Οι θυσίες, οι κίνδυνοι και η επόμενη μέρα

Οι θυσίες, οι κίνδυνοι και η επόμενη μέρα

3' 38" χρόνος ανάγνωσης

Ολοένα και πιο κοντά στις πρόωρες εκλογές την 1η Φεβρουαρίου βρίσκεται η χώρα, καθώς ο νέος κύκλος επαφών που είχαν στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου, αλλά και ο κ. Ευάγγ. Βενιζέλος, δεν φαίνεται να οδηγεί στη διαμόρφωση προεδρικής πλειοψηφίας 180 βουλευτών κατά την αυριανή καταληκτική ψηφοφορία, εκτός εάν υπάρξουν μεγάλες ανατροπές «στο παρά ένα» και ενώ ήδη έχουν αρχίσει να γίνονται ορατές οι παρενέργειες της πολιτικής αβεβαιότητας στο σώμα της οικονομίας και ειδικά στη ρευστότητά της.

Ο πρωθυπουργός, Αντ. Σαμαράς, πραγματοποίησε χθες την ύστατη προσπάθεια για την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας και την αποτροπή της εκλογικής περιπέτειας. Σε συνέντευξη που παραχώρησε στη δημόσια τηλεόραση και επρόκειτο να μεταδοθεί αργά χθες το απόγευμα, ο κ. Σαμαράς έθεσε ένα σαφές δίλημμα ενόψει της αυριανής ψηφοφορίας: εκλογή Προέδρου και συνέχιση της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας ή εκλογική περιπέτεια με άγνωστη κατάληξη. Κάλεσε δε τους βουλευτές να αναλάβουν το βάρος της ευθύνης για την πορεία της χώρας, υπογραμμίζοντας ότι η αυριανή κρίσιμη ψηφοφορία είναι εντελώς διαφορετική από τις δύο που προηγήθηκαν. Παράλληλα, ο πρωθυπουργός έστειλε μήνυμα και ενόψει της πιθανής συνέχειας, δηλαδή της προσφυγής στις κάλπες, υπογραμμίζοντας ότι η Ν.Δ. είναι έτοιμη για εκλογές, που πάντως θα πρέπει να αποφευχθούν. Αντιθέτως, είναι ο ΣΥΡΙΖΑ που θα πρέπει να ανησυχεί, σημείωνε.

Οπως είχε προαναγγείλει η «Κ», η συνέντευξη του πρωθυπουργού δεν αναμένετο να περιλαμβάνει μία νέα πολιτική πρόταση, αντίστοιχη αυτής που είχε διατυπώσει την προηγούμενη Κυριακή ενόψει, τότε, της δεύτερης ψηφοφορίας για τον κ. Δήμα. Με άλλους λόγους, ο πρωθυπουργός απέρριψε όλα τα σενάρια των προηγούμενων ημερών περί συγκρότησης κυβέρνησης ειδικού σκοπού ή οικουμενικής, καθώς και το ενδεχόμενο να δεσμευθεί για τη θέσπιση συστήματος απλής αναλογικής. Ο ίδιος άλλωστε θεωρεί πως όσα πρότεινε την Κυριακή (συναινετική εκλογή Προέδρου, ανασύνθεση της κυβέρνησης, ολοκλήρωση της συνταγματικής αναθεώρησης και εκλογές στα τέλη του 2015) αποτελεί ένα πλήρες πολιτικό πλαίσιο, η απόρριψη του οποίου αποκαλύπτει την ειλημμένη απόφαση της αντιπολίτευσης να σύρει τη χώρα σε κάλπες. Ετσι, επί της ουσίας, η παρέμβαση είχε μάλλον χαρακτήρα «καταλογισμού ευθυνών για το αδιέξοδο και ανάδειξης των κινδύνων της διαφαινόμενης εκλογικής περιπέτειας».

