Αποψη: «Η oικονομία ψηφίζει Πρόεδρο»

Αποψη: «Η oικονομία ψηφίζει Πρόεδρο»

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο επιχειρηματικός κόσμος ανησυχεί και η αγορά παρακολουθεί παγωμένη τις εξελίξεις στο πολιτικό σκηνικό. Η ανησυχία διατυπώνεται με κάθε τρόπο και σε κάθε τόνο και εκφράζει την αβεβαιότητα για τις αντοχές τις οικονομίας και τις αυξημένες πιθανότητες κατάρρευσης. Για την ακρίβεια δηλώνεται ξεκάθαρα ότι οι αντοχές της οικονομίας και των επιχειρήσεων έχουν φτάσει στα όρια της αντοχής τους και η κατάρρευση είναι προ των πυλών.

Ο κίνδυνος για νέο κύκλο ύφεσης αποτελεί κοινή διαπίστωση και  εκφράζεται καθολικά, τουλάχιστον από τους φορείς που δεν διστάζουν να εκθέσουν δημόσια τις απόψεις τους και έχουν επανειλημμένα διατυπώσει τη θέση της υγιούς επιχειρηματικότητας.  Έχει ιδιαίτερη σημασία ότι  το θέμα δεν έχει συντεχνιακό χαρακτήρα αλλά εκφράζει τον φόβο των επιχειρηματικών φορέων για την εξάντληση των περιθωρίων αντοχής της ιδιωτικής οικονομίας.

Η παρατεταμένη αβεβαιότητα έχει παραλύσει την οικονομία και έχει εξαντλήσει την ρευστότητα στην αγορά. Η κατάρρευση των δημοσίων εσόδων τον Νοέμβριο είναι ακόμη μία ένδειξη ότι πολίτες και επιχειρήσεις αδυνατούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, ή ακόμη χειρότερα επιλέγουν να μην πληρώσουν.

Χρειάζεται να αντιληφθούν όλοι, ακόμη και οι εκπρόσωποι μας στη Βουλή, ότι το θέμα δεν αφορά μόνο τις μεγάλες επιχειρήσεις αλλά την καρδιά της ελληνικής οικονομίας που είναι οι χιλιάδες των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Αυτές αποτελούν την ραχοκοκαλιά της απασχόλησης και της δημιουργίας του πλούτου της χώρας και αυτές είναι οι πλέον ευάλωτες στην  έλλειψη ρευστότητας και στην στάση πληρωμών.

Υπάρχει ακόμη μια σημαντική παράμετρος που δεν έχει γίνει επαρκώς κατανοητή και έχει να κάνει με τα χρονικά περιθώρια αντοχής της οικονομίας. Το θέμα δεν είναι αν αντέχουν οι επιχειρήσεις αλλά για πόσο χρόνο ακόμη αντέχουν σε περιβάλλον στασιμότητας και παράλυσης. Με δεδομένο ότι ως το τέλος Φεβρουαρίου θα διαπραγματευόμαστε με την τρόικα για το κλείσιμο της αξιολόγησης, η κατάσταση θα παραμείνει στάσιμη για τους επόμενους δύο μήνες με τα προβλήματα να συσσωρεύονται και την πιθανότητα ανάκαμψης να απομακρύνεται.

Η οικονομική ζωή της χώρας έχει ήδη αποσταθεροποιηθεί, έχουμε μπροστά μας δύο μήνες απραξίας και η γενική εκτίμηση είναι ότι αν δεν κλείσει η διαπραγμάτευση με τους δανειστές μας και  αρχίσει η αναστροφή  της στασιμότητας το αργότερο τον Μάρτιο, όπου υπάρχουν σημαντικές δημοσιονομικές υποχρεώσεις της χώρας,  μπαίνουμε σε νέο κύκλο ύφεσης με απρόβλεπτες συνέπειες. Η οικονομία δεν αντέχει παραπάνω  και αν οδηγηθούμε σε εκλογές, ο χρόνος προσαρμογής της  όποιας νέας κυβέρνησης ήδη θα υπερβαίνει τα περιθώρια επιβίωσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Οι επιχειρήσεις και η αγορά εκπέμπουν σήμα κινδύνου, εκφράζουν την αγωνία και την ανησυχία τους για το μέλλον της χώρας και ευελπιστούν ότι και οι εκπρόσωποι μας στη Βουλή θα αντιληφθούν τον κίνδυνο για την οικονομία και ορθολογικά σκεπτόμενοι δεν θα οδηγήσουν την Ελλάδα σε μια εκλογική αναμέτρηση και νέες περιπέτειες. Η ευθύνη για το μέλλον μας βαρύνει όλους, περισσότερο όμως αυτούς που ψηφίζουν.

* Ο κ. Σίμος Αναστασόπουλος είναι Πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή