ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σαμαράς: «Η ευθύνη των εκλογών βαραίνει όσους ψηφίσουν παρών»

samaras-i-eythyni-ton-eklogon-varainei-osoys-psifisoyn-paron-2060997

Νέο μήνυμα προς τον ελληνικό λαό και τους 300 της Βουλής έστειλε, ενόψει της τρίτης ψηφοφορίας στη Βουλή για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, μέσω του καναλιού της ΝΕΡΙΤ, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. Στην συνέντευξή του από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του καναλιού, ο πρωθυπουργός περιγράφει με απόλυτη σαφήνεια τους κινδύνους που θα διατρέξει η χώρα από μια πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, αλλά και στην ευθύνη των βουλευτών που δεν θα ψηφίσουν.

Εκκληση στους βουλευτές όλων των κομμάτων να ψηφίσουν Πρόεδρο Δημοκρατίας εξαπέλυσε ο πρωθυπουργός, «να απομακρύνουν οριστικά την αβεβαιότητα και τα σύννεφα που μαζεύονται πάνω από τη χώρα. Αν δεν εκλέξουμε Πρόεδρο η ευθύνη θα βαρύνει όσους ψηφίσουν παρών» .

«Ο λαός δεν θέλει εκλογές» τόνισε ο κ. Σαμαράς και πρόσθεσε: «Κάνω τα πάντα για να βγει Πρόεδρος και να αποφευχθούν οι πρόωρες εκλογές. Γιατι αυτό επιβάλλει το εθνικό συμφέρον και αυτό είναι το δικό μου χρέος». «Η άρνηση εκλογής Προέδρου σημαίνει πολιτικό εκβιασμό. Σημαίνει ότι συντάσσονται με το δίδυμο Τσίπρα- Καμμένου. Κανένας βουλευτής δεν δικαιούται μετά να πει δεν ήξερα» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός και επισήμανε: «Αν εκλέξουμε Πρόεδρο θα έχουμε σπρώξει τη χώρα έξω απ' την κρίση, αν δεν ψηφίσουμε Πρόεδρο, όλοι όσοι ψηφίσουν "παρών" θα έχουν την ευθύνη και θα τους θυμάται ο λαός και κυρίως η ιστορία».«Δεν δέχομαι την αυτοπαραίτηση της κυβέρνησης» τόνισε ο κ. Σαμαράς.

«Ποτέ στην Ελλάδα δεν δηλητηριάστηκε τόσο πολύ το κλίμα σε μία προεδρική εκλογή, για εκλογές» κόντρα στην θέληση του ελληνικού λαού, τόνισε ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στα περί εξαγορών.

Ο κ. Σαμαράς δεν παρέλειψε να αναφερθεί στα σενάρια που θέλουν τους βουλευτές της Χρυσής Αυγής να ψηφίζουν για Πρόεδρο. “Οι ίδιοι είπαν ότι δεν θα ψηφίσουν Πρόεδρο.Ούτε και ο κ. Δήμας το δέχεται… Τώρα, αν προβοκάρουν την Προεδρική εκλογή, αυτό είναι ένας λόγος παραπάνω, για να ψηφίσουν όλοι οι υπόλοιποι Σταύρο Δήμα! Και να συμπληρωθεί ο αριθμός των 180 χωρίς τις ψήφους της Χρυσής Αυγής! Αυτό είναι η απάντηση… Αλλιώς είναι σαν να κάνουμε τους χρυσαυγίτες ρυθμιστές των εξελίξεων”.

Επιβεβαιωτικά σε προηγούμενες πληροφορίες ο πρωθυπουργός έθεσε ενόψει της ψηφοφορίας το δίλημμα «εκλογή Προέδρου και συνέχιση της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας ή εκλογική περιπέτεια με άγνωστη κατάληξη».

Παρουσίασε το μεταρρυθμιστικό έργο της κυβέρνησης και εμφανίστηκε απόλυτα βέβαιος πως αν η χώρα οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές, η ΝΔ θα τις κερδίσει. «Αν γίνουν εκλογές θα τις κερδίσουμε. 'Εχουν αρχίσει οι δημοσκοπήσεις και το δείχνουν: ότι αυτό το προβάδισμα που είχε ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μειωθεί στο ελάχιστο. 'Ολοι οι αναλυτές συμφωνούν ότι οι εκλογές κομματικά θα συνέφεραν τη ΝΔ. Δεν πιστεύω ότι θα δεχτεί ο πολίτης να ξαναγυρίσει πίσω στο χείλος του γκρεμού. Δεν θα κάνει το ίδιο λάθος μέσα σε 5 χρόνια. Παρότι με βολεύουν οι εκλογές, εγώ θελω να δω το πλοιο να δένει με ασφάλεια στο λιμάνι το ήρεμο. Η υπόθεση είναι, τι την βολεύει την πατρίδα και όχι τι βολεύει το κόμμα» υποστήριξε.

«Αν ο ΣΥΡΙΖΑ ήθελε κάποτε πραγματικά να κυβερνήσει, θα έσπευδε τώρα να ψηφίσει Πρόεδρο της Δημοκρατίας και με τα δύο χέρια! Ώστε να μπει ομαλά η Ελλάδα στη μετά το Μνημόνιο εποχή και να γίνουν οι εκλογές κανονικά τον Ιούνιο του 2016. Και τότε να δούμε ποιος θα πείσει τον Ελληνικό λαό.Όμως το φοβούνται αυτό. Γιατί το φοβούνται; Το φοβούνται ότι ως τότε θα έχει βελτιωθεί η κατάσταση τόσο πολύ, που κανείς πια δεν θα δίνει σημασία στην αντι-μνημονιακή δημαγωγία τους. Γι’ αυτό και προσπαθούν τώρα να εκβιάσουν εκλογές». 

Στο πρωθυπουργικό μήνυμα δεν υπήρξε νέα πρόταση (διακινούνταν σενάρια περί αλλαγής εκλογικού νόμου, καθορισμού συγκεκριμένης ημερομηνίας εκλογών), καθώς το Μαξίμου θεωρεί ότι η πρόταση Σαμαρά της προηγούμενης Κυριακής ήταν πλήρης και αποκάλυψε τις προφάσεις όσων αρνούνται να δώσουν ψήφο στον κ. Σταύρο Δήμα.

Ο κ. Σαμαράς αλλά και ο κυβερνητικός του εταίρος κ. Ευάγγελος Βενιζέλος εξήντλησαν, τα τελευταία 24ωρα, κάθε περιθώριο για τη διασφάλιση της προεδρικής πλειοψηφίας των 180 βουλευτών και την αποτροπή μιας εκλογικής περιπέτειας ενώ εκκρεμεί η συμφωνία με την τρόικα και εξαντλείται η δίμηνη παράταση του ισχύοντος προγράμματος.

Ωστόσο, σύμφωνα με εκτιμήσεις πολιτικών στελεχών, οι προσπάθειες των δύο πολιτικών αρχηγών προσέκρουσαν στον τοίχο της άρνησης τόσο των ανεξάρτητων βουλευτών όσο και βουλευτών από τη ΔΗΜΑΡ και τους ΑΝΕΛ. Εξέλιξη που αν επιβεβαιωθεί καθιστά αδύνατη την εξασφάλιση των 180 ψήφων.

Τούτων δοθέντων η ψηφοφορία της Δευτέρας πιθανότατα θα πιστοποιήσει την αδυναμία εκλογής Προέδρου και θα ανοίξει τον δρόμο για τις κάλπες με πιθανότερη ημερομηνία την 1η Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με το Σύνταγμα, η Βουλή που θα αναδειχθεί από ενδεχόμενες εκλογές οφείλει να εκλέξει αμέσως Πρόεδρο Δημοκρατίας και προβλέπονται γι’ αυτό και πάλι τρεις ψηφοφορίες με χρονική απόσταση πέντε ημερών μεταξύ τους. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, όμως, είναι ευκολότερες οι προϋποθέσεις. Η εκλογή στην πρώτη ψηφοφορία απαιτεί 180 ψήφους, στη δεύτερη 151, ενώ στην τρίτη εκλέγεται Πρόεδρος ακόμη και αυτός που έχει τη σχετική πλειοψηφία. Κάτι που δεν έχει συμβεί ποτέ στην Ελλάδα.