Ο κ. Σαμαράς, καθόλη τη διάρκεια των προηγούμενων 24ώρων, σε συνεργασία με τους στενούς του συνεργάτες προχώρησε σε «χαρτογράφηση» των βουλευτών, ενώ συνεχείς ήταν και οι ζυμώσεις για τον τρόπο με τον οποίο, τελικώς, θα παρενέβαινε. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι θετικές ψήφοι για τον κ. Στ. Δήμα θα αυξηθούν αύριο, αλλά ο στόχος των 180 θεωρείται εξαιρετικά δύσκολα επιτεύξιμος, καθώς προϋποθέτει να «σπάσουν» οι κοινοβουλευτικές ομάδες των ΑΝΕΛ και της ΔΗΜΑΡ. Σε κάθε περίπτωση, η παρέμβαση του πρωθυπουργού θα αποτελεί το εναρκτήριο λάκτισμα της προεκλογικής περιόδου, εάν επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις –που συμμερίζεται και η Χαριλάου Τρικούπη– ότι και η αυριανή, τελευταία ψηφοφορία θα αποβεί άκαρπη. Επί της ουσίας, από την Τρίτη η χώρα θα αρχίσει να μετρά αντίστροφα προς τις κάλπες σε ιδιαίτερα φορτισμένο κλίμα. Μάλιστα, στελέχη τόσο της Ν.Δ. όσο και του ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν πως ακριβώς λόγω της πόλωσης που θα επικρατήσει, θα υπάρξει αναβίωση του δικομματισμού, έστω σε ελαφρώς χαμηλότερα, από την προ του 2012 περίοδο, επίπεδα.

Βασικός στόχος της Ν.Δ. θα είναι να συσπειρώσει την εκλογική της βάση και κυρίως να αναδείξει την «προβληματική» ρητορική του ΣΥΡΙΖΑ στο πεδίο των σχέσεων με τους εταίρους, επισημαίνοντας τον κίνδυνο, από σειρά αστοχιών, η χώρα να οδηγηθεί εκτός Ευρωζώνης.

Από την πλευρά του, ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιχειρήσει να αντλήσει δυνάμεις από όλα τα κόμματα του λεγόμενου αντιμνημονιακού μπλοκ, με βασική θέση ότι εάν η Ν.Δ. παραμείνει στην κυβέρνηση θα υπογράψει νέο Μνημόνιο και θα συνεχίσει να ακολουθεί πολιτικές λιτότητας.

Με στρατηγικές κατά της πόλωσης θα κινηθούν, αντιθέτως, Δημοκρατική Παράταξη και «Ποτάμι», που θα δώσουν σκληρή μάχη προκειμένου να καταγραφούν ως η τρίτη δύναμη του λεγόμενου Δημοκρατικού τόξου, πίσω από τη Ν.Δ. και τον ΣΥΡΙΖΑ. Η «μάχη» μεταξύ των δύο αναμένεται σκληρή, καθώς μάλιστα στην εκλογική εξίσωση αναμένεται να εισέλθει και ο κ. Γ. Παπανδρέου, που κατά πληροφορίες έχει λάβει τις αποφάσεις του και θα ανακοινώσει την ίδρυση νέου κόμματος, πιθανότατα την Τρίτη, μία ημέρα μετά την τελευταία ψηφοφορία για εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας.

Στο μεταξύ, με συνέντευξή του χθες στην Bild, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, προειδοποίησε ότι «οι νέες εκλογές δεν αλλάζουν το ελληνικό χρέος και κάθε νέα κυβέρνηση πρέπει να σεβαστεί τις συμφωνίες που έχουν συναφθεί από τους προκατόχους της» και αφού επανέλαβε ότι «θα συνεχίσουμε να βοηθάμε την Ελλάδα στον δρόμο των σκληρών μεταρρυθμίσεων», κατέληξε λέγοντας ότι αν η Ελλάδα «διαλέξει μια άλλη κατεύθυνση, θα είναι μια δύσκολη κατάσταση».