ με αφορμή την πιθανολογούμενη ανακοίνωση νέου κόμματος από τον κ. Γ. Παπανδρέου. Ο κ. Βενιζέλος άφησε χθες ένα έμμεσο μήνυμα προειδοποίησης για το τι θα μπορούσε να σηματοδοτήσει μια πιθανή αποτυχία της Βουλής να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας. «Ας σκεφτούμε τις ημέρες αυτές με ένα τρόπο πιο ψύχραιμο, δίκαιο και διορατικό για αυτά που έγιναν και κυρίως για όσα έρχονται».

Στη Χαρ. Τρικούπη εκτιμούν ότι η εξεύρεση των 12 βουλευτών που απομένουν για να συμπληρωθεί η απαιτούμενη πλειοψηφία των 180 εδρών είναι εξαιρετικά δύσκολη. Και προετοιμάζονται, ακόμη και εντός των εορτών, για το ενδεχόμενο έναρξης της προεκλογικής περιόδου από την ερχόμενη Δευτέρα. Οπως είναι απολύτως αναμενόμενο, σημαντικό ρόλο των ενδοκομματικών εξελίξεων στο σκηνικό που θα διαμορφωθεί μετά τη Δευτέρα, διαδραματίζει ο κ. Παπανδρέου και οι ανακοινώσεις στις οποίες -ενδεχομένως- προχωρήσει μετά την ολοκλήρωση και της τρίτης ψηφοφορίας.

Αν και προχθές η συνάντηση που είχαν εκ νέου οι κ. Βενιζέλος και Παπανδρέου αποδείχθηκε άγονη, στελέχη του κόμματος (κυρίως από την παλαιά φρουρά) εξακολουθούν να επιχειρούν τη διατήρηση κάποιων ανοιχτών διαύλων επικοινωνίας. Οι περισσότεροι, πάντως, είναι απαισιόδοξοι για το αποτέλεσμα αυτών των επαφών, καθώς εκτιμούν ότι ο κ. Παπανδρέου δύσκολα θα υποχωρήσει από τη σκληρή στάση την οποία διατηρεί. Ο ίδιος ο κ. Βενιζέλος και οι στενοί συνεργάτες του στη Χαρ. Τρικούπη, δεν πρόκειται να υψώσουν τους τόνους έναντι του κ. Παπανδρέου, τηρώντας την προεδρική γραμμή κατεύθυνσης, της προσπάθειας για κατευνασμό και συνεννόηση μέχρι και την τελευταία στιγμή.

Εκ των στενών συνεργατών του κ. Βενιζέλου, στην εξελισσόμενη δημόσια συζήτηση παρενέβη χθες ο κ. Χρ. Πρωτόπαπας. «Αν για προσωπικούς λόγους, ο κ. Παπανδρέου διασπάσει το ΠΑΣΟΚ, η απάντηση από τους πολίτες θα είναι πολύ σκληρή» είπε χαρακτηριστικά (ΣΚΑΪ), ο αρμόδιος του κόμματος για την παρακολούθηση του κυβερνητικού έργου. Και επισήμανε ότι δεν είναι δυνατόν «να πηγαίνει αντίθετα στο ΠΑΣΟΚ, ο γιος του ιδρυτή του». Στην ίδια γραμμή κινήθηκε χθες και ο γραμματέας της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ. Ο κ. Π. Ρήγας δήλωσε ότι αν ο κ. Παπανδρέου τελικώς προχωρήσει στην ίδρυση νέου κόμματος «θα αναλάβει ακέραια την ευθύνη» για τις δυσάρεστες συνέπειες που θα έχει μια τέτοια κίνηση για το σύνολο του ευρύτερου χώρου και -κυρίως- του ΠΑΣΟΚ. «Θα ήμουν δυσαρεστημένος αν η διάσπαση του ΠΑΣΟΚ είχε το επώνυμο του ιδρυτή του κόμματος» δήλωσε ο κ. Ρήγας ο οποίος απηύθυνε πρόσκληση στον πρώην πρωθυπουργό να σεβαστεί τους βουλευτές του κόμματος, τους πολίτες που εξακολουθούν να το ψηφίζουν αλλά και την τεσσαρακονταετή ιστορία της παράταξης.

Στην πλευρά του κ. Παπανδρέου, οι περισσότεροι εκ των συνεργατών του πρώην πρωθυπουργού τηρούν στάση αναμονής. Ο κ. Παπανδρέου δεν έχει λάβει οριστικές αποφάσεις και, γι’ αυτό, οι περισσότεροι από τους συνομιλητές και τους συνεργάτες του, περιμένουν να ακούσουν τι θα τους πει ο πρώην πρωθυπουργός τη Δευτέρα, μετά το πέρας της καθοριστικής, τρίτης ψηφοφορίας για την ανάδειξη Προέδρου. Σημειώνεται, τέλος, ότι στη Χαρ. Τρικούπη έχουν εισπράξει με ψυχραιμία την -ούτως ή άλλως αναμενόμενη -συμπόρευση του κ. Σπ. Λυκούδη, με το «Ποτάμι».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή