Τσίπρας: Σύντομα παρελθόν, λιτότητα και μνημόνια

Τσίπρας: Σύντομα παρελθόν, λιτότητα και μνημόνια

3' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Το μέλλον ήδη ξεκίνησε» δήλωσε ο κ. Αλ. Τσίπρας αμέσως μετά την ολοκλήρωση της χθεσινής άκαρπης ψηφοφορίας για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, προεξοφλώντας ότι «με τη θέληση του λαού μας, σε λίγες ημέρες θα είναι παρελθόν τα μνημόνια της λιτότητας». Λίγες ώρες αργότερα, μιλώντας σε ανοιχτή συγκέντρωση των στελεχών Αττικής, ο κ. Τσίπρας κήρυξε την έναρξη της προεκλογικής περιόδου, θέτοντας τα διλήμματα της αναμέτρησης, τις προτεραιότητες του κόμματός του, το πλαίσιο επί του οποίου θα κινηθεί έναντι των πολιτικών του αντιπάλων, αλλά και το ζήτημα των συμμαχιών. «Μνημόνια ή κοινωνική σωτηρία;» είναι, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ το δίλημμα της 25ης Ιανουαρίου. Ο κ. Τσίπρας επιτέθηκε με σφοδρότητα στον πρωθυπουργό, για τον οποίο είπε ότι «είναι πια παρελθόν» και «είναι ο τελευταίος που μπορεί να μιλά για συναίνεση», ενώ τον κατηγόρησε ότι υπαναχώρησε από τις δεσμεύσεις με τις οποίες εξελέγη το 2012.

Με τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να προεξοφλούν ότι το κόμμα τους θα δεχθεί επίθεση για την ικανότητά του να διαχειρισθεί την επόμενη ημέρα, ο κ. Τσίπρας, που δέχθηκε χθες και μήνυμα υποστήριξης από τον οικονομολόγο Τζέιμς Γκαλμπρέιθ, έσπευσε να μιλήσει για επίθεση ψεύδους που θα δεχθεί ο ΣΥΡΙΖΑ για να διαβεβαιώσει: «Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και των συμμάχων του θα εγγυηθεί χωρίς καμιά υποσημείωση και κανέναν αστερίσκο τις καταθέσεις των πολιτών στις ελληνικές τράπεζες. Σε συνεργασία με την ΕΚΤ και τους Ευρωπαίους εταίρους. Τελεία και παύλα στα παραμύθια του τρόμου». Αφού τόνισε ότι «το 2014 δεν είναι 2012», αναφέρθηκε στα stress tests που πέρασαν με επιτυχία οι ελληνικές τράπεζες, στην τραπεζική ενοποίηση του ευρωπαϊκού συστήματος και στη διεύρυνση στην Ευρώπη μιας συζήτησης για αύξηση του ενεργητικού της ΕΚΤ στο 1 τρισ. ευρώ για την έμμεση, μέσω των τραπεζών, αγορά κρατικών ομολόγων το αργότερο μέχρι τον Μάρτιο, προκειμένου να καταδείξει ότι οι πολιτικές λιτότητας αμφισβητούνται όλο και πιο έντονα.

Ο κ. Τσίπρας κατέστησε σαφές ότι το κόμμα του θα θέσει στο επίκεντρο της προεκλογικής εκστρατείας την αναζήτηση ευθυνών για το πώς φθάσαμε ώς εδώ και έθεσε θέμα χειρισμών των κ. Γ. Παπανδρέου και Γ. Παπακωνσταντίνου, αλλά και του κ. Γ. Στουρνάρα, αναφέρθηκε στην ΕΛΣΤΑΤ, μιλώντας για διόγκωση του δημοσίου ελλείμματος, ενώ έθεσε ερωτήματα για το παρασκήνιο της «περιβόητης νύχτας των Καννών» και τους κ. Σαμαρά και Βενιζέλο.

Για το θέμα των συμμαχιών, έθεσε ως προϋπόθεση τη συμφωνία με το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης και τη δέσμευση για σκληρή διαπραγμάτευση και ξεκαθάρισε ότι όσοι προστρέξουν θα πρέπει να συμβάλουν με ανιδιοτέλεια και όχι «για να λάβουν θέσεις στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας». Ζήτησε, τέλος, προκειμένου, όπως είπε, οι εκλογές να γίνουν σε κλίμα σταθερότητας και ομαλότητας, να τοποθετηθούν υπηρεσιακοί υπουργοί στα υπ. Εσωτερικών, Δικαιοσύνης, Τύπου και Προστασίας του Πολίτη.

Διχάζουν σχέσεις με Ε.Ε., λίστες

Προεκλογικές και μετεκλογικές συμμαχίες, ψηφοδέλτια, διαπραγμάτευση για το χρέος, διαχείριση του μνημονιακού πλαισίου, σχέσεις με εταίρους και δανειστές συγκροτούν το πολύπτυχο καίριων ζητημάτων επί των οποίων αναζητείται κοινός τόπος στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να αποφύγει κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου τη σύγχυση της πολυφωνίας και την επιστροφή στην εσωστρέφεια. Ενα βασικό πλαίσιο επιχειρήθηκε να τεθεί σε μαραθώνιες συσκέψεις που πραγματοποιήθηκαν το προηγούμενο Σάββατο και χθες. Σήμερα αναμένεται να συνεδριάσουν από κοινού Πολιτική Γραμματεία και προεδρείο Κοινοβουλευτικής Ομάδας, σε μια προσπάθεια να ξεκαθαρίσει το τοπίο όσον αφορά τις συμμαχίες και τα ψηφοδέλτια.

Ο κ. Αλ. Τσίπρας επιμένει στη συμπόρευση με τη ΔΗΜΑΡ, ενδεχόμενο που έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις, οι οποίες αναμένεται να επαναδιατυπωθούν και σήμερα, όπως και η έτερη επιλογή, να ενταχθούν στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ οι προερχόμενοι από το ΠΑΣΟΚ Μ. Μπόλαρης, Θ. Παραστατίδης και Θεοδώρα Τζάκρη. Η στάση που θα κρατήσει μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έναντι των εταίρων και των δανειστών και οι θέσεις στα ζητήματα της διαπραγμάτευσης, του Μνημονίου και του χρέους συζητήθηκαν το περασμένο Σάββατο και φαίνεται ότι προέκυψε κοινός τόπος, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα υποχωρήσει από τις πάγιες απόψεις του για διαγραφή μεγάλου μέρους του χρέους και κατάργηση των μνημονιακών ρυθμίσεων. Μένει να φανεί αν η συζήτηση στα αρμόδια όργανα και η συμφωνία των επιμέρους εσωκομματικών ομάδων θα αποτρέψουν τη διατύπωση αντιφατικών, συχνά αιρετικών απόψεων από στελέχη του κόμματος, που επιτείνουν τη σύγχυση ως προς τις πραγματικές θέσεις και προθέσεις του.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή