Οι εκλογές δεν θα αλλάξουν τη συμφωνία, διαμηνύει ο Σόιμπλε

Οι εκλογές δεν θα αλλάξουν τη συμφωνία, διαμηνύει ο Σόιμπλε

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ισχυρό και ξεκάθαρο μήνυμα ότι οι συμφωνίες που έχουν υπογραφεί από την Ελλάδα δεσμεύουν όλες τις κυβερνήσεις της, ανεξαρτήτως εκλογών, έστειλε χθες ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Β. Σόιμπλε, ενώ η τρόικα κατέστησε σαφές ότι θα περιμένει τις εξελίξεις για να ολοκληρωθεί ο έλεγχός της.

«Οι εκλογές δεν θα αλλάξουν τη συμφωνία που έχουμε πετύχει με την ελληνική κυβέρνηση. Η οποιαδήποτε νέα κυβέρνηση θα πρέπει να μείνει προσηλωμένη στη συμφωνία που έχουν συνάψει οι προκάτοχοί της», δήλωσε ο κ. Σόιμπλε, καθιστώντας σαφές ότι όσα προβλέπονται στο Μνημόνιο θα πρέπει να εφαρμοστούν. Μάλιστα, πρόσθεσε πως «θα συνεχίσουμε να βοηθάμε και η Ελλάδα θα πρέπει να βοηθήσει τον εαυτό της στον δρόμο των μεταρρυθμίσεων. Εάν η Ελλάδα πάρει άλλο δρόμο, θα είναι δύσκολα. Οι σκληρές μεταρρυθμίσεις αποδίδουν καρπούς και δεν υπάρχει εναλλακτική αυτών».

Πάντως, η ανησυχία που έχει προκληθεί στην Ευρωζώνη εξαιτίας των πολιτικών εξελίξεων στην Ελλάδα είναι διάχυτη. Είναι ενδεικτικό ότι ο πρωθυπουργός της Ιταλίας δήλωσε αμέσως μετά την αποτυχία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας ότι «μπορώ να αποκλείσω πλήρως μια μετάσταση από την Ελλάδα στην Ιταλία, οι οποίες είναι εντελώς διαφορετικές χώρες», ενώ αρνήθηκε να κάνει κάποιο πολιτικό σχόλιο για το ενδεχόμενο αλλαγής κυβέρνησης στην Ελλάδα.

Σε ό,τι αφορά τους φορείς της τρόικας, πρώτος τοποθετήθηκε ο αρμόδιος επίτροπος της Κομισιόν, Π. Μοσκοβισί, ο οποίος υποστήριξε ότι «μέσα από αυτήν τη δημοκρατική διαδικασία, ο ελληνικός λαός θα αποφασίσει για άλλη μια φορά για το μέλλον του. Μια ισχυρή δέσμευση στην Ευρώπη και μια διευρυμένη στήριξη σε μια αναγκαία, φιλική προς την ανάπτυξη, μεταρρυθμιστική διαδικασία θα είναι απαραίτητη για να ευημερήσει η Ελλάδα και πάλι στην Ευρωζώνη». Ο επικεφαλής του Eurogroup, Γ. Ντάισελμπλουμ, δήλωσε ότι «θα συνεργαστούμε εποικοδομητικά με τη νέα ελληνική κυβέρνηση».

Ακολούθησε σχόλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), η οποία ανέφερε ότι «πλέον το ελληνικό εκλογικό σώμα θα πρέπει να αποφασίσει για τη μελλοντική σύνθεση του Κοινοβουλίου και της κυβέρνησης. Δεν θα επέμβουμε ούτε θα σχολιάσουμε αυτή τη δημοκρατική διαδικασία». Ωστόσο, πρόσθεσε πως «θα αναμείνουμε τις απόψεις και τις προτάσεις των ελληνικών αρχών για το πώς να προχωρήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στην αξιολόγηση και θα συζητήσουμε επ’ αυτού με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο». Σε κάθε περίπτωση, η ΕΚΤ ανέφερε χθες ότι η Ελλάδα έχει «επιτύχει εντυπωσιακή πρόοδο στη σταθεροποίηση των δημοσίων οικονομικών της και στην αναμόρφωση της οικονομίας της τα τελευταία χρόνια, ενώ αναμένεται να επιστρέψει σε ανάπτυξη το 2015».

Το ΔΝΤ

Από την πλευρά του, το ΔΝΤ ήταν πιο σαφές ως προς τις διαθέσεις του για τον τρέχοντα έλεγχο της τρόικας. «Οι συζητήσεις με τις ελληνικές αρχές και σε συνεργασία με την Κομισιόν και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για την ολοκλήρωση της 6ης αξιολόγησης του προγράμματος θα συνεχιστούν όταν υπάρξει νέα κυβέρνηση», ανέφερε σε δήλωσή του ο εκπρόσωπος του Ταμείου, Τζ. Ράις. Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι το Ταμείο τόνισε πως «η Ελλάδα δεν αντιμετωπίζει άμεσα χρηματοδοτικές ανάγκες», επιδιώκοντας με αυτόν τον τρόπο να καθησυχάσει τις αγορές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή