«Αγκάθι» τα ψηφοδέλτια στον ΣΥΡΙΖΑ

«Αγκάθι» τα ψηφοδέλτια στον ΣΥΡΙΖΑ

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ψηφοδέλτια, προεκλογικές και μετεκλογικές συνεργασίες και τρίτη ψηφοφορία για την προεδρική εκλογή θα συνοδεύσουν τα παραδοσιακά χριστουγεννιάτικα εδέσματα στο γιορτινό τραπέζι του ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Αλέξης Τσίπρας και το επιτελείο του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιμένουν ότι οι πρόωρες εκλογές είναι μονόδρομος και ότι δεν πρόκειται να συγκεντρωθούν οι αναγκαίες 180 ψήφοι για την εκλογή του κ. Σταύρου Δήμα στην ψηφοφορία της προσεχούς Δευτέρας. Εκτιμούν, δε, ότι ακόμη και τα σενάρια που διακινούνται περί ενδεχόμενης αλλαγής ψήφου από βουλευτές της Χρυσής Αυγής θα αποδειχθούν απλά σενάρια και δεν θα υλοποιηθούν. Αυτό διότι, πέραν του σημειολογικού αρνητικού φορτίου που θα προσδώσει μια τέτοια εξέλιξη στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, θεωρούν ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα συσσώρευε περισσότερα προβλήματα για την κυβέρνηση από αυτά που ενδεχομένως θα έλυνε. Προς τούτο, παραπέμπουν και σε αντιδράσεις που εκφράστηκαν ήδη από βουλευτές των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση έναντι ενός τέτοιου ενδεχομένου. Σε κάθε περίπτωση, και με ανοιχτή την πιθανότητα να υπάρξουν το επόμενο διήμερο εξελίξεις που μπορεί να μεταβάλουν το πολιτικό τοπίο, προγραμματίζεται για την Κυριακή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, που θα αξιολογήσει τα τελευταία δεδομένα ενόψει της ψηφοφορίας της Δευτέρας. Την ίδια στιγμή, η Κουμουνδούρου επιδιώκει να κρατηθεί για την ώρα χαμηλά το θέμα των συνεργασιών και της κατάρτισης των ψηφοδελτίων, τα οποία θα είναι τα «αγκάθια» στη συνεδρίαση της επόμενης Κεντρικής Επιτροπής.

Την εκτίμηση του ΣΥΡΙΖΑ ότι και η κυβέρνηση κινείται πλέον με όρους επόμενης ημέρας, καθώς έχει και η ίδια πεισθεί για την αδυναμία εκλογής ΠτΔ, διατύπωσε χθες ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης, ο οποίος τόνισε (Ρ/Σ «Στο Κόκκινο») ότι «στόχος του κ. Σαμαρά δεν είναι να συγκεντρώσει τους 180, αλλά να πετύχει μια διαχειρίσιμη ήττα». Μάλιστα, πρόσθεσε ότι ο πρωθυπουργός «προσπαθεί να φοβίσει επειδή δεν μπορεί να παρουσιάσει απολογιστικό έργο. Επέλεξε μια εκστρατεία φόβου, μίσους και φανατισμού, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να τον ακολουθήσει στον κατήφορο». Αυτή η τελευταία επισήμανση του κ. Παπαδημούλη εκφράζει την κεντρική άποψη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι η προεκλογική περίοδος, αν και σύντομη, θα λάβει ιδιαίτερα συγκρουσιακά χαρακτηριστικά και το στοιχείο που η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να αξιοποιήσει θα είναι ο φόβος και η ανασφάλεια των πολιτών έναντι μιας «άγνωστης» επόμενης ημέρας, με τον ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία.

Περί παράτασης του Μνημονίου

Πάντως, χθες ο κ. Αλέξης Μητρόπουλος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο παράτασης του Μνημονίου, πέραν του διμήνου που έχει συμφωνηθεί. Οπως είπε (Mega), «το ίδιο το κείμενο για τη δίμηνη παράταση του ευρωπαϊκού προγράμματος στήριξης που υπερψήφισε η γερμανική Βουλή δίνει τη δυνατότητα παράτασης χωρίς να το ζητήσει ο κ. Τσίπρας, ακόμα κι αν είναι πρωθυπουργός». Ανέφερε, ωστόσο, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα δεχθεί δίμηνη παράταση του Μνημονίου ή προληπτική στήριξη που να συνδέεται από πακέτο μέτρων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή